Kadına Yönelik Şiddetle İlgili Durum ve İhtiyaçlar Paneli düzenlendi
İzmir Kent Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren Kadın Meclisi tarafından, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında, İzmir'de Kadına Yönelik Şiddetle İlgili Durum ve İhtiyaçlar konulu Paneli düzenlendi.
MEDİNE BAYKAŞ / MEDYA EGE - Panelin açılışı İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Canan Aydemir Özkara tarafından yapıldı. Avukat Seda Banu Akyüz ve Avukat Hülya Çağlayan Gültekin moderatörlüğünde gerçekleşen panelde ŞÖNİM Müdürü Gülsen Birgül Özkan, Aile İçi Şiddet Bürosu Eğitmeni Polis Memuru Özgür Polat, Ka-Der İzmir Şube Başkanı Banu Önkol İçhedef konuşmacı olarak yer aldı.
Kent Konseyi üyeleri, STK Yöneticileri ve siyasi parti temsilcilerininin katılımı ile gerçekleşen panelde, şiddet mağdurlarının başvurabileceği kurumlar, KADES uygulaması, gelen ihbarlara müdahale, şiddete maruz kalındığında kadının yararlanabileceği haklar, şiddet uygulayan kişi hakkında alınabilecek tedbirler hakkında bilgi verildi.
Panelde şiddet mağdurlarının başvurabileceği kurumlar olarak Cumhuriyet Başsavcılığı, Aile Mahkemeleri, polis merkezleri, jandarma karakolları, valilikler, kaymakamlıklar, sağlık kuruluşları, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi ( ŞÖNİM), Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri, ALO 183 Sosyal Destek Hattı, 112 Acil Çağrı Merkezi, KADES (Kadın Acil Destek Uygulaması), ALO 157 YİMER( Yabancı İletişim Merkezi), Kadın Danışma Merkezleri olarak sıralandı.
Panelde yapılan açıklamada KADES hakkında bilgi verildi. Yapılan açıklamada ""KADES, aile içi ve kadına yönelik şiddet olaylarının mağduru kadınların acil durumlarda tek tuşla 112 Acil Çağrı Merkezi'ne ulaşmasını sağlamaktadır. Uygulamayı cep telefonunuza indirip, istenilen bilgilerle giriş yapılıp, gönderilen SMS doğrulama kodu ile uygulama aktif hale getirilmektedir. Acil durumda konum bilgisi açarak "KADES KADIN DESTEK" butonuna dokunularak, ihbarınızı ekrana gönderilen "EVET" ve "HAYIR" cevabı ile doğrulanmaktadır. "EVET" cevabı ile konumunuza en yakın ekibin sevki sağlanacaktır. 11 dilde hizmet veren uygulamaya pasaport numarası ve belge seri numarası ile de giriş yapılabilmektedir. KADES uygulamasını kendiniz için değil, herhangi bir ortamda şiddete mağruz kalan kişi içinde kullanabilirsiniz. Uygulama konum bilgisini baz aldığından, emniyetin mağdura ulaşabilmesi için ihbarda bulunan kişin o ortamdan ayrılmaması gerekmektedir. Böyle bir durumda ihbarda bulunan kişinin bilgileri gizli kalmaktadır. Aynı şekilde 112 ve 183 üzerinden ihbarda bulunan kişi, bilgilerinin gizli tutulmasını talep edebilir. Gelen ihbar doğrultusunda en yakın ekip olaya müdahele ederek mağdur kadın ile şiddet uygulayanı ayrı şekilde Aile içi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro/Kısım amirliğine intikal ettirir. Cumhuriyet Savcısı bilgilendirilir, iş ve işlemlere başlanır. Şiddete maruz kalındığında kadınların yararlanabileceği haklar mevcuttur. Barınma yeri, geçici maddi yardım, psikolojik, mesleki, hukuki ve sosyal bakımdan rehberlik ve danışmanlık hizmeti, hayati tehlike bulunması halinde geçici koruma, çalışma yaşamına katılımı desteklemek üzere kreş ücreti, iş yeri değişimi, müşterek yerleşim yerinden ayrı yerleşim yeri, tapu kütüğüne aile konutu şerhi, hayati tehlike bulunması halinde kimlik ve ilgili diğer diğer bilgi ve belgelerin değişimi ve gizlenmesi sağlanan haklar içinde yer almaktadır. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde "barınma yeri sağlanması" ve geçici koruma altına alınması" tedbirleri kolluk amirlerince alınabilir" denildi.
