Kanal İstanbul Çalıştayı düzenleniyor!

Kanal İstanbul Çalıştayı düzenleniyor!

Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Kanal İstanbul Çalıştayı başladı.

Kanal İstanbul Çalıştayı'na CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti lideri Meral Akşener de katıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, Kanal İstanbul projesinin ilan edildiği 2011 yılından bu yana yaşananlar ve proje üzerindeki tartışmaları özetleyerek konuşmasına başladı.

"Güngören, Esenler Bağcılar belediyeleri 30 cm yükselecek. Bugün İstanbul’da içtiğimiz üç bardaktan birini karşılayan su kaynaklarının yok olma riski doğacak" diyerek projenin yaratacağı olası riskleri sıralayan Akgün, şunları kaydetti:

"Bugün projenin çevresel boyutları iki oturumda tartışılacak. Kültürel mirastan bahsedeceksek, Kanal İstanbul çok önemli bir arkeolojik ve sit alanlarını içeriyor. Çed raporunun değerlendirme toplantısı oldu. Burada da bu kültürel mirastan bahsediliyor ancak sunumu yapan arkadaşlar çözüm öreni olarak iyi uygulama örneği olarak Hasankeyf gibi bunları taşıyabiliriz dediler. Bunlar raporda da yazıyor. Peki biz biraz da onaylanmış ve askıda bulunan Kanal İstanbul'un çevresini oluşturan bu çevre düzeni planına odaklanalım. Bu plan bize neyi anlatıyor. Gördüğünüz sarı alanlar imara açılmış yerler, 84 metrekarelik bir alan. Bağcılar'ın üç buçuk katını imara açmış durumdayız."

"Yaklaşık 100 milyar liralık bir bütçeden bahsediyoruz. Maliyeti artıracak metrolarla ön görülmez bir bütçeden bahsediyoruz. Rezerv yapı alanı çok da gösterildiği gibi değil. Rezerv yapı ilanı olduğundan beri imar planı yapma yetkisi bakanlığa geçtiğinden beri insanlar imar bekliyor. İnsanların başka beklentileri, sorunları var. 60-65 kişilik sınıflarda taşımalı olarak eğitim görüyor insanlar. Köylerde hayvancılıktan vazgeçilmiş, destek görememiş bu insanlar göz önüne alınca harcayacak çok konumuz var aslında."

İMAMOĞLU: Kanal İstanbul çok riskli bir ameliyattır

İmamoğlu konuşmasına gazetecilerin "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü"nü kutlayarak başladı. Ardından kürsüye açıklamalarda bulunmak üzere İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu çıktı. Konuşmasına, "Çok değerli basın mensuplarını selamlıyorum hem de açıkçası mesleklerinde başarılar, özgür, haklarını elde ettikleri yıllar diliyorum. Bugünün esas yorumcu u olacak olan bilim insanları. Buraya katılanlara ve bizi sosyal medyadan izleyen çok kıymetli vatandaşlarımıza saygılarımızı sunuyoruz" sözleriyle başlayan İmamoğlu şunları kaydetti:

"Kanal İstanbul İstanbul'un coğrafyasını değiştirecek. Doğal hayatın ve şehir hayatının bütün boyutlarını etkileyecek ciddi bir projeden bahsediyoruz. Bu projeyi dile getirenlerin toplumu ikna etmek zorunluluğu vardır. Kanal İstanbul çok riskli bir ameliyattır. İstanbul'un tabiri caizse bazı bölgeleri felç olacak, kimi yerleri sakat kalacak. Bir şehri böyle ölümcül bir ameliyata sevk edenler siz ne derseniz deyin bu ameliyat yapılacaktır diyemezler. Bunu yapacak olanlar bu ameliyata neden mecbur olduğumuzu bize anlatmak zorundadır."
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.