Kahveciler odasından "okey" isyanı

Kahveciler odasından "okey" isyanı

 İzmir Kahveciler odası Gündoğdu Meydanı’nda isyan bayrağını açtı. 

Kahvehanelerin açılmasına rağmen oyun oynama kısıtlaması nedeniyle zararına çalıştıklarını belirten Kahveciler odası başkanı İsmail Hakkı Kırdı yasakların biran önce son bulmasını istedi.

Gündoğdu Meydanı’nda kahvehane işletmecilerine seslenen Başkan İsmail Hakkı Kırdı, pandemi sürecinde zor günler yaşadıklarını fakat kendi sektörlerine yönelik halen devam eden kısıtlamaların durumu daha vahim hale getirdiğini söyledi. Esnaf ve sanatkarların doğrudan halka hizmet verdiğinin altını çizen Kırdı, “Normalleşme süreciyle birlikte kahvehaneler de açıldı fakat bu açılmanın esnafımıza yararı olmadı. Hatta yarardan fazla zararı olduğunu söyleyebilirim. Bunun da nedeni kahvehanelerde oyun oynanması yasak” dedi.

“ÇAYA DEĞİL OYUNA GELİYORLAR”

Kahvihanelerin Türk toplumunda farklı bir yeri ve sosyal bir konulu bulunduğunu aktaran Kahveciler Odası Başkanı Kırdı, “Kültürümüzün bir parçası olarak insanlar okey, iskambil, tavla oynamaya; oynarken de sohbet etmeye ve sosyalleşmeye geliyorlar. Sadece çay ve kahve içmeye gelmiyorlar. Bu durumda da esnaf mağdur ediliyor. Türkiye’de 400 bin kahvehane bulunmakta. Bu sayı çalışanlar ve onların aileleriyle 2 milyonu geçmekte. Tüm bu kesimlerin mağduriyeti önlenmeli” diye konuştu.

0-(1)-163.jpg

“YARAR DEĞİL ZARAR GETİRDİ”

İşyerini açan esnafın oyun oynatmamasına rağmen elektrik, su kullanmaya başladığınıa dikkat çeken Kırdı, “Bir yandan kiramızı ve çalışanlarının maaşlarını ödüyoruz. Ama oyun oynatamadığımız için gelir elde edemiyoruz. Kahvehanelerin bu haliyle açılması yarardan çok zarar getirmiştir. Kimse yanlış anlamasın; alınan tedbirleri yerinde buluyor ve destekliyoruz. İnsan sağlığı her şeyden önce gelmektedir. Ancak Anayasa’nın 173’üncü maddesinde ‘Devlet esnaf ve sanatkarı korur; koruyucu tedbirler almakla da yükümlüdür’ der. Yani devlet halkın sağlığı için önlemler alırken sanatkarların da bundan olumsuz etkilenmemesi için bazı tedbirleri hayata geçirmelidir” ifadelerini kullandı.

YASAK KALKSIN, BORÇLAR ERTELENSİN

Ekonomi Bakanı Berat Albayrak’ın televizyon reklamlarında ‘esnafımızın arkasındayız’ dediğini de hatırlatan İzmir Kahveciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı şunları söyledi: “Esnaf olarak vergi veren sosyal sigortalar, bağ-kur, muhtasar beyannamesini veren, istihdam sağlayan, devletine ve milletine bağlı bir kesimiz. İşletmeler hijyen kuralları alınarak çalışabilirler. Şu an elektriğimizin, suyumuzun borcunu ödeyemiyor, kiramızı çalışanlarımıza ücretlerini veremiyoruz. Bu yasakların biran ön kalkmasını, vergi, prim borcu gibi ödemelerin de ertelenmesini istiyoruz.”

ÇAYDANLIKLI  PROTESTO

Akhisar kahveciler esnaf oda başkanı Erkin Güney ''42 yıllık kahveciyim bu çaydanlığın içerisine suyunu çayını koyuyoruz ve çay demliyoruz. Paramızı kazanıyoruz. Vatanımıza devletimize ailemize katkıda bulunuyoruz. Ama biz 1 hazirandan beri bunun içine sadece su koyuyoruz. Aslında bu çaydanlığın içi bembeyazdı bu karardı. Aslında kararan bu değil bizim umutlarımız. Bizim ışığımız ve beklentimiz karardı. Bi bununla para kazanırken bunu gördüğümüzde hüzünleniyoruz ve evimize parasız gidiyoruz. mesleğimiz çok büyük sıkıntıda. Devlet büyüklerimizden esnafımıza yol açılmasını istiyoruz'' dedi.

Konak belediyesi meclis üyesi ve esnaf masası başkanı Doğan kılıç ise ''Sıkıntılı süreçten geçiyoruz. Krediler verildi ama bu kredililer yeterli değil.Daha fazla desteklerde bekliyoruz.Tüm esnaf sıkıntılı.Esnaf tam faal çalışmadığı için sıkıntılı.'' dedi

Türkiye Meclis Üyeleri Birliği Genel Başkanı Yalçın Kocabıyık ise İzmir kahveciler odası Türkiyeye seslendi haklı bir sesleniştir bu.. İktidardaki yetkililer pandemi sonrası esnafa nefes aldıracak ekonominin gelişmesi için her türlü çareyi aldılar.Hijyene maskeye sağlık kurallarına uyulması noktasında izin verdiler.Kahveci esnafının bir eksikliği kaldı .Çay satarak geçinmiyor kagıt okey gibi şeyler olmadan kazanamıyorlar.Müzikli yerlerde açılmadı yetkililer bir an önce çözüm bulmalı.Tabiki Kurallar dahilinde.

0-423.jpg

İzmirli sanatçı Mikrop Hikmet lakaplı Hikmet Durmuş da bu eyleme destek verdi.

Kahveci esnafı zorda ve insanlar sadece çay veya kahve içmek için mekana gelmiyor.Arkadaşları hoşça vakit geçirmek için oyun oynamak isterler.Ben kahvehanelere gittiğimi söyleyemem lakin ağabeylerim kahveye gider.Oyun oynanmadığı için yani okey tavla gibi .. olmayınca kalmak istemiyorlar.Ve Müzikli eğlence mekanlar gibi kahvehanelerde sıkıntıda.Umarım biran önce bu sıkıntı giderilir...

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.