Kalp ameliyatlarının tekrarlanmasına dikkat!

Kalp ameliyatlarının tekrarlanmasına dikkat!

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölümünden Prof. Dr. Mustafa Güden, 12-18 Nisan Kalp Sağlığı Haftasına ilişkin yaptığı açıklamada tekrarlanan 2’nci, 3’üncü ve 4’üncü kalp ameliyatlarına dikkat çekti

Prof. Dr. Güden, toplumda en çok merak edilen sorunun ‘Bir kez kalp ameliyatı oldum, ikinci kez olmam gerekiyor mu’ olduğunu belirterek, “Her kalp ameliyatı olan hasta ileride bir kez daha olacak diye bir kaide yok. Bu ihtimal özellikle koroner arter hastalığında yapılan bypassların ileride tıkanması veya diğer damarlarda yeniden darlık olması durumunda artar. Günümüzde yapılan bypasslarda göğüs damarları kullanıldıkça bu ihtimal azalıyor, hastanın ileride yeniden ameliyat olma ihtimali düşüyor. O yüzden bacaktan ziyade göğüs damarları kullanılarak bypass yapmak çok daha iyi sonuçlar veriyor” ifadelerini kullandı.

aw298901_01-(1).jpg

"5’e kadar ameliyat tekrarlanabilir"

Bir hastada 4’üncü kez koroner arter bypass gerçekleştirdiklerine de değinen Prof. Dr. Güden, sözlerine şöyle devam etti: "Günümüzde stent teknolojisinin gelişmesiyle eskisi kadar ameliyat tekrarlarına ihtiyaç duyulmuyor. Şayet hastanın damarlarında yeniden bir tıkanıklık oluşursa tekrar bypass uygulanabilir. Kapak tamiri olmuş ya da kapağı değişmiş hastalarda ise yine ilerleyen dönemde ameliyat yapılabilir. Çünkü enfeksiyonlar, kapağın kenarlarındaki kaçaklar veya dokuların kapağın alanına doğru ilerlemesi yeniden daralmalara yol açabilir. Bu durumlarda da yeniden kapaklar değiştirilmeli. Mesela bu durumlarla karşılaşıp 5’inci kez ameliyat olan hastalarımızda var. Kalp ameliyatlarının 2’nci, 3’üncü hatta 4’üncü kez tekrarlanması ilk ameliyata göre riski biraz artırıyor. Üst üste risk vermek istemediğimiz için bu hastaları ancak son seçenek olduğunda ameliyat ediyoruz".

"Yeni tekniklerle riski düşürüyoruz"

Prof. Dr. Güden, risk durumunun ameliyata ve hastalığa göre değiştiğini söyleyerek, "Kapak ameliyatlarının ilkinin de ikincisinin de belli riskleri var. Burada kalbin kasılması, akciğerlere giden basıncın yüksekliği ameliyatın risklerini belirler. Ancak tekrarlanan ameliyatlarda görülebilecek en büyük problem kanama veya yırtılma ihtimalidir. Tabi gelişen tekniklerle bu risklerin azaldığını söyleyebiliriz. Genel anlamda bir problem yaşanmadığında tekrarlanan ameliyatlar sonrası hastaları ilk ameliyattaki gibi aynı sürede taburcu edebiliyoruz. Tabi bu her tekrarlanan ameliyat ilki gibi olacak demek değil. Çünkü bu hastalar bize geldiğinde düşük kondisyonlu ve birçok merkezde ameliyat edilemedikleri için epey zaman kaybetmiş oluyorlar. Ancak referans merkezi olduğumuz ve teknolojimiz ileride olduğu için tekrarlanan kalp ameliyatlarındaki başarı oranımız oldukça yüksek" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.