Kalp Krizi Riski Saç Telinde Gizli!

Kalp Krizi Riski Saç Telinde Gizli!

Stres, kalp krizinin en önemli faktörlerinden biri ancak bugüne kadar tespiti neredeyse imkansızdı.

Kanadalı uzmanlar geliştirdikleri yeni yöntemle saçı inceleyerek uzun zaman aralıklarında vücuttaki stres miktarını ölçmeyi başardı.

Bilim dünyası kalp krizinin en önemli etkenleri arasında stresin olduğunu söylüyor. Ancak bugüne kadar uzun zaman dilimlerinde vücudun maruz kaldığı stresin ölçümü mümkün değildi.  Kanada’daki University of Western Ontario bilim insanları, kalp krizi geçiren hastaların saçı üzerinde yaptıkları incelemede stres hormonu kortisol tespit etti. Uzmanlar, bu sonuca dayanarak saç tahliliyle kalp krizi riskinin ölçülebileceği yeni bir yöntem geliştirdi. Bilim insanları, çalışmalarında kalp krizi geçirmiş 56 erkek deneğin saçını, sağlıklı 56 erkeğin saçıyla karşılaştırdı. 

STRESTEN UZAK DURUN

İncelemenin sonucunda kalp krizi geçirmiş deneklerin saçındaki kortisol oranının çok daha yüksek olduğu görüldü. Bilim insanları 3 santim uzunluğundaki saçın kişinin yaşadığı stresle ilgili 3 aylık bilgi verebileceğini belirtti. Uzmanlar, stresin yanı sıra aşırı kilo, sigara, yüksek tansiyon ve şeker gibi faktörlerin de kalp krizi riskini artırdığını ancak stresin en büyük etmen olduğunu açıkladı. Araştırma ekibinin başındaki moleküler toksikologlar Giedeon Koren ve Stan Van Uum, “Geliştirdiğimiz yeni yöntemle kişinin kalp krizi riski taşıyıp taşımadığı saçını tahlil ederek anlayabiliriz. Sadece stresi hayattan uzaklaştırarak kalp krizi riskini önemli ölçüde ortadan kaldırabiliriz” diye konuştu. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.