Kadın girişimciler ilk toplantısını düzenledi!

Kadın girişimciler ilk toplantısını düzenledi!

Koordinatörlüğü İzmir Ticaret Borsası tarafından yürütülen TOBB İzmir İl Kadın Girişimciler Kurulu Yeni Dönem İlk Genel Kurul Toplantısı, 29 Nisan 2019 Pazartesi günü, İzmir Ticaret Borsası Yeni Meclis Salonu'nda geniş katılımla düzenlendi.

Toplantıya TOBB İzmir İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Aysel Öztezel, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi ve Kadın Girişimciler Kurulu Doğal Üyesi İlhan Zincircioğlu, İzmir Ticaret Borsası Başkanlık Danışmanı ve Kadın Girişimciler Kurulu Doğal Üyesi Dr. Pınar Nacak ile kurul üyeleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmaları bölümünde; İzmir Ticaret Borsası Başkanlık Danışmanı Dr. Pınar Nacak kurul üyelerine mevzuat ve kurul çalışmalarının işleyiş düzeni hakkında bilgi aktardı. Pınar Nacak, konuşmasının son bölümünde “Kurul faaliyetleri ilimizdeki kadın girişimci potansiyelini geliştirmek adına çok önemli bir rol üstleniyor. Herkesin bu faaliyetlere katkı koymasını istiyoruz. Kentimizdeki ve ülkemizdeki kadın girişimci sayısını artırmayı, kadın girişimcilerin haklarını savunurken, onların ticari hayattaki kalıcılığına da destek olmayı istiyoruz. Bugün çalışma yaşında olup da ekonomiye üreterek katılmayan yaklaşık 20 milyonu aşkın kadını istihdama katmak, yeni iş sahaları oluşturmak, en az 50 bin kadın girişimci daha yaratmak ya da girişimcilerimizin kapasitelerini artırmak için çok çalışmalıyız” diye konuştu.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu,  “Kadının çalışma hayatının her alanında olması, her sektöre kadın eli değmesi inanın çok önemli, çok gerekli. Kadınlar çalışma hayatında daha fazla yer aldıkça farklı bir bakış açısı, farklı bir katma değer ortaya çıkarıyorlar. Ne var ki ülkemizde kadınlar, yeterli eğitim düzeyine ulaşamamaları ve aile içinde geleneksel yapının kendilerine yüklediği sorumluluklar nedeniyle işgücü piyasasında yeterince yer alamıyorlar” dedi.

Her 100 erkekten 72’sinin iş yaşamına katıldığı ülkemizde, her 100 kadından yalnızca 34’ünün iş gücüne dâhil olabildiğini belirten Zincircioğlu, “Amerika Birleşik Devletleri,  Japonya gibi önde gelen gelişmiş ülkelerde, kadın istihdamı oranı yüzde 60’lar seviyesinde gerçekleşmekte. Bu alanda hepimize çok iş düşüyor. Kadınlar akademik olarak erkeklerden yüzde 20 daha başarılı. Ancak bu durumun neden iş hayatına yansımadığını irdelememiz ve tespit edilecek engelleri kaldırmamız gerekiyor” diye konuştu.

Kadınların bilgi teknolojilerini daha etkin kullanmalarının, temel finansal konularda bilinçlenmelerinin ve girişimcilik becerilerini güçlendirmelerinin şart olduğunu da vurgulayan Zincircioğlu, “Bu konularda mesafe kat etmek adına Kurul olarak üzerimize düşen ne varsa yapmalıyız. Koordinatör Borsamız adına Yönetim Kurulu Başkanımız Işınsu Kestelli’nin geçmiş dönemlerde olduğu gibi bu dönemde de değerli destekleri ile daima Kurulumuzun yanında olacağını özellikle ifade etmek isterim” dedi.

