Karabağlar Belediyesinde mali skandal iddiası

Karabağlar Belediyesinde mali skandal iddiası

İzmir’in Karabağlar ilçesindeki mali skandallar zinciri, Karabağlar Belediye Meclisinin Denetim Komisyonunun raporuyla gün yüzüne çıktı.

Rapora göre; belediyenin çeşitli birimlerinde vekaleten görev yapan müdürlere, ilgili yasalara aykırı olarak 4 yıldan bu yana ‘asil müdür’ maaşı ödeniyor. Bu yolla belediyenin yüzbinlerce lira zarara uğratıldığı iddia ediliyor.

Karabağlar Belediyesi Meclis ve Denetim Komisyonu Üyeleri Mehmet Şirin Aydemir ve Ömer Altınpınar’ın muhalefet şerhleriyle ortaya çıkan skandallar, bununla da bitmiyor. Belediyeye ait elektrik ve su abonelikleriyle ilgili ödemelerin geciktirilerek, faiz ödenmesi nedeniyle belediyenin onbinlerce lira zarara uğratıldığı öne sürülürken, bir diğer iddia da ihtiyaç olmadığı halde ‘partizanlık’ yapılarak yüzlerce kişinin ‘sözleşmeli’ olarak işe alındığı yönünde.

SKANDALLAR ZİNCİRİ NASIL ORTAYA ÇIKTI

Karabağlar Belediyesi Meclis Üyeleri Mehmet Şirin Aydemir ve Ömer Altınpınar,  05.03.2018 tarihinde 11 maddeden oluşan ve cevaplandırılması istemiyle bir dilekçe sundular. Dilekçeyi, Karabağlar Belediyesi Denetim Komisyonu Başkanı Mehmet Aydoğan, “Dilekçe ile denetim komisyonun bilgi vermesi gibi bir zorunluluğu yoktur.” şeklinde cevapladı. Bunun üzerine Meclis Üyeleri Mehmet Şirin Aydemir ve Ömer Altınpınar, Belediye Başkanlığına dilekçe yazarak sorularına cevap verilmesini istedi. Ayrıca,5393 Sayılı Belediyeler Kanunun 25. Maddesiyle, Belediye Meclis Yönetmeliğinin 22. Maddesinde yer alan “Denetim Komisyonu, belediye birimleri ve bağlı kuruluşlarından her türlü bilgi ve belgeyi isteyebilir. Bu istekler gecikmeksizin yerine getirilir.” şeklindeki yasal dayanakları hatırlattı.

DOĞRUDAN TEMİNLERLE KAMU ZARARI OLUŞTU

İddialarla ilgili konuşan Meclis Üyeleri Mehmet Şirin Aydemir ve Ömer Altınpınar, “5393 Sayılı Yasanın 61. Maddesine göre belediye başkanı ve harcama yetkisi verilen diğer görevliler, bütçe ödeneklerinin verimli, tutumlu ve yerinde harcanmasından sorumludur. Yapılan incelemede, yaklaşık 1500 personelimiz olmasına rağmen, bütün etkinlikler doğrudan teminle ajanslara yaptırılmıştır. Bu da bütçenin yerinde kullanılmadığı, ajanslara, firmalara para kazandırma amacı taşıdığı kanısını oluşturmuştur.” denildi.

DOĞRUDAN TEMİN VERİLEN AJANS SAHİPLERİ AYNI AİLEDEN

Doğrudan temin yöntemiyle Deniz Yunak-Ajans İzmir, Sann Ajans ve Fikir Galeri adlı firmaların aynı aileden oldukları, firma sahiplerinin soyadlarının dahi aynı olduğunu söyleyen Karabağlar Belediye Meclis ve Denetim Komisyonu Üyeleri Mehmet Şirin Aydemir ve Ömer Altınpınar’ın bir diğer iddiaları da Karabağlar Kent Meydanının yapılması ile ilgili olarak düzenlenen proje yarışmasıyla ilgili. İddiaya göre, bu proje yarışmasıyla ilgili olarak 262 bin TL tutarında harcama yapılmış. Aydemir ve Altınpınar bu konuyla ilgili olarak şöyle konuşuyor:

“Planı tamamlanmayan ve şu an dava konusu olan Danıştay 6.Dairesinde 2013/1718 No’lu dosya, Selahattin Batur’un hukuki olarak davası devam eden alanda proje yarışması yapmak kamu zararına davetiye çıkarmaktır. İmar ıslah planlarında eski malik lehine ipotek tesis davalarının yüzlercesinin (red) kayıp edildiği, bunun için yüzbinlerce lira para ödendiği, binlerce parselin olduğu bu alanlar için davalar açıldığında milyonlarca lira kamu zararı oluşacak demektir. Yaptığımız incelemede ve aldığımız bilgilere göre 4 yıldır bununla ilgili hiçbir çalışmanın olmadığı görülmüştür.”

