Kanserli yumurta iddialarına cevap!

Kanserli yumurta iddialarına cevap!

Yurt dışına ihraç edilen ve içinde kanserojen madde olduğu için iade edilen yumurtaların, üreticisi olduğu iddia edilen Işık Yumurta tarafından açıklama geldi.

Işık Yumurta’ya sorduğumuz sorular ve cevaplarını aynen yayınlıyoruz:

res1.jpg

Işık Yumurta olarak üretim tesisinizde günlük, aylık ve yıllık ne kadar yumurta üretiyorsunuz?

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde faaliyet gösteren Işık Yumurta, günlük 1 milyon üretim kapasitesine sahiptir.

Işık Yumurta olarak ürettiğiniz yumurtaların tüketicilere ulaşması için yurt içi ve yurt dışı nerelere kadar satış, pazarlama ağına sahipsiniz?

Işık Yumurta olarak İzmir’deki yumurta üreticileri içinde en fazla ihracat yapan firmalardan biri olmanın gururunu yaşıyoruz. Ülkemizde Yumurta ihracatı 50 ye yakın ülkeye yapılmakta olup genel olarak körfez ülkelerine ihraç edilmektedir. Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt ve Katar başlıca yumurta gönderdiğimiz ülkeler arasındadır.

Tayvan Gıda ve İlaç Dairesi tarafından Türkiye’den alınan milyonlarca adet yumurtaların kanserojen madde bulunduğu iddiasıyla iade edildiği ve bu yumurtaların üreticisi olduğunuz iddiası doğru mu?

Tayvan’dan bize resmi bir bildirim yapılmadığı gibi yumurtalar da geri gönderilmedi. Tayvan, yumurtaları geri gönderseydi ve doğrudan o yumurtalar üzerinde inceleme yapılabilseydi biz Tayvan’ın haklarını da korumak isterdik ama bize resmi bildirim dahi çok uzun süre sonra yapıldı. Ancak iddia gündeme düşer düşmez Bakanlığımız bize denetime geldi. Yumurta ve yemden numuneler alındı. Zaten ‘şahit numuneler’ elimizde mevcuttu ve bunların analiz raporlarında herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığı tarafımıza bildirildi.

İddiaların doğruluğuna istinaden kanserojen içerikli yumurta üretiminize hangi üretiminizdeki, hangi unsurlar neden olmuştur?

İddialar kesinlikle asılsızdır. İddiaların asılsız olduğu da İl Tarım Bakanlığınca yapılan denetimlerle tespit edilmiştir. Hayvanlara, hasta oldukları zamanlarda tıpkı insanlarda olduğu gibi antibiyotik verilebilir. Ancak bunlar kesinlikle Bakanlığın onayladığı, reçeteli ilaçlar olmaktadır. Kullanılan ilacın adı da, dozajı da bellidir. Ancak haberlerde adı geçen nitrofuran ise kullanılamaz, satışı yasaktır, ruhsatlı bir ilaç değildir. Biz tavukları yetiştirirken yarka dönemi dediğimiz yani yumurtlamaya başlamadan önceki yetişme döneminde bir hastalık olursa veteriner hekim reçetesiyle ruhsatlı ilaç kullanılmaktadır.

Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bu durum karşısında firmanızla ilgili soruşturma dosyası açılıp, gerekli incelemeler yapıldı mı?

İl Tarım Müdürlüğü düzenli olarak her türlü denetim ve kontrolleri yapmaktadır. Bu iddia sonrasında da Bakanlığımız inceleme başlattı ve nitrofuran denilen antibiyotiği kullanmadığımız tescillenmiş olmuştur.

Tarım ve Orman Bakanlığı ne gibi incelemeler yaptı, nasıl analizler yaptı ve bunun sonuçları neler oldu?

Tarım ve Orman Bakanlığı, Tayvan’a ihraç edilen yumurtalarda insan sağlığına zararlı madde bulunduğu iddiasıyla ilgili incelemelerini tamamlanmıştır. İhracatçı firmanın yumurta temini sağladığı kümeslerden alınan numunelerde ‘nitrofuran’ maddesi yönünden herhangi bir uygunsuzluğa rastlanmadığını bildiren Bakanlık’tan, “Bahse konu işletmeye ait analiz sonuçları, Tayvan yetkili otoritesine iletilecektir. Tayvan tarafından ‘nitrofuran’ maddesi bildiriminde bulunulan yumurtaların geri gönderildiği ve yurda girişine izin verildiği yönündeki iddialar da gerçeği yansıtmıyor” açıklaması gelmiştir.

e4b1b460-2bea-456a-a4e5-921342009989.png

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum