Kayıp Hafta Sonu

Kayıp Hafta Sonu

Charles Jackson’dan beyazperdede ölümsüzleşmiş modern bir trajedi

“Bunların hiçbir önemi yoktu, sadece tek bir gerçek vardı: İçiyordun ve bu seni öldürüyordu. Neden? Çünkü alkolle başa çıkamıyordun, alkol seni alt etmişti. Neden? Çünkü öyle bir noktaya gelmiştin ki bir içki çok, yüzlercesi ise yetersizdi.”

Kayıp Hafta Sonu, alkol bataklığında çırpınan, çırpındıkça daha da dibe batan bir adamın hikâyesi. Kardeşini atlatıp şehirde beş gün boyunca tek başına içki âlemine dalan Don Birnam’ın kişiliğinde, bağımlılığın getirdiği âcizliği ve bağımlının “gururunu” anlatıyor Charles Jackson. Sadece bir ayyaşın değil, “ideal” insanın da hazmetmekte zorlanacağı gerçeklerle yüzleşmesine, kimi zaman da yüzleşmemeyi tercih ederek kendini aldatmasına tanık oluyoruz  bu cüretkâr ve dürüst romanda.

Yazarın en önemli eseri olarak görülen ve hayatından derin izler taşıyan Kayıp Hafta Sonu, yayımlanır yayımlanmaz büyük ilgi görmüş, aynı isimle beyazperdeye aktarılmıştı. Billy Wilder’ın yönettiği, Ray Milland ve Jane Wynman’ın başrollerde olduğu film, En iyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Uyarlama Senaryo dallarında dört Oscar kazanmıştı.

Kitabın yayımlandığı dönemde kendisi de alkolizmle ilgili bir kitabın, Yanardağın Altında’nın üstüne çalışmakta olan Malcolm Lowry, Kayıp Hafta Sonu’nu okuduktan sonra bu klasik eserini yazmakta zorlandığını itiraf etmişti. Jackson, şiirsel dili ve Shakespeare göndermeleriyle Kayıp Hafta Sonu’nda modern bir trajediye imza atıyor.

“Charles Jackson, De Quincey’den sonra bağımlılık literatürüne en çarpıcı hediyeyi verdi.”

– The New York Times

“Öyle çarpıcı ve gerçekçi ki okurlar sonuna kadar koltuklarına mıhlanmış kalacaklar. (...) Bir gizem öyküsü, bir korku öyküsü, insanı harekete geçiren gücü gözler önüne seren bir öykü; korkuya, uçuruma yolculuk.”

– Saturday Review of Literature

 CHARLES JACKSON

1903’te New Jersey’de doğdu. Gençliğinde Chicago ve New York’ta yerel gazetelerde ve kitapçılarda çalışan Jackson, uzun süre veremle boğuştu. 1938’de Rhoda Booth’la evlendi ve bu evliliğinden iki kızı oldu. Otobiyografik öğeler barındıran ilk romanı Kayıp Hafta Sonu, 1944’te yayımlandığında büyük ilgi gördü ve BillyWilder tarafından beyazperdeye aktarıldı. Yazar daha sonra The Fall of Valor (Yiğit Bir Ruhun Düşüşü), The Outer Edges (Dış Kenarlar) ve A Second-Hand Life (İkinci El Hayat) adlı romanlar ile iki öykü kitabına imza attı. Hayatı boyunca alkolizm, uyuşturucu bağımlılığı ve cinsel yönelimleriyle ilgili sıkıntılarla boğuşan Jackson, 1968’de New York’ta aşırı dozdan öldü.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.