Kani Beko, "Hastaların fişini siz çekmeyin!"

Kani Beko, "Hastaların fişini siz çekmeyin!"

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “Cihaza bağlı yaşayan ve elektrik zamlarıyla zor durumda kalan hastaların fişini siz çekmeyin!” çağrısını yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kani Beko, Kronik Hastalara Yönelik Elektrik Desteği Programının başvuru şartlarının adeta ihtiyaç sahibi hastalara nasıl verilmeyeceği üzerine hazırlandığını vurgulayarak desteğin neden sadece 144 haneye verildiğini Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı’na sordu. Beko, “Cihaza bağlı yaşayan ve elektrik zamlarıyla zor durumda kalan hastaların fişini siz çekmeyin!” çağrısını yaptı.

“Kronik Hastalara Yönelik Elektrik Desteği Programı” kapsamında, hastaların konutlarına ait elektrik faturalarına destek olmak amacıyla, kullanılan cihazın elektrik tüketim düzeyine göre aylık 200 TL’ye kadarki elektrik faturalarına desteği içeren; ‘elektrik tüketim desteği’ ve hak sahiplerine kesintisiz güç kaynağı sağlanmasını içeren ‘kesintisiz güç kaynağı desteği’ bulunuyor. Ancak destekten Türkiye’de sadece 144 ailenin yararlanıyor. Konuyu Meclis gündemine taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kani Beko, desteğin neden tüm ihtiyaç sahiplerini kapsamadığını Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı’na sordu.

kani-beko-tbmm.jpg

TÜRKİYE’DE SADECE 144 HANEYE VERİLİYOR

Asgari ücretlinin bile dahil olamadığı programın başvuru şartlarının adeta desteğin verilmemesi üzerine hazırlandığına tepki gösteren CHP’li Beko, “Programdan faydalanabilmek için öncelikle ailelerin gelirine ve evde bakım yardımı alıp almadıklarına bakılmaktadır. Yanı sıra, bu kişilerden cihaza bağımlı şekilde hayatlarını sürdürmek durumunda olduklarını da ispatlamak için sağlık raporu istenmektedir. Faydalanabilme şartları gelire göre belirlendiği için asgari ücretle çalışan veya sadece emekli geliri olan ailelere cihaza bağlı hastaları için bu kapsamdaki elektrik tüketim desteği verilmemektedir. Elektrik desteği programından faydalanabilmek için başvuru şartları “kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı olan hastalara nasıl elektrik desteği verilmeyeceği’ üzerine hazırlanmıştır. Bu durumda da ülkemizde binlerce cihaza bağlı olan hasta varken, Bakanlığın 2021 faaliyet raporuna göre 2021 yılında tüm Türkiye’de sadece 144 haneye kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı kronik hastalara yönelik elektrik tüketim desteği sağlandığı belirtilmektedir.

200 TL’LİK DESTEK HASTASI OLANLARIN TAMAMINA VERİLMELİ

Destek cihazına bağlı olarak hayatını sürdüren hastası olan hanelerin tamamına 200 TL’lik desteğin verilmesi gerektiğini vurgulayan İzmir Milletvekili Kani Beko, şunları söyledi: “Günlük hayatın alışılmış, tekrar eden gereklerini önemli ölçüde yerine getirememesi nedeniyle hayatını başkasının yardımı ve bakımı olmadan devam ettiremeyecek derecede düşkün olan, genellikle nöroloji ve göğüs hastalıklarına bağlı ağır kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı olan binlerce haneye aylık 750 ile 1000 TL arasında elektrik faturası gelmektedir. Zaten bedensel, zihinsel, ruhsal ve duygusal bakımdan sıkıntı çeken bu aileler, son dönemde zamlarla birlikte ikiye, üçe katlanan elektrik parasının yanı sıra tıbbi sarf malzemesi, alt bezi, mama bedeli ve ilaçların fark ücreti gibi birçok büyük yükü de yüklenmektedirler. Yaşam destek cihazına bağımlı olarak hayatını sürdüren hastaların bulunduğu hanelerin tamamına aylık 200 TL olan elektrik tüketim desteğinin verilmesini istiyoruz. Önergemizdeki soruların yanıtları ve yönetmelik değişikliği talebimiz ile bu ailelerimizin sıkıntıları çözülebilir.”

İşte o sorular:

1- Ülkemizde yaşam destek cihazına bağımlı olan hasta sayısı tam olarak ne kadardır?

2- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 2021 faaliyet raporuna göre 2021 yılında cihaza bağımlı olan hastaların barındığı hanelerden sadece 144’üne elektrik tüketim desteği sağlanmıştır. Neden yaşam destek cihazına bağımlı olarak hayatını sürdüren hastaların bulunduğu hanelerin tamamına aylık 200 TL olan elektrik tüketim desteği verilmemektedir?

3- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının hazırladığı Kronik Hastalara Elektrik Desteği Kılavuzunda yer alan faydalanabilme şartları, 28.02.2019 tarihli 30700 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 795 sayılı “ihtiyaç sahibi hanelere elektrik tüketim desteği verilmesi’’ Cumhurbaşkanı kararının 5. Maddesi 2. Fıkrası belirtilen ‘’Elektrik tüketim kapsamında yapılan ödemeler, diğer sosyal yardımlar ve aylıklar için yapılacak muhtaçlık hesaplaması ile genel sağlık sigortası gelir tespitinde gelir olarak dikkate alınmaz’’ kararı ile çelişkili ve aykırı olduğundan bu şartın yeniden düzenlenmesi düşünülmekte midir?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.