BELEDİYE YÖNETİCİLERİNİN HATALARI KAMU ZARARI OLARAK VATANDAŞTAN TAHSİL EDİLİYOR

Karabağlar Belediyesinin Ak Partili Meclis ve Denetim Komisyonu Üyeleri Mehmet Şirin Aydemir ve Ömer Altınpınar, Belediye Başkanı ve Belediye Yöneticilerinin yasalara aykırı uygulamalarının bedelinin vatandaşa ödetildiğini ifade ederek şöyle konuştu:

“Karabağlar Belediyesi Ulaştırma Müdürlüğünde yapılan tespitte 31.08.2017 tarihine kadar olan süreçte yapılan araç kiralama hizmet alımında çalışanların emekli olan ve olmayan ayrımı yapılmadan SGK ödemeleri yapılmıştır. Bu da kamu zararı oluşturmaktadır. Fen İşleri Müdürlüğünün ilgili dosyalarında gecikmiş enerji faturaları olduğu tespit edilmiştir. 3304697 tesisat numaralı ve 11.02.2017 tarihli faturada geçmiş döneme ait 180.421,84 TL tutarında fatura tespit edilmiştir. 11790805 nolu su abonesine ait yaklaşık 179 bin TL’lik borç tespit edilmiştir. Uzundere Gençlik Merkezi ihalesinin hukuka aykırı olduğu, TEZ Mühendislik tarafından açılan davanın kazanıldığı ve tazminat hakkı oluştuğu görülmüştür. 5216 Sayılı Kanunun ilgili maddelerine göre katı atık bertaraf ücretinin büyükşehir belediyelerine ait olduğu, ilçe belediyelerince alınamayacağı belirtilmiştir. Yapı Kredi Bankası ve Pehlivanoğlu Marketçilik tarafından açılan dava belediyenin aleyhine sonuçlanmıştır. Onlarca vergi davası yanlış uygulamalar nedeniyle kaybedilmiş ve masrafları belediyeye ödettirilerek kamu zararı oluştuğu tespit edilmiştir. 2017 yılında İdare Mahkemelerinde açılan 20 adet davanın tamamının kaybedildiği tespit edilmiş, bunlar için de ödenen masraflar kamu zararı oluşturmuştur. İzmir 1. Vergi Mahkemesi 2015/890 E. Sayılı kararı ile jeolojik ve sakıncalı alanda yapılan vergi tahsilatını uygun bulmayarak alınan 165.151 TL vergiyi 221.539 TL olarak geri ödenmesine karar vermiştir. Bu noktada da yaklaşık 56 bin TL kamu zararı oluşmuştur.”

‘KAMULAŞTIRMASIZ EL ATMALAR’IN BEDELİNİ VATANDAŞ ÖDEDİ

Karabağlar Belediyesinin Ak Partili Meclis ve Denetim Komisyonu Üyeleri Mehmet Şirin Aydemir ve Ömer Altınpınar, ‘kamulaştırmasız el atma’ davalarında Karabağlarlı vatandaşların milyonlarca lira zarara uğratıldığını öne sürdü.

2014/362 Esas, 2016/309 Karar Sayılı kamulaştırmasız el atma davasında 653.637,50 TL’nin protokol yapılarak ödendiğini hatırlatan Meclis Üyeleri, İzmir 7. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2015 436 E. 2015/322 sayılı dosyada kamulaştırmasız el atma davası neticesinde 1.167.397,06 TL’nin protokol yapılarak ödendiğini, bunun gibi birçok örnek verebileceklerini ifade ederek, Belediye Yöneticilerinin hatalı kararlarının bedelinin Karabağlarlı vatandaşlara ödetildiğini savundu.

Kaynak: Öncü Şehir

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.