Kantinciler Odası Başkan Adayı Peker, Hibe Desteği Çağrısında Bulundu

Kantinciler Odası Başkan Adayı Peker, Hibe Desteği Çağrısında Bulundu

Covid19 pandemisi nedeniyle uzaktan eğitim sistemine geçen okullardaki kantin işletmecileri de ekonomik zarara uğradı.

Yıllardır kantincilik sektöründe hizmet verdiğini ve sektörün sorunlarını da yakından bildiğini ifade eden Güzide Akpulat Peker, sorunlara çözüm getirebilmek için 2021'in Mart ayında gerçekleştirilecek İzmir Kantinciler Odası'nın seçimlerinin ilk kadın başkan adayı olduğunu açıkladı. Oda bünyesinde İzmir ilinde hizmet veren 722 kantinci üye olduğunu ve yaklaşık 2 bin kişilik bir istihdam sağlandığını ifade eden Peker, “Yaklaşık 14 yıl önce meslektaşlarımın sıkıntılarına çözüm için kurumsal kimlik gerektiğini öngörerek Kantinciler Derneği’ni kurarak yola çıktık. Kantinciler Odası’na doğru zor ve meşakkatli bir yolu da başarı ile tamamladık. Bu amaca ulaşılmasında birlikte yol yürümekten keyif aldığım üye ve yönetim kurulu arkadaşlarıma teşekkürü borç biliyorum. Hepimiz biliyoruz ki bu bir bayrak yarışıdır. Gayemiz, eğer bize üye arkadaşlarımız yetki verirlerse devraldığımız bayrağı, en uç noktaya ulaştırmak ve sürekliliğini sağlamaktır. Yine biliyoruz ki sorumluluk, 'ateşten gömlek' giymektir. Biz, bu bilinç ve hedefler doğrultusunda günümüz şartlarında yaşanan sıkıntıları ve zor günleri yine el ele, gönül gönüle vererek aşmak için gerekli olan can suyunu sağlamak için hep birlikte gayret sarf edeceğiz” diye konuştu.

Hükümetin, esnafın sorunlarına çözüm olabilmek için açıkladığı destek paketinden ötürü memnun olduklarını kaydeden Güzide Akpulat Peker, “ Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tüm esnafa aylık 1.000 TL destek verileceğini açıklamıştır. Kendisine teşekkürü bir borç biliriz. Ancak okul Kantincileri Pandemide çalışamayan ve ne zaman çalışabileceği belli olmayan tek sektör oldukları için bu desteğe ilave okul kantin işletmecilerine hibe destek istiyoruz. Zor durumdayız, lütfen sesimizi duyun” dedi.

EN ÇOK ETKİLENEN SEKTÖRÜZ

Mart ayında salgın hastalığın başlamasıyla birlikte sektördeki iş yeri sahipleri ve çalışanlarının zor bir döneme girdiğine dikkat çeken Güzide Akpulat Peker , “Tüm meslektaşlarımız, zaten zor olan ekonomik şartlarla mücadele ederken, bir de salgın hastalıkla birlikte işler durunca çekilen krediler, borçlar tamamen bizleri zora düşürmüştür. Bir yıldır çalışmayan arkadaşlarımız bırakın borç ödemeyi, evlerine ekmek götürmenin telaşına düşmüştür. Bu konuda üzülerek de olsa şahit olduğumuz olaylar gerçekten yürek burkar haldedir. İzmir Kantinci Esnafı bir yandan yaşanan deprem sebebi ile de bir kez daha çok zorlu bir süreci yaşamak zorunda kaldı. Pek çok arkadaşımız yakınlarını kaybetti. Bir çoğunun evi yıkıldı veya kullanılamaz raporu sebebi ile evinden yuvasından çıkmak zorunda kaldı. Çalıştıkları okullar hasar raporu sebebi ile onarım sürecine girdi. Bu arada çalışmazken mali sorumlulukları sebebi ile hizmet vermedikleri sektörle ilgili Kdv, Muhtasar, Gelir Vergisi vs., boş beyanname vermek zorundayız. Her boş beyannameye damga vergisi tahakkuku sebebi ile borçlarına borç ilave olmaktadır. Bir diğer konu ise 2020 yılında çalışmadıklarından dolayı bilanço defter tutma sorumluluğu olan meslektaşlarımız işlenmemiş olan resmi mali defterlerin bu yıl tasdik zorunluğundan çıkarılarak 2021 yılında mali olarak bu defterlerin kullanılmasına izin verilmesi ve akabinde defter tasdik ödemelerinden muaf tutulmamız gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Maliye Bakanımızın bu mağduriyetler karşısında sektörümüze can suyu olacak müjdeler açıklamasını bekliyoruz”

HİBE DESTEĞİ SAĞLANABİLİR

Kantinciler Odası Başkan Adayı Güzide Akpulat Peker her sektörde olduğu gibi, kantinciler sektöründe de görev alan çalışanlara sağlanan Kısa Çalışma Ödeneği mantığı ile sektör işletmecilerine de işsiz olmalarından sebep le Hibe Ödeme taleplerinin olduğunu vurguladı.

Peker, daha önce Esnaf Kefaletler aracılığı ile ve bankalardan alınan tüm kredilerin Kantinci Sektörü tarafından faizsiz olarak çalışmaya başladıktan sonra ödemek şartı ile öteleme istediklerini bu taleplerinin Esnaf Birlikleri Başkanı Zekeriya Mutlu tarafından dile getirildiğini ve cevap beklediklerini dile getirdi.

Sektörün pandemi öncesinde çok büyük problemleri olduğunun da altını çizen Peker, şöyle devam etti: “Okul kapılarının denetim altına alınmasından, kantinlerde satılan ürünlerin çeşitliliğinin azaltılması, yapılması yasak olmasına rağmen okullarda yapılan gıda kermesleri, kiraların çok yüksek olması, her yıl kira kontratlarını yenileme sürecinde yaşanılan problemler gibi dertlere de derman olmak istiyoruz. Bu sorunlar ülkemiz genelinde aynı diyerek Türkiye Genelindeki Kantinciler Odaları ile birlikte hareket ederek Milli Eğitim, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığının kapılarını çözümlere ulaşana kadar aşındıracağız”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum