Karıncanın Bel Ağrısıyız

Karıncanın Bel Ağrısıyız

Aziz Karataş'ın Barış Çelimli'yle röportajı

BİZE KENDİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ?
1976 Yılında Ankara’da doğdum ve o şehirde büyüdüm. Uzun yıllar şiir, edebiyat ve müzik çalışmaları yaptım. Ankara, Bursa, İstanbul gibi şehirlerde çeşitli etkinlikler organize edip, şiir – müzik dinletileri yaptım. Yayınlanmış dört tane şiir kitabım var. Kısa zaman sonra öykü çalışmalarımı bir kitapta toplayacağım. Müzik, edebiyat, yayıncılık ve tiyatro alanlarında çalışmalarım Bursa’da devam ediyor.

ŞİİR YAZMAYA NE ZAMAN BAŞLADINIZ? İLKYAZIN ANINIZI PAYLAŞIR MISINIZ?
Şiiri yazmaya değil de okumaya erken yaşlarda başladım. Bağlama çalıp türkü söyleme merakım beni öncelikle halk edebiyatına yöneltti. Yunus Emre, Karacaoğlan, Dadaloğlu, Pir Sultan Abdal gibi büyük ozanların şiir ve türkülerini okuyup dinleyerek çalıp söyleyerek farkında olmadan şiirden bir dünya kurmuşum içimde. Uzun yıllar Halk Şiiri ve serbest şiir okumaları araştırmaları yaptıktan sonra şiir yazmaya cesaret edebildim. Edebiyatımızın gerçekten çok büyük ustaları var. İlk şiirlerimi korkarak yazdım ve yayınladım. Hâlâ Korkuyorum.

ŞİİR SİZCE NE DEMEK?
Dünyayı toplayıp yumruk kadar kalbe sığdırmaya çalışmak…

ŞAİRLERİN TOPLUMDAKİ GÖREVLERİ NELERDİR?
Şairin görevi olmaz. Onun yazdıklarından toplum ne almak isterse. Aynı dizeden yola çıkıp birisi ağaç dikerken birisi ağaç kesebilir. 

HANGİ TÜR ŞİİRLER YAZIYORSUNUZ?
Hangi türe girer bilemem ama yazdıklarımın türkülerden ve geçmiş çağların büyük ozanlarından beslendiği aşikâr. Açık bir şiir dili kullanıyorum. Toplumcu bir yanı var şiirlerimin. 

unnamed-097.jpg
HANGİ ŞAİRLERİ ÖRNEK ALIYORSUNUZ?
Başta Yunus Emre ve Karacaoğlan. Ustalardan Turgut Uyar, Hasan Hüseyin, Şükrü Erbaş ve daha nicelerini sayabilirim. 

SİZ ŞİİRLERİNİZDE HANGİ TEMALARI İŞLİYORSUNUZ?
Genelde toplumu ilgilendiren konular. Özellikle dünyada ve coğrafyamızda yaşanan acıların çocuklar üzerindeki etkileri… Bireysel konuları da işliyorum, aşk, özlem, umut gibi.

BİRAZ KİTAPLARINIZDAN BAHSEDELİM… BİZE KİTAPLARINIZIN İÇERİĞİNİ ANLATIRMISINIZ?
Kitaplarımın içeriği bir önceki soruda söylediğim gibi, genel olarak toplumun acıları umutları ve bireysel duygularımdan oluşuyor. Her kitabımda aşk ve çocuk muhakkak vardır. 

KİTAPLARINIZA İLGİ NASIL OLDU. BEKLENEN İLGİYİ BULABİLDİNİZ Mİ?
Beklediğimin üzerinde bir ilgi gördüm diyebilirim. Dört şiir kitabımın dördü de tükendi ikinci baskılarını hazırlıyorum.

İMZA GÜNLERİ VE ETKİNLİKLER DÜZENLİYORMUSUNUZ?
Fırsat buldukça ve şartlar uygun oldukça birçok şehirde imza günü, şiir ve müzik dinletileri yapıyoruz.
 

unnamed-(1)-068.jpg

HANGİ ORTAMLARDA ŞİİR YAZIYORSUNUZ?
Genelde yalnız ve gece dinginliğinde. Zaman zaman da yürüyüş yaptığımda dizeleri mırıldanırım kendi kendime.

ŞİİR DENİNCE AKLINIZA GELEN İLK İSİM KİM? HEM ŞAİR OLARAK HEMDE YORUMCU OLARAK?
Şiir denince aklıma çok fazla isim geliyor. Başta Yunus Emre, Karacaoğlan olmak üzere. Yorumculuk başka bir şey. O konuda tiyatro sanatçılarımız çok iyi örnekler sunuyor. Müşfik Kenter, Genco Erkal, gibi. Kendi şiirlerini yorumlamış ustalardan da en beğendiğim “Kül ve Kil” Albümüyle Ahmet Telli.

OKUYUCULARINIZ KİTAPLARINIZI NEREDEN BULABİLİRLER?
En kolay internet üzerinden ulaşabilirler. Onun dışında, bulundukları şehirden bir kitapevine sipariş verebilirler.