Kadın dayanışmasının ülke gündeminin ilk sıralarında olduğu bu dönemde Genel Kurul toplantısı vesilesiyle üyelerin bir araya gelmesinin oldukça anlamlı olduğunu belirten TOBB İzmir İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aysel Öztezel ise “Bildiğiniz gibi şiddetin kol gezdiği ve yüreğimizi yaktığı günler yaşıyoruz. Kadın-erkek eşitliğini sağlamak için bütüncül politikalar üretilmedikçe, failler caydırıcı bir şekilde cezalandırılmadıkça ve toplumda yükselen şiddet kültürüne karşı önlem alınmadıkça bu sorunun çözülemeyeceğine inanıyoruz” diye konuştu.

İzmir Kadın Girişimciler Kurulu olarak kentteki kadın girişimci sayısını artırmak, onların ticari hayattaki kalıcılığına destek olmak için çalıştıklarını, geleneksel rollerle sınırlı kalmayan, hayalleri ve hedefleri olan,  yeteneklerini ortaya çıkarmak isteyen kadınlara destek olmak için çaba gösterdiklerini dile getiren İcra Komitesi Başkanı Aysel Öztezel, “İcra Kurulu olarak proje odaklı, ilimizde kadına dokunan, kadınları daha güçlü kılan somut işler üreteceğimiz yeni bir dönem hedefliyoruz. İlk toplantımızda da birkaç proje üzerinde mutabık kaldık. Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu kapsamında Pire Sanayi Odası (BEP) tarafından sunulan, İzmir Ticaret Borsamızca ve İspanya Santiago de Compostela Ticaret, Sanayi, Hizmetler Odasınca ortak olunan,  Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD), Yunanistan Kadın Girişimciler Derneği’nin (SEGE) de iştirakçi olduğu “Kadın Girişimcilerin İş ve Sivil Toplum Hayatında Networklerinin Güçlendirilmesi ve Tecrübe Paylaşımı” başlıklı proje Avrupa Birliği’nden hibe almaya hak kazandı” dedi.

1 Nisan 2019 tarihi itibariyle faaliyetlerine başlanan proje ile AB, İzmir Ticaret Borsası ve paydaşlar arasındaki iş birliği ile kadın girişimciliğinin ve istihdamın güçlendirilmesinin teşvik edilmesinin amaçlandığını dile getiren Öztezel, “Ayrıca proje kapsamında uluslararası ve bölgesel faaliyetler ile kadın girişimciliğinde Türkiye ve AB'deki tüm iş toplulukları arasında iletişim ve koordinasyonun arttırılması sağlanarak ortak bir strateji oluşturulması planlanmaktadır. Bu projenin başarıya ulaşması için gerekli desteği vereceğiz. Henüz yeni başlayan bir başka projemizde ise İzmir’de bir kadın muhtarımızın olduğu bir köyümüzde kadın girişimciliğini desteklemek, kırsal kalkınmaya katkı sağlamak, köyde agro turizmi, gastronomi turizmini geliştirmek için çalışmalar yapmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Konuşmasının son bölümünde İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli’ye kurula vermiş olduğu destek sebebiyle teşekkür eden Öztezel, “Yeni dönemde en büyük temennimiz Kurul çalışmalarını birlik ve beraberlik içinde yürütmek ve tüm üyelerin değerli katkıları ile iz bırakacak faaliyetlere imza atmak olacak. Bizlere yola çıktığımız ilk günden beri her zaman sonsuz destek veren değerli Borsa Başkanımıza sizlerin nezdinde teşekkür ederim” dedi. 

Toplantıya konuk olarak katılan İKSEV Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper, İKSEV'in İzmir sanat hayatına katkılarını katılımcılara aktarırken, Psikolog İlknur Peder ise girişimcilik öyküsünü paylaştı. 

Toplantının sonunda TOBB İzmir İl Kadın Girişimciler Kurulu işbirliğinde yapılan projelerde mentorluk desteği veren kadın girişimcilere teşekkür belgesi verildi ve tüm katılımcılar anı fotoğrafında bir araya geldi. 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.