Kadınlarda idrar kaçırmada yeni tedaviler!

Kadınlarda idrar kaçırmada yeni tedaviler!

Ekol Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Adnan Şimşir kadınlarda idrar kaçırma sorununu anlattı.

Yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde sosyal hayatı kısıtlayan en önemli sorunlardan birinin idrar kaçırma problemi olduğunu belirten Ekol Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Adnan Şimşir, “Pek çok nedene bağlı olan idrar kaçırmanın 21. yüzyıl teknolojisiyle artık nerdeyse tüm tiplerinin tedavi edilebilir olduğunu biliyoruz. Anatomik farklılıklar göz önüne alındığında kadın ve erkek idrar kaçırma tiplerinin birbirinden çok ayrı nedenlere bağlı olduğu ve bu nedenledir ki tedavilerinin de çok farklı olduğu su götürmez bir gerçektir” dedi. 

Kadın Anatomisi Farklıdır

Anatomik yapı göz önüne alındığında kadınların idrar kaçırma konusunda erkeklere oranla daha şanssız olduğunu belirten Doç. Dr. Adnan Şimşir, “Öyle ki erkekte yaklaşık 20 cm. olan üretra ismi verilen dış idrar kanalı kadında sadece 4-5 cm. kadardır. Yine erkekte mesanenin hemen çıkışında yer alan prostat idrar tutmada destek görevi görürken kadın bu organdan yoksundur. Ayrıca erkeklik hormonu olan ve testosteron adı verilen hormonun etkisiyle erkekte pelvik taban kaslarında zayıflık pek izlenmezken kadınlarda yaşlandıkça pelvik taban zayıflığının görülmesi idrar kaçırmada sorun yaratan bir başka nedendir” dedi. 

Kadınlarda idrar kaçırma tiplerini kabaca 4 başlık altında toplandığını belirten Ekol Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Adnan Şimşir tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.

Stres tip idrar kaçırma: Bu hastalar öksürme, hapşırma, gülme ve ıkınma gibi karın içi basıncını artıran eylemlerde idrarlarını tutamazlar ve değişik oranlarda idrar kaçırırlar. Buradaki ana neden yaşlanma, doğumlar ve kronik kabızlık ve öksürük gibi eylemlerle zayıflayan pelvik taban kaslarıdır. Artan karın içi basıncı ve bu basıncın mesaneyi sıkıştırmasına bağlı olarak üretra tam kapanamaz ve idrar kaçırma karşımıza çıkar. Hastaların bir kısmında vajinadan dışarıya rahim veya diğer karın içi organlar sarkabilirken sıklıkla idrar kaçırma tek başına karşımıza çıkar. Bu tip idrar kaçırma tedavisi günümüzde oldukça etkili bir şekilde yapılmaktadır. Uygun ve güçlü tedavi yöntemi orta üretra askı ameliyatları adı verilen yaklaşık 30 dakika süren bir ameliyattır. Ameliyat başarısı yüzde 95 civarındadır. Ameliyat; vajinadan yerleştirilen sentetik bir materyalle yapılmakta ve aynı gün taburcu işlemi uygulanmaktadır. Ameliyat için uygun olmayan bazı hastalarda ise ilaç tedavileri de etkili sonuçlar verebilmektedir.

Sıkışma Tip İdrar Kaçırma: Bu hastalık genelde Aşırı Aktif Mesane adı verilen bir hastalığın bileşenidir. Hasta idrar açısından hiçbir sorunu yokken aniden idrar yapma isteği hisseder, öyle ki koşturarak tuvalete yetişme isteğiyle bazen idrarını tutamayabilir. Toplumda yaklaşık yüzde 17 oranında görülen bu hastalığın temel nedeni mesane yaşlanması, nörolojik hastalıklar, idrar yolu enfeksiyonları, alkol, sigara ve kafein tüketimi, üretra darlıkları iken hastaların neredeyse yüzde 85’inde altta yatan hiçbir neden bulunamamaktadır. Bu hastalarda temel tedavi yöntemi ilaçla tedavidir. Bazı hastalarda bu ilaçlar işe yaramamaktadır. Böyle bir durumla karşılaşıldığında botilinum toksin (botox) kullanılabilir. Bu ilaç mesaneye endoskopik olarak özel birtakım aletlerle idrar deliğinden girilip yine özel aletler yardımıyla mesane kası içerisine zerk edilmektedir. Bundan da fayda görmeyen hastalar Sakral Stimulatör veya halk arasında mesane pili olarak adlandırılan ve yan etkisi olamayan birtakım cihazlar yardımıyla tedavi edilebilmektedir. 

Karışık (Mixt) Tip idrar kaçırma: Burada yukarıda anlatılan iki tip idrar kaçırma aynı anda aynı hastada görülmektedir. Hastaları en çok rahatsız eden idrar kaçırma tipi ilk sırada diğeri ise ikinci sırada tedavi edilir. 

Taşma (Overflow) tip idrar kaçırma: Kadınlarda izlenen sonuncu tip idrar kaçırmadır. Burada herhangi bir nedenle mesane kasında kasılma bozukluğu söz konusudur. Mesane kasılıp işeme eylemi gerçekleşemediği için idrar sağlıklı yapılamamakta ve aşırı dolan mesane damlalar halinde, taşma şeklinde idrarı tahliye etmeye çalışmaktadır. Tedavisinde temiz aralıklı kateterizasyon (TAK) adı verilen ve hastalar özel bazı sondalar kullanarak günün belli saatlerinde kendi mesanelerini boşaltmaları uygun hastalarda ise mesane pili kullanımı yeterli olmaktadır.

Özetle kadınlarda görülen idrar kaçırma tiplerinin neredeyse tamamının güncel bilimin gösterdiği yöntemlerle tedavisi mevcuttur. Önemli olan husus idrar kaçırmanın yaşlanmanın bir gereği olmadığını ve normal bir durum olmadığını bilmek ve tedavi için üroloji uzmanı hekimlere başvurmaktır.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.