Kemalpaşa'da Köylüler Kazandı

Kemalpaşa'da Köylüler Kazandı

Kemalpaşa'da kamulaştırma bedellerini yetersiz buldukları için dava açan köylülere AYM'den iyi haber

İzmir-İstanbul otoyolu projesi kapsamında arazileri gerçek değerin altında kamulaştırılan Kemalpaşalı köylülere Anayasa Mahkemesi’nden bayram müjdesi geldi. Daha önce kamulaştırma tarihindeki rayiç bedel üzerinden yapılan kamulaştırma bedeli, Anayasa Mahkemesi’nin kararı ile bundan sonra idarece ilk işlem yapılan tarih yerine hesaplamanın yapıldığı tarihteki veriler ışığında hesaplanacak. Karar ile  Türkiye’de halen görülmekte olan on binlerce kamulaştırma davası için emsal teşkil ederken, vatandaşın taşınmazının gerçek değerinden kamulaştırılması sağlanacak. Bundan sonra arazisi kamulaştırılan vatandaşlar işlemin yapıldığı o süre zarfındaki arazi değer artışlarından faydalanacaklar. 


Kamulaştırmada mağduriyetler gideriliyor
Kemalpaşa’da tek geçim kaynakları arazileri olan köylüler otoyol projesi nedeniyle kamulaştırılan arazilerinin gasp edildiğini iddia ederek kararı mahkemeye taşımıştı.  Kemalpaşa 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açan Şahin Hukuk Bürosu sahibi Serkan Şahin, Mahkeme’nin davayı AYM’ye taşıması üzerine yüksek mahkemenin tarihi bir karar alarak kamulaştırma bedelinin kamulaştırma tarihine göre hesaplanması hükmünü Anayasa’ya aykırı bulduğunu söyledi. Şahin, bu kararla bundan sonra kamulaştırma bedellerinin, İdarece ilk işlemin yapıldığı tarihe göre hesaplanması yerine,  sürecin sonundaki rayiç bedeller esas alınarak hesaplanacağını vurguladı. 


Anayasa mahkemesi “Dur” dedi
Kararın ülkedeki bütün kamulaştırma işlemleri için bundan sonra uygulanacağını bu nedenle vatandaşların taşınmazlarının büyük ölçüde değer kazanacağını açıklayan Şahin, “Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararı memnuniyetle karşılıyoruz. Anayasa Mahkemesince kişilerin mülkiyet hakkının ihlali olarak değerlendirilen ve anayasaya aykırılık sebebi ile itirazlarımızı dikkate alarak iptal edilen kanun maddesi maalesef ki daha önce yapılan hiçbir kamulaştırma davasında gündeme getirilmemiş ve itiraz konusu yapılmamıştı. Böylece daha önce alınan kararlarda vatandaşlarımızın hakkı gasp edilmiştir. Biz dava sürecinde bu konuda bazı sivil toplum kuruluşlarına konuya müdahil olmasını istedik. Ancak kimse yanımızda olmadı. Biz de haklı davamızda tek başına mücadele ederek, kamulaştırmalardaki hak gaspının önüne geçtik. Bu konuda vatandaşın hakkını teslim eden yargı mensuplarına da teşekkür ediyorum” diye konuştu. 


Süreç nasıl gelişti?
İstanbul–İzmir Otoyolu Projesi kapsamında Kemalpaşa ilçesinde arazileri kamulaştırılan köylüler, idarenin arazilerine verdiği değere itiraz ederek dava sürecini başlattı. Dava, Kemalpaşa 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü. Değer tespit yöntemine itiraz eden savunmayı dikkat alan Kemalpaşa 2. Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi Edibe Funda Yılmaz, konuyu AYM’ye taşıdı. AYM’de taşınmaz değer tespitinin işlemin ilk yapıldığı tarihe göre hesaplanması yerine, hesaplamanın yapıldığı tarihteki verilerin esas alınmasına hükmetti. Bunun sonucunda Kemalpaşalı köylüler arazilerinin rayiç bedel üzerinden kamulaştırılmasını sağladı. Karar bu boyutu ile Türkiye’de süren on binlerce kamulaştırma davasının da seyrini değiştirerek, vatandaşın rayiç bedel üzerinden taşınmazını değerlendirecek. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.