Kamuya Geçemeyen Taşeron İşçi İşsiz Kalacak

Kamuya Geçemeyen Taşeron İşçi İşsiz Kalacak

AK Parti grup toplantısında konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşeronda çalışan işçilerin, özel sözleşmeli personel statüsüne geçişiyle ilgili bilgi verdi.

AK Parti'nin grup toplantısında Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşerona bağlı olarak kamuyla çalışan işçilerin kamuya alınmasına dair ayrıntıları açıkladı. Ağbal taşeronda çalışan işçilerin kamuya alınmasının ardından taşeron şirketlerinin anlaşmaları iptal edilerek, yaşadıkları maddi kayıp devlet tarafından ödenecek. Belirlenen kriterlere uymayan taşerona bağlı çalışan işçi, hakları ödenerek işten atılacak.

Taşeron şirketlerinin çalıştırdığı personelin bir kısmının kamuya alınmasıyla beraber, hizmetine gerek duyulmayan taşeron şirketlerin ihaleyle aldıkları anlaşmalar iptal edilerek, anlaşmada belirtilen tutarın yüzde 80'ine kadarı şirketlere ödenecek. Devlet tarafından belirlenen kriterlere uymayan işçiler mesleki hakları ödenerek işte çıkarılacak. İşe 1 Kasım'dan sonra girmiş işçiler ise bu haktan yararlanamadıkları için bağlı bulundukları taşeronun özel sektörde iş bulmasını ümit edecekler.

Nerede işe girdiyse orada kalacak

Taşeron'dan kamuya geçiş yaptırılan çalışanlara, kamuda nerede işe başladıysa orada kalacaklar, tayin veya yer değişimi mümkün olmayacak. Nasıl olursa olsun, yeri boşalan kamuya geçmiş kişinin pozisyonu kapatılacak, buraya başka birinin gelmesi mümkün olmayacak. Düzenlemenin tam anlamıyla işlerlik kazanması halinde, kamu kesinlikle yeni taşeron hizmeti alamayacak, taşeron işçi çalıştırılmasıyla ilgili olan mevzuat yürürlükten kaldırılacak.

Maliye Bakanı Ağbal, kamuya geçirilmesi planlanan işçilerin, özel sözleşmeli personel statüsüne hemen alınmayacaklarını belirterek, bu işçilerin kurumlara yapacağı iş başvurusuyla birlikte yazılı veya sözlü sınava girerek geçenlerin bu statüye geçeceklerini belirtti.

Şirketler tanıdık işe alabilir kaygısı yüzünden

Ağbal'ın yaptığı açıklamalara, gruptan soru yönelten vekillerin, 1 Kasım 2015 öncesi işe girmiş olması şartının şu an çalışıyor olmak ile değiştirilip değiştirilemeyeceğini sorması üzerine, Ağbal yapılan düzenlemeyi öğrenen kamuya hizmet sunan şirket patronlarının, tanıdıklarını  kamuda iş sahibi için işe alabileceği göz önünde bulundurulduğundan 1 Kasım'dan sonra işe giren personelin kamuya geçiş hakkının olmadığını belirtti.

Kamuya geçen personelin toplu sözleşme hakkı olacak

Maliye Bakanı, özel sözleşmeli personel sıfatını almaya hak kazanan işçilerin, memur sendikalarına üye olarak, toplu sözleşme hakkını kullanabileceğini belirterek daha geniş ve hatları kesinleşmiş bilgilendirmenin ise gelecek Salı yapılacağını söyledi.

 

Sözleşmeli özel personel olabilecek kişi sayısının 720 bin kişinin üstünde olduğu belirtilirken, bu sayının neredeyse yarısının il özel idareleri belediyelerde hizmet üretiyor.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.