Kadın cinayetlerine karşı Karşıyaka’da eylem!

Kadın cinayetlerine karşı Karşıyaka’da eylem!

HKP’li Kadınlar,“25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü” kapsamında bir araya gelerek eylem yaptı.

Halkın Kurtuluş Partisi üyesi Kadınlar, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü” kapsamında Karşıyaka Çarşı Girişi’nde bir araya geldi. Eylemde, “Mirabal Kardeşler, Kadına Şiddete Karşı Kurtuluş Partili Kadınların Mücadelesinde Yaşıyor” yazılı pankart açıldı. Kadınlar, “Mirabal Kardeşler Ölümsüzdür, Kadına Şiddete Hayır, Kadınların Katili Parababaları Düzeni, İstanbul Sözleşmesi Uygulansın, Laiklik Kadının Özgürlüğüdür” şeklinde sloganlar attı.

HKP’li Kadınlar adına basın açıklamasını Gültekin Arıkan gerçekleştirdi. Arıkan açıklamasına, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nde de kadına şiddet ve kadın cinayetleri devam ediyor! İstanbul Sözleşmesi uygulansın!” sözleri ile başladı.

“BU ZULÜM DÜZENİNE KARŞI YERİMİZDE DURAMAYIZ”

Dominik Cumhuriyeti’nde Diktatör Rafael Trujillo tarafından katledilen Mirabal Kardeşler olarak bilinen Patria, Minerva ve Maria Teresa’yı hatırlatan Arıkan “Onlar, kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin simgesi oldular. Bu yoz ve zalim düzene karşı, duramayız yerimizde, mücadele etmekten başka çare yok, diye haykırıyor Mirabal Kardeşler. Biz de Kurtuluş Partili Kadınlar olarak haykırıyoruz: Fıtratında kadın düşmanlığı olan AKP’giller’in bu zulüm düzenine karşı yerimizde duramayız. Ortaçağcı gericiliğe karşı, çocuklarımız için, emekçi kadınlar olarak mücadele etmekten başka çaremiz yok” ifadelerine yer verdi.

“EN ÇOK KADINLAR ETKİLENİYOR”

Açıklamasının devamında Arıkan “Ülkemize baktığımızda da Mirabal Kardeşler’in katliamını aratmayan canilikler yaşanıyor ne yazık ki. AB-D Emperyalistleri ve onun yerli işbirlikçisi Ortaçağcı AKP’giller tarafından yönetilen ülkemizde, başta İşçi Sınıfımız gelmek üzere, emekçi halkımız işsizlik ve pahalılık cehenneminde inim inim inletiliyor. Ve bundan en çok kadınlar etkileniyor” dedi.

“UNUTURSAK YÜREĞİMİZ KURUSUN”

Emine Akçay, Kübra ve Eymen Bebek’i ölüm nedenlerini hatırlatan Arıkan “Adana’da, eşi bir yıldan uzun zamandır işsiz olan ve 8 aydır ev kiralarını ödeyemeyen Emine Akçay’ın, çocuklarının ısınması için saç kurutma makinesini çalıştırıp yan odada intihar ettiğini unutmadık. Samsun’da açlıktan ölen 2,5 aylık Kübra Bebek’i unutmadık. İlaçları SGK tarafından ödenmediği için tedaviye erişemeyen ve yaşamını yitiren SMA hastası Eymen Bebek’i unutmadık, unutamayız. Nasıl unutalım… Bu anaları, masum çocukları unutursak yüreğimiz kurusun daha iyi” ifadelerine yer verdi.

“BU RAKAMLAR CANIMIZDAN BİR PARÇA KOPARIP GÖTÜRÜYOR”

Kadınlara yönelik şiddetin %1400 artığını hatırlatan Arıkan “AKP’giller iktidarında kadınlar ve çocuklar sadece işsizlik, pahalılık ve yoksulluk kıskacında inim inim inlemiyor, hayatta kalma mücadelesi de veriyorlar. Neredeyse her gün, yeni güne bir kadın cinayeti haberiyle uyanır olduk. Rakamlar o kadar dehşet verici ki yazarken dahi içimiz kan ağlıyor. Bu rakamlar canımızdan bir parça koparıp götürüyor. Nasıl olmasın? Kadınlarımız kimi zaman erkek şiddetine, kimi zaman da devlet şiddetine maruz kalıyorlar. AKP’giller iktidarında, 2002 ve 2009 yılları arasında kadınlara yönelik şiddetin %1400 artış gösterdiğini artık hepimiz biliyoruz. Kadın düşmanlığı öyle büyük boyutlara ulaştı ki 2020 yılının dokuz aylık döneminde 369 kadın canımızı daha kaybettik” dedi.

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ UYGULANMALIDIR”

İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını vurgulayan Arıkan, “İşte bu yüzden çocuk ve kadınlara yönelik şiddet, tecavüz, taciz ve katliamları bir nebze de olsa engelleyecek, azaltacak ve hızla Ortaçağ karanlığına götürülmek istenen kadınlarımıza nefes aldıracak olan İstanbul Sözleşmesi derhal uygulanmalıdır. Ancak İstanbul Sözleşmesi’ni kadınların kurtuluşu için tek çözüm olarak görmek doğru değildir. İstanbul Sözleşmesi bugün uygulanmalıdır ama yetmez, devrim olmadan kadın sorunu çözülmez. Kadın Sorunu sınıfsal bir sorundur. Kadın, insanın sosyal hayvanlığından kurtulup tamamen insan olmasıyla ancak kurtulur. Bu da ancak İşçi Sınıfının kurtuluşuyla, Sosyalizmle mümkündür” ifadelerine yer verdi.

KÜBA’DAN ÖRNEK VERDİLER

Arıkan açıklamasının devamında, “Bugün Sosyalist Küba’da kadına ve çocuklara yönelik cinsel suçlar yok denecek kadar azdır, hatta yoktur, diyebiliriz. Kadının ezilmesi yoktur. Türkiye’de kadınlarımızın yüzde 23’ü okuma yazma bilmezken, Küba’da bu oran yüzde 1. Küba’da gebelik sürecinde izlenmeyen tek bir ana dahi yoktur. Yeni doğan bebek ölüm oranlarındaki düşüklükte Küba dünya birincisidir” dedi.

“BU ÇÜRÜMÜŞ DÜZENİ DEĞİŞTİRECEĞİZ”

Arıkan açıklamasını, “Mirabal Kardeşler’in mücadelesi, Devrimci Mücadele Tarihine altın harflerle kazındı. Bugün bu mücadele Kurtuluş Partili Kadınların Sosyalizm mücadelesinde yükseliyor. Bu çürümüş, kadını insan yerine koymayan, türlü işkencelerle kadınlara ve çocuklara büyük acılar çektiren, onları katleden düzeni değiştireceğiz” sözleri ile bitirdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.