Kara akbabaların popülasyonu artıyor

Kara akbabaların popülasyonu artıyor

Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı’nda nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için korumaya alınan kara akbabaların popülasyonu son yıllarda artış göstererek 34’ün üzerine çıktı.

Ankara’nın Kızılcahamam ilçesindeki Soğuksu Milli Parkı, ayı, kurt, geyik, kartal, yaban domuzu ve kara akbaba gibi birçok hayvan popülasyonuna ev sahipliği yapıyor. Gür ve yeşil ormanlarının yanı sıra pek çok dere ve vadiye sahip olan parkta yaşayan Avrupa’nın en büyük yırtıcı kuşu kara akbabalar, 3 metreye varan kanat açıklığı, 1 metre yüksekliğe ve 14 kilogram ağırlığa ulaşan yapısı ile ilçenin simge hayvanlarından bir tanesi. Kara akbabaların sayısında son yıllarda artış kaydedildiğini ifade eden Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) Kızılcahamam Şefliği personeli Halit Savaş, “Kara akbabaların popülasyonu şu an 34 üstünde. Şu anda altı tane yuvada yatanlar var. Kuluçkada yatıyorlar. Popülasyon gerçekten çok arttı. Akbabaların doğadaki vazifesi leş temizleyici” dedi.

aw166241-02.jpg

Kara akbabalarını leş ile beslediklerini söyleyen Savaş, “Sürekli doğada besliyoruz bunları. Köylerde ve arazide ölen yabani hayvanlardan getiriyoruz, akbabalara atıyoruz. Biz böyle besleme yapıyoruz.

Popülasyonu çok aşırı derecede arttı. Bu hayvanların burada üremesi çok iyi. Bizi mutlu ediyor” ifadesini kullandı.

Belirli periyotlarda saha taraması yaptıklarını belirten Savaş, “Yuvaları arazide kontrol ediyoruz biz bunların. Belli bölgelerde yuvaları var. Onları teleskop aracılığıyla kontrol ediyoruz. Yuvada kuluçkada kaç tanesi yatıyor, kaç tanesi arazide, onları hep komple kontrol ediyoruz” diye konuştu.

Kara akbabalarda yavrunun yumurtadan çıkışı, uçması ve özgürlüğünü kazanması 11 ayı bulurken, sadece leş ile beslenen bu hayvanlar çeşitli hastalıkların yayılmasının da önüne geçiyor.

aw166241-04-1.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.