Kazaklarınızı böyle yıkamayın!

Kazaklarınızı böyle yıkamayın!

Kazak havası olarak adlandırılan yılın en güzel zamanları geldi.

Neredeyse 3 mevsim boyunca katlı bir şekilde dolaplarda saklanan kazakların biraz ferahlatıcı etkiye ihtiyaçları olabilir. Peki kış mevsiminin en sevilen giyim eşyalarından biri olan kazakların yıllar boyu dayanıklı kalması ve sıcak tutma özelliğini kaybetmemesi için eski kazaklar nasıl korunur?

Kazakları el ile yıkarken  dikkat etmeniz gerekenler

Giyim eşyaları arasında ayrıcalıklı bir yere sahip olan kazaklarınızı el ile yıkamak doğru bir seçimdir. Kazak yıkarken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri kullanılan suyun çok sıcak olmamasıdır. Eli yakmayacak derecede ılık su ile büyük bir kabı doldurun. İçerisine 1 fincan kadar deterjan ya da sabun tozu atın ve leğendeki deterjanlı karışıma 1 fincan da beyaz sirke ekleyin. Kazağınızı ters çevirerek kabın içindeki karışımın içerisine yerleştirin. 10 -15 dakika beklettikten sonra çıkartın ve kaba temiz su koyarak durulayın. Bu işlemler sırasında kazak kesinlikle kırıştırılmamalıdır. Deterjanlı sudan arınan kazağı sıkmadan asmalısınız.

Kazaklar çamaşır makinesinde yıkanırken nelere dikkat edilmeli?

Tıpkı el ile yıkamada olduğu gibi kazaklarınızı makine ile yıkarken de en hassas programı seçmelisiniz. Kazağınızı özel olarak tasarlanmış örgü çamaşır torbasına yerleştirerek yıkamanız çok daha iyi bir seçenektir. Kazaklarınızı aynı tür narin kıyafetlerinizle birlikte yıkayabilirsiniz. Makinenizi hassas ya da el ile yıkama ayarına getirin. Suyun sıcaklığını iyi ayarlamalısınız. Soğuk su ile yıkamak kazakların dayanıklılığını arttırır. Sabun tozu ya da oldukça hafif bir deterjan türü seçin. Makinenizin sıkma ayarını en düşüğe ayarlayın ve kısa bir yıkama programı kazaklar için daha uygun olur.

Peki kazaklar nasıl kurutulmalı?

Kazaklarınızı asla çamaşır kurutma makinesinde kurutmamalısınız. Çamaşır kurutucular kazaklarınızın küçülmesine, yünlenmesine ve yıpranmasına neden olur. Bazı kurutucularda özel olarak kazak kurutucu bölme olsa bile açık havada kurutmak onların daha uzun ömürlü olmalarını sağlar.

Kazaklarınızı yıkandıktan sonra sıkmayın, yıkanan kazağı kalın bir beyaz havlu üzerine serebilir ve hafif sıkma hareketleri ile suyu uzaklaştırabilirsiniz. Kazak liflerinin gergin tutulması formunu korumasına yardımcı olur. Kazaklarınızı askıya asarak saklamak onların deformasyona uğramasına sebep olur. Kullanırken de saklamak için kaldırırken de kazaklarınızı mümkün olduğunca katlı bir şekilde muhafaza etmenizde fayda var.

Kazaklarınızı ütülerken mutlaka nemli ince bir tülbent benzeri bez kullanmayı deneyin. Ütüyü kesinlikle doğrudan kazağın üzerine bastırmayın. İlk önce kazağı ters çevirin ve üzerine nemli tülbenti düzgün bir şekilde sererek, orta yükseklikte bir ısı ile ütüleyin.

Kaynak: Milliyet Emlak

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.