Kafa Nakli Mümkün mü?

Kafa Nakli Mümkün mü?

2017'de yapılması planlanan kafa nakli hakkında açıklama yapan Prof. Dr. Ömer Özkan, kafa naklinin başarılı olmasının önündeki en önemli engelin sinir iyileşmesi olduğunu söyledi

Dünyadaki ilk kafa nakli ameliyatı için gönüllü olan 32 yaşındaki Rus Valery Spiridonov, "Ameliyat, ancak doktorun ve uzmanların yüzde 99 başarılı olacaklarına inandıkları zaman gerçekleştirilecek" açıklamasında bulundu. 

Türkiye'de ilk kez yüz, çift kol nakli ve dünyada ilk kez kadavradan rahim nakli operasyonlarını yapan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Ömer Özkan, "Kafa naklinin başarılı bir şekilde yapılması ve kabul görmesi çok zor görünse de insan yapısı itibarıyla buna kafayı koyduysa doğru veya yanlış bunu yapma ihtimali var" açıklamasında bulundu. 

Dünyanın merakla beklediği kafa nakli ile ilgili merak edilen soruları yanıtlayan Prof. Dr. Özkan, "Bu ameliyatı bir umut ışığı gibi gören insanlarda umut tacirliği sonrası olabilecek hayal kırıklılığının önlenmesi gerekir" dedi.

"BİLİMSEL KABUL GÖRMEMİŞTİR"

Kafa nakli ameliyatı merakla bekleniyor. Valery Spiridonov, yüzde 99 başarılı olacağına inanıldığında ameliyatın gerçekleşeceğini söylemişti. Bu konuda ne düşünüyorsunuz, sizce bu ameliyat yapılacak mı?

Kafa naklinin bilimsel arena sayılabilecek en önemli kongrelerde çok kısıtlı bir şekilde bile bahsi geçmemiş hemen hemen de hiçbir şekilde ana tartışma konusu yapılmamıştır. Bilimsel olarak şu ana kadar değerli bulunmadığını düşünüyorum. İnsanlar arasında kafa naklinin popüler olması çok doğal. Bir dizi film gibi hazırlık, olası ameliyat, olacaksa da ameliyat sonrası dönemler merakla bekleniyor. İnsan vücudu üzerinde tüm insanın ve parçalarının kopyası ve bu parçalarının ana vücuda nakli kadar hata daha fantastik görülmektedir. Fakat bu kadar fantastik olmasının dışında şu ana kadar bilimsel bir kabul görmemiştir. Başarılı bir şekilde yapılması ve kabul görmesi çok zor görünse de insan yapısı itibarıyla buna kafayı koyduysa doğru veya yanlış bunu yapma ihtimali var. Buna uygun bir hastanın bulunduğu zaten medya üzerinden anlaşılıyor. Buna izin verecek bir ülke ki -bu büyük ihtimalle bu konuda kanunlarının ve mevzuatlarının çok sıkı olmadığı bir ülke olacaktır- bulunduğunda maddi kaynak da bulunduğunda yapılacak gibi görünüyor.



















Habertürk

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.