BUNDAN SONRA Kİ HEDEFLERİNİZ NELER?
Aklım, gücüm, direncim yettiğince üretmek yeni eserler ortaya çıkarmak. Farklı türden eserler yazmaya çalışıyorum. Tiyatro oyunu, öykü, roman gibi.


AİLENİZ, SİZİN ŞAİR OLMA YOLCULUĞUNUZDA YER ALDI MI? ONLARIN BU KONUDA SİZE YANSIYAN FİKİRLERENİ ÖĞRENEBİLİR MİYİZ?
Ailem sağ olsun hep destek oldular. Mutlu oldular.

unnamed-(2)-052.jpg


ŞAİR OLMAYA NASIL KARAR VERDİNİZ?
Şair oldum diyemem. Zaten karar vererek yapılacak bir şey değil. Ben de bilmiyorum nasıl oldu nasıl yazdım. Nereye gideceğini bilmediğim bir yolda sadece yürüyorum. 


YENİ ÇALIŞMALARINIZ VAR MI? VARSA ÇALIŞMALARINIZDAN BAHSEDER MİSNİZ?
Evet. Bir tiyatro oyunu yazdım bu yıl içinde sahnelenecek bir aksilik olmazsa. Öykülerimi dosyalaştırdım kısa bir süre sonra yayınlanacak. Bir de üzerinde uzun zamandır çalıştığım bir roman var. Ne zaman biter ben de bilmiyorum. 


ZAMANI GEÇMİŞE ALMA İMK NINIZ OLSA TEKRARDAN ŞAİR OLMAK İSTER MİYDİNİZ? NEDEN? 
Öyle bir imkân olsa şairlikten önce yapmak istediğim öyle çok şey olurdu ki… Keşke yaşanmasa da ben bunları yazmasaydım dediğim nice acılar var. Sorunun cevabı olarak da elbette derim. Yine şiir yazardım, yine bu yolda yürürdüm. 


EDEBİYAT DÜNYASINDA BİR ŞEYLERİ DEĞİŞTİRME ŞANSINIZ OLSA NELERİ DEĞİŞTİRİRDİNİZ? 

Bu yola gönül vermiş gençlerin yollarını açmak için elimden geleni yapmaya çalışırdım.

GÜNÜMÜZDE SİZCE İNSANLARIN ŞİİRE İLGİSİ NE DURUMDA? ÖZELLİKLE GENÇLERİN.
Şiire ilgi büyük aslında ama şiirin tam anlamıyla bilindiğini tanındığını sanmıyorum. Her yazılanın şiir olduğunu düşünen çok insan var maalesef. 

BİR YAYICISINIZ AYNI ZAMANDA SİZCE TÜRKİYE DE KİTAP YAYINLATMAK ZOR MUDUR?
Kitabı yayınlatmak kolay ama kitabın kalıcılığı sağlamak zor.

unnamed-(3)-034.jpg

YAYINEVİNİZİN ÇALIŞMA SİTİLİNDEN BAHSEDER MİSİNİZ?
Gelen dosyalar incelenir öncelikle. Yayınlanmasında bir sakınca yoksa yazarın beklenti ve talepler bizim yayınlama koşulları üzerinde görüşmeler yapılır ardından çalışmalara başlarız. Stilimiz genelde yazar ve yayıncı dayanışmasıdır. Kitap için neler yapabiliriz plan ve projelerimiz nelerdir birlikte kararlar alıp uygulamaya çalışırız. 

KİTAP YAYINLATMAK İSTEYENLERE NE TÜR ÖNERİLERİNİZ VAR?
Önce ve daima okumak. Araştırmak. Bir eserle büyük beklentiler içinde olmak yerine bu yolda ilerlemek için neler yapmak gerektiğini bilmek. 


SANAT ADINA BAŞKA NE TÜR ÇALIŞMALARINIZ VAR?
El Sanatları Bölümü okudum. Desen Tasarımı, hediyelik el sanatı gibi geleneksel sanatlar üzerine çalışmalarım oldu. Müzik zaten süregelen uğraşı alanım. Bağlama çalıp türkü söylemek severek yaptığım bir iş. Tiyatro ile uğraşıyorum amatörce. Yakında Kuytu Tiyatro adıyla çalışmalarımızı insanlara sunmak ve Kuytu Yayınları çatısını genişletmek gibi bir fikrimiz var. 


SON OLARAK, YAZAR/ŞAİR OLMAK İSTEYENLERE TAVSİYELERİNİZ NELERDİR?
Yine ve daima okumak… Bunun yanı sıra sinema, tiyatro, resim, müzik gibi diğer sanat dallarını da yakından takip etmek. Son olarak şunu söylemek isterim; usta çırak ilişkisinin önemine inananlardanım. Ustaların ışık tuttuğu yolda önümüzü görmek daha kolay olacaktır. 

Bizde Medya Ege ailesi olarak bizimle yaptığınız bu özel ve içten röportajdan ötürü değerli sanat yüreğinize şükranlarımızı sunar, gelecek çalışmalarınızda başarılar diliyoruz…


 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.