Karşıyaka’da asansörler güven veriyor!

Karşıyaka’da asansörler güven veriyor!

Karşıyaka Belediyesi, vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla ilçe genelindeki asansörleri sıkı denetim altına aldı.

 

 2016 yılında yapılan çalışmalarla, güvenlik kusuru bulunmayan ‘yeşil etiketli’ asansör sayısı 3 kattan fazla artış göstererek yüzde 60 seviyesine yaklaştı. Yüksek risk taşıyan ‘kırmızı etiketli’ asansör sayısı ise yarıya düştü. 

İLK DENETİMLERDE ‘KIRMIZI’ ALARM

Apartman ve iş yerlerindeki asansörlere yönelik risk oranını azaltmak, can ve mal güvenliğini sağlamak için denetimlerini sıklaştıran Karşıyaka Belediyesi, son bir yılda önemli yol kat etti. 2016 yılı başlarında yapılan incelemelerde, 4 bin 234 asansörden 3 bin 550’sinin güvensiz olduğu tespit edildi ve ‘kırmızı etiket’ verildi. 108 asansör sarı (kusurlu), 73 asansör mavi (hafif kusurlu), 403 asansör ise yeşil (uygun) etiketli olarak sınıflandırıldı. Denetimlerin artması ile bu tablo tersine çevrildi.

UYARI YAPILDI, HALK BİLGİLENDİRİLDİ

Ortaya çıkan tehlikeli tablonun ardından; güvensiz olduğu belirlenen asansörlere ilişkin, ilgili yönetmelik gereği işlem yapıldı. Bina sorumluları uyarılarak, verilen süreler içerisinde asansörlerin güvenli hale getirilmesi istendi. Vatandaşlar da billboard ve afişlerle bilgilendirildi. Yapılan çalışmalar sonucu takip denetimlerinde önemli oranda güvenlik artışı tespit edildi. Yıl sonu verilerine göre, yeşil etiketli asansör sayısı 403’ten 1409’a yükseldi. Mavi etiket 73’ten 1165’e, sarı etiket de 108’den 113’e çıktı. Kırmızı etiketli asansör sayısı ise 3550’den 1547’ye düştü. Yeşil ve Mavi etiketli asansörlerin oranı yüzde 60'a yükseldi.Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar "İlçe genelindeki tüm asansörlerin güvenli hale gelmesini sağlamak amacıyla bu yıl da denetim, takip ve bilgilendirme çalışmalarımız yoğun şekilde sürecek" dedi.

'YEŞİL’ GÜVENLİ, ‘KIRMIZI’ TEHLİKELİ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2015 yılında yayınlanan yönetmenlik gereği; kullanımda olan tüm asansörlere ayda bir kez bakım, yılda en az bir kez de güvenlik kontrolü yaptırılması gerekiyor. Bu kontrollerde asansörler güvenlik derecesine göre renkli etiketlerle işaretleniyor. Kırmızı etiket asansörün tehlikeli olduğu anlamına geliyor ve kullanılmaması gerekiyor. Güvenlik açısından riskli olan asansörlere sarı; hafif kusurlu, yani olası bir güvenlik sorununa yol açmayacak olanlara da mavi etiket yapıştırılıyor. Kusuru bulunmayan asansörlere ise yeşil etiket veriliyor. Tespit edilen eksiklikler rapor edilerek, bina sorumlularına belirli bir süre tanınıyor. Bu sürede eksikliklerin giderilmemesi halinde de asansör mühürlenerek hizmet dışı bırakılıyor. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.