Karaburun'da rüzgar türbini krizi!
Karaburun’da Lodos A.Ş.’nin 41 türbinlik RES kapasite artışı projesine karşı açılan İzmir 4. İdare Mahkemesi davasında, bilirkişi raporları ekolojik zararı vurguluyor; mahkeme kararını bekliyor.
İzmir/Karaburun ilçesi Yaylaköy, Küçükbahçe, Bozköy, Parlak, Haseki, Tepeboz, Merkez ve Saip Mahallesi sınırları içerisinde Lodos Karaburun Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Karaburun Rüzgar Enerji Santrali Kapasite Artışı projesi ile ilgili olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması talepli dava açılmıştı.
Karaburun Sivil İnisiyatif temsilcileri ve Yaylaköylü yurttaşlar, Küçükbahçe ve Parlak Mahalle Muhtarlıkları, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karaburun Belediyesi tarafından açılan davaya Tepeboz, Haseki, Merkez ve Anbarseki Muhtarlıkları da müdahil olmuştu. Davanın başlangıcında, davalı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yanında müdahil olan Lodos A.Ş., Bilirkişi Heyetine itirazda bulunmuş ve mahkeme tarafından reddedilmişti.

İzmir 4. İdare Mahkemesi 2025/29 Esas’ta görülen davanın keşfi 04.02.2025 tarihinde yapılmış, 16.05.2025 tarihinde mahkemeye sunulan Bilirkişi Raporu’na Lodos A.Ş. itiraz etmişti. Bu itiraza yönelik Ek Bilirkişi Raporu 10.09.2025 tarihinde mahkemeye sunulmuş, Lodos A.Ş. Ek Bilirkişi Raporuna da 30.09.2025 tarihinde itiraz ederek mahkemeden “... yürütmeyi durdurma kararının reddini, dava konusu ihtilafın bilimsel veriler ışığında çözülebilmesi için İzmir dışındaki üniversitelerde görevli hocalardan oluşacak yeni bir bilirkişi heyetinden rapor alınmasını, aksi durumda davanın reddini...” talep etmişti.
Konuyla ilgili Karaburun Sivil İnisiyatif’ten yapılan açıklamada:
“İzmir 4. İdare Mahkemesi 2025/29 Esas’ta açılan Lodos Enerji’nin RES Kapasite Artışı projesi ‘ÇED Olumlu’ kararının iptali talepli davayı yerelin sesinin duyulması ve savunulması açısından önemli buluyoruz. Yarımada’nın %61’ini kiralayan Lodos A.Ş., 2024 yılında Karaburun–Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi ilanından sonra 2. RES kapasite artışı ve GES projesi ‘ÇED Olumlu’ onayını aldı. Daha önce Lodos A.Ş. tarafından kurulan 50 rüzgâr türbini ile Yaylaköy gözden çıkarılmış ve Afet Bölgesi ilan edilmişti. Ardından RES kapasite artışı projesi (37 türbin) ile Yarımada’da firmaya ait türbin sayısı 87’ye ulaşmıştı. Şimdi de 2. RES kapasite artışı (41 türbin) projesi onayıyla Lodos Enerji türbinlerini 8 mahalleye kurmayı planlamaktadır.
Bilirkişi Raporları, yatırımın kapasite artışının Yarımada’da ekolojik kırıma neden olacağını söylüyor.
İzmir 4. İdare Mahkemesi 2025/29 Esas’ta görülen davada, davalı T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yanında müdahil olan Lodos Karaburun Elektrik Üretim A.Ş., Ek Bilirkişi Raporuna yaptığı itirazında ‘... bilirkişilerin kötü niyetli olduklarını, oluşturmaya çalıştıkları bahane ve gerekçelerle projenin yapılmaması için çaba harcadıklarını, Ek Raporda topu dolaştırarak kök raporun özetini mahkemeye sunarak topu taca attıklarını, bilirkişilerin keşfe iştirak edip etmedikleri hususunda ciddi kuşkuları oluştuğunu, bilirkişilerin işin kolayına kaçarak genel ifadelerle ÇED Olumlu kararının iptal edilmesi gerektiği şeklinde mahkemeye hukuki talimat verdiğini ve tüm bu sebeplerden bilirkişilerin “ağzınızla kuş tutsanız bu projeye onay vermem” demek istediklerini’ dile getirmiştir.
Davalı T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise 06.10.2025 tarihinde eksik ve hatalı gördükleri Bilirkişi Raporu’na itiraz ederek yeniden bilirkişi incelemesi talep etmiştir.

ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI, İTİRAZIYLA ÇELİŞKİYE DÜŞMÜŞTÜR!
İzmir 4. İdare Mahkemesi 2025/29 Esas’ta açılan Lodos Enerji’nin RES Kapasite Artışı projesi ‘ÇED Olumlu’ kararının iptali talepli davada hazırlanan Bilirkişi Raporu’nda; T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma (TVK) Genel Müdürlüğü tarafından hazırlatılan “Karaburun–Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi Karasal Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesi, Eylül 2022 tarihli Kesin Rapor” kaynak olarak gösterilmiştir.
Bakanlık ilgili davaya yapmış olduğu itiraz ile, TVK tarafından hazırlatılan ve dava Bilirkişi Raporu’nda kaynak olarak gösterilen raporu eksik ve hatalı gördüğünü beyan edip yeniden bilirkişi raporu düzenlenmesini talep ederek çelişkiye düşmüştür.
Karaburun–Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesine ilişkin yönetim planı yapılmadan yatırım girişimlerine yönelik kısıtlayıcı kararlar alınmadığı takdirde Yarımada’nın doğal, sosyal ve kültürel değerlerine geri dönüşü olmayan zararlar verilecektir. Yarımada’da Lodos A.Ş.’nin mevcut RES projeleri, kapasite artışları ve GES projesi ile talanın boyutları büyütülmüştür. İzmir 4. İdare Mahkemesi 2025/29 Esas’ta açılan Lodos Enerji’nin RES Kapasite Artışı projesi ‘ÇED Olumlu’ kararının iptali talepli davada, Bilirkişi Heyeti ve Raporuna yapılan itirazların dikkate alınmayarak yarımadanın nadir doğasının, yaban hayatının, tarım ve mera alanlarının, kadim kültürünün, kısacası yaşamın yok sayılmasına rıza gösterilmeyeceğine inanıyor ve yürütmeyi durdurma kararının çıkmasını bekliyoruz.” denildi.
Davaya konu Lodos Karaburun Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan “Karaburun Rüzgâr Enerji Santrali Kapasite Artışı” projesi hakkında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca verilen ÇED Olumlu kararı ile ilgili Kök Bilirkişi Raporu’nda:
“Karaburun RES kapasite artışı projesiyle yeni kurulacak 41 adet RES türbini, kuzey, güney ve batıdaki doğal alanlarda habitat kayıpları ve habitat parçalanmasına neden olacaktır. Bu durum hayvanların yaşamsal faaliyetleri olan yuvalama, beslenme ve üreme alanlarının gerçekleştiği habitatların kaybolmasına veya azalmasına neden olacaktır... Bu nedenlerle ‘ÇED Olumlu’ kararı işleminin iptal edilmesi gereklidir.” ifadeleri yer almıştır.
(Bilirkişi raporundaki madde işaretli değerlendirmelerde yalnızca gerekli noktalama düzenlemeleri yapılmıştır; içerik aynen korunmuştur.)
SÜREÇ NASIL İŞLEDİ...
Lodos Karaburun Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Karaburun’da hâlen 87 türbin işletilmektedir.
28.12.2022 tarihinde başlatılan süreçte 41 türbin ilavesi planlanmıştır.
18 Eylül 2023’te İDK toplantısı yapılmış, 8 mahalle muhtarlığı onay verilmemesi yönünde görüş bildirmiştir.
6 Eylül 2024’te proje için “ÇED Olumlu” kararı verilmiştir.
Türbinlerin mahallelere dağılımı Nihai Rapor’a göre:
12 Merkez
1 Saip
3 Bozköy
6 Küçükbahçe
7 Yaylaköy
7 Parlak
4 Tepeboz
1 Haseki
Karaburun RES Kapasite Artışı projesinin “ÇED Olumlu” kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açılan İzmir 4. İdare Mahkemesi 2025/29 Esas numaralı davada Bilirkişi İnceleme Raporu sonrası karar bekleniyor.




Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.