Kemal Zorlu, 'Deprem ders verdi!'

Kemal Zorlu, 'Deprem ders verdi!'

Zorlu,  “Depreme dayanıklı bina yapımında tüm malzeme kalemlerinin önemli olduğunu, Elazığ depreminde birkez daha gördük” dedi.

Duayen işadamı Kemal Zorlu, “Sadece demir ve beton kalitesi değil, tesisat da önemli. Sızdıran su borusu, betonu ve demiri çürütür. Patlayan doğalgaz borusu yangın çıkarır. Bu Elazığ’da yaşandı” açıklamasında bulundu. Önce Akhisar’ı sarsan 5.4’lük deprem. Ardından Elazığ’da yaşanan 41 cana malolan 6.8’lik şok. Daha sonra Manisa, Aydın ve Akdeniz’de yaşanan sarsıntılar. Deprem uzmanları Türkiye’nin deprem fırtınasının içine düşmüş olabilir. Bu arada minimum 7.2 büyüklüğünde beklenen İstanbul depremi tartışılmaya başlandı. Yani son günlerde Türkiye’nin ilk gündem maddesi deprem.

UCUZ MALZEME ÖLDÜRÜYOR

Türkiye’nin 1999’da yaşanan 18 bin 373 kişinin ölümüne neden olan Gölcük depreminin ardından, arama ve kurtarma çalışmalarında yol aldığını Elazığ’da gösterdi. Binaların depreme dayanıklılığı konusunda neler yapıldığı veya yapılacağı halen tartışılıyor. Tam 60 yıldır inşaat sektörünün içinde olan Ege Yıldız Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu, bu tartışmalara farklı boyut getirecek açıklamalarda bulundu. Zorlu, Elazığ depreminin Türkiye’ye yine ders verdiğini belirterek, “Türkiye’nin deprem gerçeği bize, doğru plan, proje ve imalat yapmamız, binalarda kaliteli malzeme kullanmamız gerektiğini söylüyor.  Küçük fiyat farklarına tamah edip malzeme kalitesine özen göstermezsek felaketin boyutu büyüyor” dedi. 

YANLIŞ TESİSAT ÇÜRÜTÜR

Zorlu, binaların zemini çürük olan alanlara inşa edilmesi, yanlış planlama ve düşük malzeme kalitesi yüzünden deprem facialarının yaşandığını belirterek, yer sarsıntılarına dayanıklı bina inşa etmekte sadece demir ve beton kalitesinin yeterli olmadığını söyledi. İnşaatlarda kullanılacak tüm malzeme kalemlerinin önemli olduğuna dikkat çeken, hatta bazılarının beton ve demir  kadar önem arz ettiğini ifade eden Zorlu, şöyle konuştu: “İçten içe sızdıran bir su tesisatı, binanın kirişlerini çürütebilir. Sarsıntıda patlayan bir doğalgaz borusu, yangına neden olabilir. Elazığ’da bunu yaşadık. Elektrik kaçağı ve su borularının patlaması da depremin etkilerini artırır. Artık depremlerin bize verdiği dersi alıp, zemin etüdü iyi yapılmış alanlara, kaliteli malzemelerle bina inşa etmeliyiz ” diye konuştu. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.