Kan şekeri düşüklüğüne dikkat!

Kan şekeri düşüklüğüne dikkat!

Hipoglisemi, vücudun ana enerji kaynaklarından biri olan glikozun referans aralık olan 70 mg/dL'nin altında olması yani kan şekeri değerinin düşük olmasıdır. Peki kan şekerimiz düştüğünde ne yapmalıyız?

Bu durum çoğunlukla diyabet hastalığıyla ilişkilendirilir. Öğün atlamak, yoğun egzersiz yapmak gibi nedenler diyabetle birlikte hipoglisemi meydana getirebilir. Diyabet ve diğer nedenler dışında, kullanılan bazı ilaçlar da nadiren kan şekeri düşüklüğüne sebebiyet verebilir. Birçok insan için 70 mg’nin altı hipoglisemi olarak değerlendirilir. Bu düşüklük ciddiye alınmalı ve uzman doktor tarafından tedavi gerektirir.

HİPOGLİSEMİ (KAN ŞEKERİ DÜŞÜKLÜĞÜ) NEDEN OLUR?

Hipoglisemiye aşırı insülin salınımının oluşması neden olur. Pankreas hücrelerinin büyümesine neden olup, insülin salınımının olması gerekenden fazla gerçekleşmesine neden olan durumlar ise şunlardır:

  • Çok fazla insülin kullanmak, yanlış insülin almak veya insülini yağ yerine kana enjekte etmek,
  • Karbonhidrat alımını doğru sınırlandırmamak, gerektiğinden daha az almak,
  • Çok fazla veya yüksek dozda ilaç kullanmak, ilaçları yanlış zamanda almak,
  • Aşırı düzeyde egzersiz yapmak,
  • Öğüt atlamak,
  • Gebelik döneminde adet kanamaları yaşamak,
  • Yemek yemeden alkol tüketmek

61501765214ed825c0d7464f.webp

REAKTİF HİPOGLİSEMİ

Reaktif hipoglisemi, yemek yedikten sonra ortaya çıkan kan şekeri düşüklüğü olarak kabul edilir. Yemek yedikten 2-4 saat sonra meydana gelir. Genellikle beyaz pirinç, beyaz ekmek, kek ve hamur işleri gibi besinler tüketildikten sonra ani yükselmenin ardından hipoglisemi yaşanır.

AÇLIK HİPOGLİSEMİSİ

Şeker hastası olmayan kişilerde aslında uzun süre aç kalmak kan şekeri düşüklüğüne yol açmaz. Bunun en önemli nedeni, vücudun depolanmış glikozu kullanmasıdır. Ancak şeker hastası olmayan insanlarda hipoglisemiye yol açan bazı nedenler söz konusudur. Bunlar şöyle sıralanabilir:

Tüketilen alkol vücudun glikoz üretimini engelleyen bir durumdur. Birkaç gün süreyle yoğun bir şekilde alkol tüketir ve de aç kalırsanız vücuttaki depolanmış glikoz tükenir. Bunun sonucunda da kan şekeri düşüklüğü yaşanır ve vücut kan şekerini sağlıklı bir şekilde düzenleyemez.

ÖNEMLİ HASTALIKLAR

Hepatit, siroz, enfeksiyon, böbrek ve ilerlemiş kalp hastalıkları, hipoglisemi sebepleri arasında yer alan önemli hastalıklardandır. Bunun sebebi, vücudun depolanmış şekilde duran glikozu daha hızlı tüketmesidir. Bu tüketim sonrasında da hipoglisemi oluşumunun önüne geçilmesi mümkün değildir. Tedavi sürecine doğru gidilir.

İLAÇLAR

Başka birinin oral diyabet ilacını kullanmak, hipoglisemi nedeni olarak kabul görür. Örneğin sıtmayı tedavi etmek için kullanılan kinin de hipoglisemi nedenlerinden biridir.

