Karaburun'da Üzüm Şenliği’ne büyük ilgi 

Karaburun'da Üzüm Şenliği’ne büyük ilgi 

“12. Kösedere Üzüm Şenliği”, İzmir’den ve yurdun farklı kentlerinden gelen binlerce vatandaşın katılımına sahne oldu. 

Karaburun Belediyesi’nin, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Kösedere Köyü Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği ile birlikte düzenlediği “12. Kösedere Üzüm Şenliği”, İzmir’den ve yurdun farklı kentlerinden gelen binlerce vatandaşın katılımına sahne oldu. 

17 Ağustos Cumartesi günü kortejle başlayan şenlik,  iki gün boyunca her yaş grubuna hitap eden etkinliklerle devam etti. Şenlik kapsamında üzüm çeşitleri, üzümle yapılan yöresel yiyecek ve içeceklerin satıldığı stantlar vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştı. Kösedere Üzüm Şenliği için gelen ziyaretçiler, stantlarda satılan üzümlere ve yöresel ürünlere ilgi göstererek, ürünler hakkında bilgi aldı. 

12.-kosedere-uzum-senligi_1.jpg

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu ve Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya da, Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan’ı yalnız bırakmadı.

Karaburun’a ve Kösedere’ye yakışan bir şenlik hazırladıklarını belirten İlkay Girgin Erdoğan, “Antik çağlardan bu yana üzümüyle marka olmuş, Avrupa’ya zamanında üzüm ihraç etmiş olan Karaburun, üzüm çeşitleri, mandalinası, nergisi, enginarı, kopanisti peyniri, karabaş otu, gastronomisi, sanatı ve tarihiyle marka değer haline gelecek” dedi. Tarım kooperatifleri eliyle, organik ve sürdürülebilir tarım projelerini katma değer yaratan bir yapıya kavuşturmayı hedeflediklerini vurgulayan Erdoğan,  bu kapsamda geliştirecekleri projelerle yerelde kalkınmayı destekleyeceklerini dile getirdi. 

en-iyi-uzum-yarismasi.jpg

SAHRAP SOYSAL COŞTURDU,  ATÖLYELER İLGİ TOPLADI

Şenliğin ilk günü birbirinden ilginç atölye çalışmaları gerçekleştirildi. Üzüm deyince ilk akla gelen Pekmez Yapım ve Şarap Yapım ve Tadım Atölyeleri ile ziyaretçiler keyifli saatler geçirdi.  Ödüllü yemek kitaplarının yazarı ve televizyon programcısı Sahrap Soysal, Kösedere Üzüm Festivali’nde sevenleri ile buluştu. Söyleşi, şarkılar ve dans eşliğinde gerçekleşti. Soysal, üzümlü lezzetler ile ilgili söyleşisinin ardından farklı tariflerin renklendirdiği “Üzümlü Tatlılar Yarışması”nın sunum ve jüri üyeliğini yaptı. Üzümlü Tatlılar Yarışması’nda Şükran Kandıralı, koruk şerbeti ile birincilik ödülüne hak kazandı.

nukhet-duru-konseri_1.jpg

NÜKHET DURU HAYRAN BIRAKTI

Şenliğin ilk günü müzik ziyafeti vardı. Kösedere Şenlik Alanı’nda “Atabey Aydın ve Grup Sefir”in Türk Halk Müziği performansı ile başlayan gece, Türk pop müziğinin efsanelerinden Nükhet Duru’nun danslarla, renklendirdiği muhteşem konseri ile devam etti.  

BAĞCILIĞIN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ KONUŞULDU

Şenliğin ikinci gününde Prof. Dr. Ahmet Altındişli, Dr. Özlem Altındişli, Dr. Ahmet Uhri, Ege Kacar ve Ziraat Yüksek Mühendisi Elvan Hatipoğlu “Karaburun Yarımadası’nda Bağcılığın Sürdürülebilirliği”ni konu alan söyleşide bir araya geldi. Kösedere Köy Meydanı’nda üzümün Anadolu’daki yolculuğunun, sürdürülebilir bağcılıkta yetiştiricilik uygulamalarının ve bağda çevre dostu zararlı yönetiminin anlatıldığı söyleşide, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Karaburun Yarımadası’ndaki tarımsal çalışmaları hakkında da bilgi verildi. 

geleneksel-kosedere-guzellik-yarismasi_11.jpg

ŞENLİK, YARIŞMALARLA SONA ERDİ

Festivalin son günü olan 18 Ağustos Pazar günü ise, "En Güzel Üzüm" ve “Geleneksel Kösedere Güzellik Yarışması” gerçekleştirildi. En Güzel Üzüm Yarışması’nda en iyi ve en kaliteli üzümü yetiştiren üreticiler değerlendirildi. Geleneksel Güzellik Yarışması’nda ise köyün en güzel kızları seçildi. Yarışmada Tutku Özübüyük birinci, Buse Uluğ ikinci ve Bahar Ermiş üçüncü seçilirken, birbirinden güzel hediyelerin de sahibi oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.