Şiddet uygulayan kişi hakkında alınabilecek tedbirlerinde anlatıldığı panelde "Şiddet tehdidi ve hakaret içeren söz ve davranışlarda bulunmama, müşterek konuttan uzaklaştırma, konuta, okula ve işyerine yaklaşmama, yakınlarına, tanıklarına ve çocuklarına yaklaşmama, şahsi eşyalara ve ev eşyalarına zarar vermeme, iletişim araçlarıyla veya sair suretle rahatsız etmeme, kanunen izin verilen silahları kolluğa teslim etme, görevi nedeniyle zimmetinde bulunan silahı kuruma teslim etme, korunan kişilerin bulundukları yerde alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmama ya da madde etkisindeyken korunan kişilere ve bulundukları yerlere yaklaşmama, alkol ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde bağımlılığının olması halinde, hastaneye yatmak dahil, muayene ve tedaviyi sağlama, öfke kontrolü başta olmak üzere rehabilite edici programlara katılma" cümleleri ile süreç anlatıldı.
Öte yandan panelde, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri(ŞÖNİM)'in çalışmaları hakkında da bilgi verildi. Konuya ilişkin yapılan açıklamada "İzmir'de toplamda 7 adet konuk evi bulunmakta olup, 3 adet konuk evi bakanlığa, 4 adet konuk evi yerel yönetime bağlı olarak hizmet vermektedir. 55 kişi İzmir de Elektronik Kelepçe uygulaması ile izlenmektedir. Elektronik kelepçe adli kelepçeden tamamen farklı bir uygulamadır. Elektronik kelepçede cihaz mağdur olan kadında bulunmakta, kelepçe şiddeti uygulayan erkeğin ayağına takılmaktadır. Bu uygulama ile kadının güvenli alana geçmesi sağlanır. Aksi durumda emniyet güçlerinin müdahalesi söz konusudur. Elektronik kelepçe 81 ilde uygulanmaktadır. Denetimli serbestlik ile ihbar sayısında artışlar olduğu verilere yansımaktadır. 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 14. maddesinin “a” fıkrasına göre; “büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100.000'in üzerindeki belediyeler, kadınlar ve çocuklar için konuk evleri açmak zorundadır. Bu kapsamda açılan konuk evlerine ŞÖNİM den yönlendirilen kadınlar ve beraberindeki çocuklar ( 12 yaşına kadar erkek çocukları) yerleştirilmektedir. İlimizde başta olmak üzere, 81 ilde kadın konuk evlerinin aktif hizmet vermesi temenni edilmektedir. Kadın konuk evlerinden ayrılan birçok kadın hala ŞÖNİM ile iletişime devam etmektedir. Kadın Konuk evinde kalan kadınlar kendi buldukları işlerde çalışabilecekleri gibi, ŞÖNİM in İşkur ile gizlilik ilkesinde yaptığı bağlantılar sayesindede işe yerleştirilebilmektedir. 6 ay bu kapsamda, özel şirkette çalışan kadınlar, ihtiyaca göre kadroya alınabilmekte çalışma hayatına devam edebilmektedir. ŞÖNİM İşkur işbirliği ile dezavantajlı kesimlerin yaşam standartlarının iyileştirilmesi konusunda kalıcı çözümler bulmak üzere özel sektörde yürütülen çeşitli istihdam projeleri örnek olarak anlatılmıştır. Özel sektörde dezavantajlı grupta yer alan kadınları gizlilik ilkesini ihlal etmeden istihdam ettiren firmalara örnek davranışlarından dolayı teşekkür edilmiş,Değerli Stk temsilcilerinin görüş ve önerileri dinlenmiştir. Kadın Haklarını Koruma Derneği İzmir Şube Başkanı Dilek Özen'de, Konuk evlerinde misafir edilen kadınların meslek edindirme kurslarına katılması için talepte bulunmuş, önceki yıllarda açılan kurslar hakkında bilgilerini paylaşmıştır" ifadeleri işle ŞÖNİM hakkında bilgi verildi.
İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Canan Aydemir Özkara panelde yaptığı konuşmada, kadına yönelik şiddetle ilgili mücadelenin çok kapsamlı olduğunu, yapılabilecek işbirliği ve projelerle ortak çalışmaların artarak devam etmesinin en büyük hedefleri olduğunu aktardı.
Panel sonunda İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Canan Aydemir Özkara tarafından panelin konuşmacılarına ve modoretörlerine teşekkür belgesi ve zeytin ağacı fidesi hediye edildi.
İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi son olarak 'Gelin birlikte tartışalım' çağrısını yeniledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.