YOĞUN İNSÜLİN ÜRETİMİ (İNSÜLİNOMA)

Nadir görülen bir pankreas tümörü olan insülinoma, fazla insülin üretimi doğuracağından hipoglisemi meydana getirir. Diğer tümörler de insülin üretimini destekleyip hipoglisemiye yol açabilir.

Bunlarla birlikte hormonal eksiklikler ve bazı antibiyotik ilaçları da hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) yaşanmasına sebebiyet verebilir. Bütün bu durumlar hipoglisemi oluşmasına yol açan nedenler olarak bilinir. Uzun süreli belirtiler ve devam eden kan şekeri düşüklüğünde doktor kontrolü gerekir ve tedavi sürecinin başlaması gerekir.

HİPOGLİSEMİ (KAN ŞEKERİ DÜŞÜKLÜĞÜ) BELİRTİLERİ NELERDİR?

Vücuttaki kan şekeri seviyesinin normalin altına düşmesi olarak kabul edilen hipogliseminin önemli belirtileri arasında terleme, baş ağrısı, solgun bir görünüm, uyuşma ve yorgunluk bulunur. Bu belirtiler kan şekeri düşüklüğünün işareti olarak bilinir.

Bunlarla birlikte hipoglisemi belirtilerini şu başlıklar altında toplamak mümkündür:

  • Baş dönmesi
  • Nabzın hızlı atması
  • Terleme
  • Bulanıklık
  • Baş ağrısı
  • Uyuşukluk
  • Tükenmişlik
  • Düzensiz kalp atışı
  • Stres, kaygı, agresiflik
  • Konsantrasyon bozukluğu
  • Dudaklarda karıncalanma
  • Açlık
  • Uyku bozukluğu

Hipoglisemi yaşayan kişiler bazen kan şekerlerinin düştüğünün farkına varmaz. Farkına varılmadan kan şekeri düşebilir. Tedaviye başlanmadığı için bayılmalar yaşanabilir ve nöbet geçirilebilir. Kan şekeri düşüklüğünün şiddetlendiği durumlarda ise sakarlık, çift görme, rutin sorumlulukları yerine getirememe ve akıl karışıklığı gibi durumlar da görülebilir. Ancak bu belirtilerin yaşanması kesin bir şekilde kan şekerinizin düştüğü anlamına gelmez. Doktor muayenesi sonrası yapılacak testlerin sonucu önemlidir.

HİPOGLİSEMİ (KAN ŞEKERİ DÜŞÜKLÜĞÜ) NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Uzun süreli kan şekeri düşüklüğü belirtileri yaşıyorsanız uzman bir hekime başvurmanız gerekir. Diyabet hastası olmayıp kan şekeri ölçüm cihazı kullanmıyor ve de hipoglisemi belirtileri görülüyorsa kan şekeri testi yaptırmanız zorunlu hale gelecektir. Belirtiler sonrası doktor muayenede tıbbi olarak nasıl bir geçmişe sahip olup olmadığınızı araştıracaktır. Bu araştırmaların ardından kan şekeri testiniz ölçülür. 70 mg’nin altında kalan değerler hipoglisemi olarak değerlendirilir ve tedavi uygulanmaya başlar.

Doktor bazı durumlarda ise kan şekeri düşüklüğünü teşhis etmek üç yöntem uygulayabilir. Bu yöntemler şunlardır:

  • Düşük kan şekeri belirti ve semptomları
  • Belirtilerin ortaya çıktığı an düşük kan şekerinin belirlenmesi
  • Düşük kan şekeri belirtilerinin kaybolması

HİPOGLİSEMİ (KAN ŞEKERİ DÜŞÜKLÜĞÜ) NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Kan şekeri düşüklüğü belirtileri sonra değer aralığı da normal seviyenin altında çıktıysa şeker ve karbonhidrat içerikli besinler tüketmek şekerinizi yükseltecektir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.