Karataş'lar için Kültür  Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararını verdi

Karataş'lar için Kültür  Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararını verdi

Foça'nın Reha Midilli Caddesinde içme suyu şebeke hattının döşenmesi sırasında hali hazırda bulunan siyah bazalt taş malzemeden olan Arnavut kaldırımı yol kaplamasının kaldırılıp yerine gri kesme taş kaplanacak olması ilçe halkını ikiye bölmüştü.

Foça halkının bir kısmı ilçenin tarihi dokusuyla bir bütün oluşturan ,ayrıca KARATAŞ EFSANESİ’ne konu olan siyah bazalt taşların tekrar yerine döşenmesini isterken ,diğer bir kısım halk ise bu taşlarda yürümenin zor olduğunu savunarak yeni kaplama taşların döşenmesini istemişti.

 İlçe halkından bazı vatandaşların İzmir 2 no’lu KVKBK’na yaptıkları şikayetler sonucunda kuruldan belediyece yapılan işlemin Koruma Bölge Kurulu kararı kapsamı dışında ve karar eki projesine aykırı olarak gerçekleştirildiği anlaşıldığından, proje kapsamında yürütülmekte olan uygulamaların can ve mal güvenliği sağlanarak derhal durdurulmadı kararı çıktı.

baed0dc9-3f10-42e4-9bff-47527a3f0447-600x450.jpg

Konu Koruma Bölge Kurulu tarafından incelenip, görüşler alındıktan sonra 10.12 2020 tarihinde alınan karara göre; Reha Midilli Caddesinin 115 sokak ve Değirmenlik Ceddesi arasında kalan kesimde yenilenen su hatları ile birlikte su hattı güzergahı üzerinden zemin yüzeyine kadar olan kısmında aynı boyutlara sahip taşların uygulanma kabiliyeti bulunmadığından dolayı projede belirtilen Arnavut kaldırımı uygulamasının 10*10 Doğal Granit Taş malzeme kullanılarak tamamlanabileceğine, Bunun dışındaki ıygulamaların onaylı projeleri doğrultusunda sürdürülmesine, onaylı projedeki diğer bütün uygulamaların onarım gerektiren alanların dışına çıkılmayacak şekilde ,Müze Müdürlüğü denetiminde yürütülmesine, Ayrıca Foça Belediyesi’nin “ Kamu Kurum ve Kuruluşları ve belediye ile gerçek ce tüzel kişiler, Koruma Yüksek Kurulu ve Koruma Bölge Kurullarının kararlarına uymak zorundadır. “ şeklindeki sayılı yasanın 61. maddesi hatırlatılarak uyarılması kararını vermiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.