Kanserle Mücadele Farkındalık semineri

Kanserle Mücadele Farkındalık semineri

Kuşadası Belediyesi ve Gözde Kuşadası Hastanesi işbirliğiyle uzman hekimler eşliğinde Kanserle Mücadele Farkındalık semineri gerçekleştirildi.

Kuşadası Belediyesi Erkan Yücel Sahnesi'nde bir araya gelen Gözde Kuşadası Hastanesi hekimleri kanserle ilgili ayrıntılı bilgiler verdi; düzenli sağlık kontrolünün erken tanı ve tedavi için yaşamsal önem taşıdığının altını çizdi.

Seminerde meme kanseri hakkında katılımcılara açıklamalarda bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İsak Daşdemir, bu tür kanserin her 8 kadından birinde görüldüğünü ve Türkiye'nin batı kentlerinde bu oranın arttığını söyledi.

Ağırlıklı olarak 55 yaşından sonra görülen meme kanseri vakalarının beyaz ırkta, alkol, aşırı kilo, doğum kontrol hapları, sigara kullananlar, gece çalışanlar ve meme implantı yaptıranlarda daha sıklıkla görüldüğüne işaret etti.

Tanı koyarken meme muayenesi, mamografi ve biyopsi yöntemlerinin uygulandığını kaydeden Dr. Daşdemir, tedavide ise cerrahi müdahale ve ilaç kullanıldığını anlattı.

100 KADINDAN 2'Sİ RAHİM AĞZI KANSERİ

Rahim ağzı kanserinin kadınlarda en sık görülen 2'nci kanser türü olduğu bilgisini veren Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Engin Tolgay da, bu türün her 100 kadından 2'sinde görüldüğünü dile getirdi.

Dünyada her yıl 500 bin yeni vakanın ortaya çıktığını vurgulayan Tolgay, hastalığın yaş ortalamasının da giderek düştüğünü ve rahim ağzı kanserine % 90 oranında genital yolla bulaşan HPV virüsünün neden olduğunu söyledi.

Kanser tedavisinde tarama amaçlı smear testinin 21- 65 yaş aralığında yılda bir kere yaptırılması gerektiğini de hatırlatan Op. Dr. Engin Tolgay, HPV aşısının da ergenliğe girmeden 1 yıl önce yaptırılması gerektiğinin altını çizdi.

ERKEKLERDE EN SIK GÖRÜLEN KANSER TÜRÜ

Prostat kanseri hakkında bilgi veren Üroloji Uzmanı Op. Dr Halit Talas ise, prostat kanserinin erkeklerde görülme olasılığı en yüksek kanser türü olduğuna dikkat çekerek, her 5 - 6 erkekten birinin risk altında olduğunu kaydetti.

Ailede prostat rahatsızlığı bulunan erkeklerin bu hastalığa yakalanma riskinin daha fazla olduğuna dikkat çeken Talas “Prostat kanseri idrarda zorlanma ve kan gelmesi gibi belirtilerle kendini gösterir. Tanı koyarken kan, idrar tahlili ve ultrason yöntemi kullanılır. 50 yaşından sonra prostat kanseri riski artıyor. Bu nedenle düzenli muayene, tanı ve tedavi açısından önem taşıyor” diye konuştu.

SİGARA, AKCİĞER KANSERİNE DAVETİYE ÇIKARIYOR

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuba Öğüt de, Akciğer kanserinin dünyada en sık karşılaşılan tür olduğunu ve sinsi ilerlediği için ölümcül sonuçlar doğurduğunu hatırlattı.

Akciğer kanserine % 90 oranında sigaranın neden olduğunu dile getiren Öğüt, şunları söyledi: “Bu türün en genel belirtileri inatçı öksürükler, göğüs ve adele ağrısı, nefes darlığı, ses kısıklığı ve kanlı balgamdır. Erken tanıda 5 yıllık sağ kalım oranı % 70'tir. Tanıda biyopsi bronkoskopi, iğne aspirasyonu yöntemleri uygulanır. Rutin kontroller tanı ve tedavide önemlidir. Tedavide cerrahi müdahale, kemoterapi ve ilaç tedavileri uygulanmaktadır”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.