Karşıyaka Belediyesi, anma programı düzenledi!

Karşıyaka Belediyesi, anma programı düzenledi!

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre ve Ahi Evran anma töreninde konuştu.

Başkan Tugay, “Bugün ülkemiz ve dünya bin bir sıkıntı ve değer erozyonunda kıvranıyorsa, kurtuluş için o büyük uluların özüyle, sözüyle ve erdemiyle yeniden buluşmak zorundayız. Her türlü sorunun çözümünün önce kendimizden başladığını artık bilmek zorundayız" dedi.

Karşıyaka Belediyesi’nin 2021 UNESCO Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre ve Ahi Evran Yılı kapsamında düzenlediği, “Her ne ararsan kendinde ara” başlıklı söyleşi, Bostanlı Suat Taşer Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Programa, Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın yanı sıra, meclis üyeleri, Karşıyaka Müftüsü İsa Gürler, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Sekreteri Nurullah Gültekin, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı İzmir Şube Başkanı Zehni Çabuk, Alevi derneklerinin başkanları, temsilcileri, üyeleri ile Dedeler, Zakirler ve Karşıyakalılar katıldı.

karsiyaka-3071.jpeg

BÜYÜK MİRAS

Programda konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, etkinliğin 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarının hemen ardından gerçekleşmesinin çok anlamlı olduğunu belirterek, "Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün eşsiz komutanlığında dünyanın en haklı direnişini gösterip, küllerinden yepyeni bir ülke yaratan atalarımız, dünyanın tüm ezilen halklarına cesaret ve ilham verdi. Bir kere daha saygıyla, rahmetle, onurla andığımız o güzel insanların yalnızca savaşta değil, sonrasındaki mucizevi ve muhteşem başarılarının altında, hiç kuşkusuz kadim bir gerçek vardır; o gerçeğin adı Anadolu Aydınlanmasıdır. Bu bilinç ve duyarlık sayesinde, yeniden bin çiçekli ve adı Türkiye Cumhuriyeti olan bir bahçeye kavuşmuşsak, temelinde Hacı Bektaş-ı Veli’lerin, Yunus Emre’lerin, Ahi Evran’ların bıraktıkları büyük miras vardır. Bunu inkâr etmek ya da yok saymak, her şeyden önce kendimizden vazgeçmektir. Bugün ülkemiz ve dünya binbir sıkıntı ve değer erozyonunda kıvranıyorsa, kurtuluş için o büyük uluların özüyle, sözüyle ve erdemiyle yeniden buluşmak zorundayız. Her türlü sorunun çözümünün önce kendimizden başladığını artık bilmek zorundayız" diye konuştu.

karsiyaka-3073.jpeg

BİRLİK ÇAĞRISININ ÖRNEK KENTİ; KARŞIYAKA

Sevgiye, birliğe, beraberliğe ve barışa ihtiyaç duyulan günlerde, UNESCO’nun 2021 yılını Hacı Bektaş-ı Veli Yılı ilan etmesinin bir anmadan öte evrensel bir çağrı olarak kabul edilmesi gerektiğini söyleyen Tugay, “Karşıyaka, bu çağrının karşılık bulduğu ve örnek olduğu bir kenttir. Bu seçkin niteliğini yükseltmek için var gücümüzle çalışıyoruz, çalışacağız. Can dostluğumuz ve yoldaşlığımız sayesinde, hep birlikte başaracağız. O büyük insanlara yakışmanın başka yolu yoktur” dedi.

Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Sekreteri Nurullah Gültekin ve Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı İzmir Şube Başkanı Zehni Çabuk açılış konuşmasında birlik mesajı verdiler.

Program, Zakirlerin seslendirdiği deyişlerin ardından, Mehmet Turan Dede, Dr. Gani Peksen ve Derli Divani’nin muhabbeti ve seslendirdiği deyişlerle devam etti. Etkinlikte Alevi dernekleri Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’a “Her ne ararsan kendinde ara” sözünün yazılı olduğu Hünkar Hacı Bektaşi Veli tasvirini hediye etti.

karsiyaka-3067.jpeg

UNESCO ANMA VE KUTLAMA YIL DÖNÜMLERİ

UNESCO 40. Genel Konferansında Türkiye’nin UNESCO 2021 Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri programına yönelik önerdiği Hacı Bektaş Veli’nin Vefatının 750. Yıl Dönümü, Azerbaycan, İran İslam Cumhuriyeti, Kuzey Makedonya ve Romanya’nın desteğiyle; Yunus Emre’nin Vefatının 700. Yıl Dönümü, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Kuzey Makedonya ve Özbekistan’ın desteğiyle; Ahi Evran’ın Doğumunun 850. Yıl Dönümü ise Kuzey Makedonya ve Romanya’nın desteğiyle İran ve Azerbaycan ile ortak dosya olarak kabul görmüştü.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.