Katip Çelebi'de Türkçe Konuşma Yarışması

Katip Çelebi'de Türkçe Konuşma Yarışması

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) geçen yıl Zonguldak'ta gerçekleştirilmiş olan "TÖMER'ler arası Türkçe Konuşma Yarışmasına" ev sahipliği yaptı. Geçen yılki yarışmada İKÇÜ birinci olmuştu.

Geçtiğimiz yıl Zonguldak’ta düzenlenen “TÖMER’ler Arası Türkçe Konuşma Yarışması”ndan birincilik ödülüyle dönen İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, bu yıl yarışmanın 12’ncisine ev sahipliği yaptı. İKÇÜ Çiğli Ana Yerleşkede, 21 ülkeden 21 yabancı uyruklu genç ağırlandı.

 

21 farklı üniversitenin, Türkçe Öğrenimi Uygulama ve Araştırma Merkezlerinde (TÖMER) öğrenim gören gençler, jüri üyelerinin karşısına, farklı konularda hazırladıkları beşer dakikalık sunumlarla çıktı.

Yarışmayı, Rektör Prof. Dr. Galip Akhan, İKÇÜ TÖMER Müdürü Prof. Dr. Turan Gökçe, İzmir eski Milletvekili Rıfat Sait, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) İzmir Koordinatörü Dr. Fırat Yaldız, protokol üyeleri ve öğrenciler takip etti.Yarışmanın Seçici Kurulu’nda ise; Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Üyesi Prof. Dr. Hayati Develi, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu - Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş, YTB Öğrenciler Dairesi Kültürel ve Sosyal Rehberlik Koordinatörü Selman Bayer, TRT Spikeri Funda Koray ile TDK Temsilcisi Prof. Dr. Gürer Gülsevin yer aldı.Türkçe’de Buluştular…

Dilleri, dinleri, renkleri farklı olsa da Türkçe’nin evrenselliğinde buluşan gençlerden kimi talihsiz bir hastalığa yakalanan arkadaşlarının yaşam mücadelesini anlattı, kimi ise ülkemizde yaşadıkları komik olayları sıraladı. Yarışmacıların ortak noktası ise: her birinin dilimize hâkim olmasıydı. Karşılarındakilerle rahatça anlaşabilecek düzeyde Türkçe öğrenen gençler, salonu dolduran misafirler tarafından ilgiyle izlendi.

Türkçe 2

“Türkçe Artık Dünya Dili…”

İKÇÜ TÖMER Müdürü Prof. Dr. Turan GÖKÇE; “İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi TÖMER olarak uluslararası misafir öğrencilerimize Türkçe öğretmeyi önemli bir görev sayıyoruz. Öğrencilerimizin her birinin lisan ile birlikte yeni bir kültür ve medeniyet havzasına girdiklerini biliyoruz. Bu münasebetle, sınıflarda yürütülen ders programı kadar, sosyal ve kültürel faaliyetlerle Türk kültürünü oluşturan temel değerlerden haberdar olmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Bununla da yetinmeyerek, Türkçe öğrenen misafir öğrencilerimizin İzmir ve çevresinde yaşayan halkımızla doğrudan temasa geçebilecekleri, az çok hemhal olabilecekleri, sadece bilgi değil duygu alışverişinde bulunabilecekleri ortamları sağlamak bizim için önemli” dedi.

“Emekleriniz Boşa Gitmeyecek!..”

Gençlerin Türkçe seslenişlerini büyük bir gururla izleyen Rektör Prof. Dr. Galip AKHAN ise; “Emeklerinizin boşa gitmeyeceğini söylemek istiyorum. İçinde bulunduğunuz hazırlık döneminden sonra başlayacağınız lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde öğretim programlarımız gelişmiş ülkelerin programları ile eş değerdedir. Dolayısıyla kendi alanlarınızda rekabet edebilir düzeyde bir öğretim imkânınız olacak ve vatanınıza geri döndüğünüzde ülkenize ve milletinize hizmet edebilecek bilgi ve becerilere sahip olacaksınız. En az bunlar kadar önemli bir husus ise tarihî bir zenginliğe sahip bir dünya dili olan Türkçe’yi öğrenmiş olmanızdır.” dedi.

Türkçe’yi En İyi Konuşanlar Seçildi

Yarışmada birinciliği Necmettin Erbakan Üniversitesi’nden Mısırlı Moamen Elhusseini, ikinciliği Uludağ Üniversitesi’nden Nijerli Mohamed Alitine Maman, üçüncülüğü ise Ege Üniversitesi’nden Filistinli Yara Abu Hussien kazandı. Etkinlik, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Müzik Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Serkan Çelik, Öğretim Görevlisi Mücahit Yalçın Öztüfekçi, Araştırma Görevlisi Cem Çırak ve bölüm öğrencilerinin müzik dinletileriyle renklendi. İKÇÜ TÖMER öğrencilerinin seslendirdiği İKÇÜ TÖMER Marşı ise salondakileri Türkçe’nin sıcak ikliminde bir araya getirdi.

Türkçe 10

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.