Kadınlara pozitif ayrımcılık yapan bir belediyeyiz

Kadınlara pozitif ayrımcılık yapan bir belediyeyiz

Can Radyo' da yayınlanan Semra İğtaç ile Mücadelenin Ruhu programının konuğu Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel oldu. Programda pandemi sürecinde üretimin önemi ve turizmin durumu konuşuldu.

''Türkiye'nin  kurtarıcısının verimliği toprakları olduğunu söyleyen Filiz Ceritoğlu Sengel: Göreve gelmeden önce kendimize 5 hedef 50 proje anlayışındaydık. Göreve gelir gelmez tarım hizmetler müdürlüğü ile yol aldık. Baktık ki belediyeye ait topraklar var. Köylülerimizle birlikte bu toprakları ektik. 'Tüm Türkiye Eksin' dedik.  Aslında bunun başlangıcı 2019'a, yani bizim aday olduğumuz döneme dayalı. Ve insanlar doğaya, tarıma döndü.  Kara karpuzun tohumunu bulduk ve onu ekmeye başladık. Mazbatamı alır almaz başladık bu projeye. Elimizde olan tüm tohumları ektik ve yenilerini üretiyoruz. Hakkari'den Kars'a kadar 10 bin küsur tohum paketi yolladık. Oradan da bize tohumlar geldi. Bu şekilde bir silsile başladı. 23 Nisan'da Efes'li tüm çocuklara 12 bin 500 fide dağıttık. Birlikte patlıcan, domates ekerek iyi bir adım attık" şeklinde konuştu.

Benim için, bu ödülün halka kazandıracakları önemli

Efes Selçuk Belediyesi'nin gerçekleştirdiği turizm, yerel kalkınma, çevre ve gençlik üzerine yürüttükleri uluslararası projeler, katılımcı demokrasi anlayışı, yabancı kardeş şehirlerle kurdukları aktif diyaloglar ve yürüttüğü ortak projeler, sosyal, kültürel ve sportif alanlarda örnek gösterilen uygulamalar ile çocuk, kadın, genç ve engellilere yönelik hizmetler ile "Avrupa Diplomasi ” ödülünü kazanmasına değinen Sengel, "Halkın olumlu tepkisinin olması çok önemli.Benim için, bu ödülün halka kazandıracakları önemli. Ben yarın bir gün başkan olmayabilirim ama benim döneminde bu ödülün alınmış ve faydalarının görülmüş olması, öyle anılması beni çok mutlu edecek" dedi.

Koronavirüs turizme direkt etki etti


Koronavirüs salgınının turizme etkilerine değinen Başkan Sengel: "Turizm çok değişken bir ortam. Her türlü değişiklikten etkilenebiliyor. Şu korona bambaşka bir şey. Dolayısıyla turizme direkt etki etti. Bu sene gemi turizmine bakıyorduk. 'Şükür iyi geçecek bu sene' derken bıçak gibi kesildi. Biz turizm endeksli kazanç sağlayan bir belediyeyiz. Bu da bize öğretti ki ekonomiyi dengelemek gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Hepimizin gözü kulağı yurtdışından gelecek turistlerde olacak


Pandemi nedeniyle esnafın sıkıntı yaşadığını söyleyen Sengel: " Esnaf çok kırılgan bir kesim. Küçük emeklerle büyük çaba gösteren kişiler. Dolayısıyla en çok etkilenen kesim onlar oldu. Belediyeler olarak biz kendi yererimizden kira almıyoruz ama özel sektörden yer kiralayan esnafımız mağdur oldu. Ekonomik buhran tüm dünyada var. Bu yıl da hepimizin gözü kulağı yurtdışından gelecek turistlerde olacak" diye konuştu. 

Gençlere hayal kurdurabilmemiz gerekiyor


Gençleri çok önemsediğini her fırsatta dile getiren Başkan Sengel: "1999'daki seçimlerde gençlere verilen vaatler ile 2019'da benim verdiğim vaatler aynıydı Demek ki hiç bir şey değişmemiş, ihtiyaçları karşılanmamış. Gençlere önem veriyorum. Çünkü artık Efes Selçuk'ta genç kalmıyor. Dışarıda okuyorlar ve geri gelmiyorlar. Bizim gençlere hayal kurdurabilmemiz gerekiyor.Sadece bizim ilçemizde değil tüm ülkemizde öyle olmalı" dedi.  

Kadınlara pozitif ayrımcılık yapan bir belediyeyiz


Kadın olarak siyasetin içinde nasıl yer edindiğine değinen Sengel: 21. yy. da kadın ve erkek ile başlayan cümleler duymak çok üzücü. Topluma cinsiyetsiz bakmayı beceremedik. Elbette kadın hakları çok önemli. Ne yazık ki yıllar önce bir çok Avrupa ülkesinden önce bu haklar verilmesine rağmen, bugün kullanılamıyorsa bunun üzerinde durmak gerekiyor. 'Kadın siyasetçi olmak zor mu?' sorularına 'Ben çok şanslı bir kadınım' diye cevap veriyorum. Eşim, çocuğum ailemin her ferdi bu işi benimle birlikte göğüsledi. Ben bu şansı siyaset noktasına devirebilen bir kadınım. Ama hala tarlada çalışan evini çocuğuna bakan bir kadının siyasetin içinde olması çok zor. Alt yapısı olmayan 'Kadın erkek eşittir' cümlelerini kurmadan önce bir şeyler yapmamız gerekiyor.

Biz bu konuda tarım işçisi kadınların çocuklarını bırakabilmeleri için bir kreş kurduk. Kadın ekonomiye katılsın diye. Gezi çocuk kafemiz var.Burada kadınlar iki saatliğine çocuklarını bırakabiliyorlar.  Dedik ki ev hanımı olabilirsin ama evde oturmak zorunda değilsin. Önemli olan kadını evden çıkarıp hayatın içine sokmak Kadınlara pozitif ayrımcılık yapan bir belediyeyiz. Önemli olan konuşmak değil eyleme geçmektir" dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.