Kemik erimesine dikkat!

Kemik erimesine dikkat!

İzmir’in asırlık sağlık kuruluşu Eşrefpaşa Hastanesi, ‘20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü’ öncesinde kemik erimesinin önemine dikkat çekti.

İzmir’in asırlık sağlık kuruluşu Eşrefpaşa Hastanesi, ‘20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü’ öncesinde kemik erimesinin önemine dikkat çekti. Ağrılara ve kırıklara yol açan hastalığa karşı ‘kalsiyum ve spor’ öneren Başhekim Yardımcısı Yılmaz, 45 yaş üstündeki herkesin yılda bir kez kemik ölçümü yaptırması gerektiğini söyledi.

İzmirlilere yüksek teknoloji ile donatılmış bir sağlık kuruluşu olarak 100 yılı aşkın süredir hizmet veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi, hastalarının derdine derman olmak için her geçen gün kalite standartlarını yükseltiyor. Eşrefpaşa Hastanesi, bu hedef doğrultusunda kemik ölçümü densitometresi (dual emision xray absorptiometry) cihazını yenileyerek hastaların hizmetine sundu. Kemiklerdeki mineral dozajını tespit eden, lomber ve femur boynu bölgelerinde çekim yapan yeni cihaz, tek yerine birden fazla dedektörle tetkik yaptığı için ölçümlerin daha hassas olmasını sağlıyor.

20 Ekim ‘Dünya Osteoporoz Günü’ öncesinde kemik erimesine dikkat çeken Eşrefpaşa Hastanesi Başhekim Yardımcısı Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Özlem Özdemir Yılmaz, insan vücudunun bütün yükünü taşıyan kemiklerin sağlıklı olmasının önemini belirterek “Kemik erimesi (osteoporoz), kemiğin içindeki mineral yapının azalmasıyla ortaya çıkan kırılganlık ve güçsüzlüktür. Osteoporoz genellikle kadın hastalarda daha fazla oluyor, menapoz sonrası daha belirginleşmekle beraber erkeklerin de hastalığıdır. Ayrıca guatr, paratiroid, iltihaplı bağırsak hastaları ile kortizon kullanan hastalarda çok sık görülür. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki, hastalığın başlangıç aşamasında kişilerde hiçbir sıkıntı gözlenmiyor, ancak hastalık ilerledikçe boyda kısalma, bel ve sırt ağrıs ı, omurga, kaburga, kalça ve el bileklerinde kırıklar, sırt kamburlaşması, omuzlarda yuvarlaklaşma gibi şikayetler görülüyor” dedi.

Araba yerine yürüyüş, asansör yerine merdiven

‘Dünya Osteoporoz Günü’ dolayısıyla kemik erimesinin önemini bir kez daha hatırlatmak istediklerini kaydeden Yılmaz, bu hastalığa karşı alınacak en büyük önlemin, vücuttaki kalsiyum depolarını bebeklikten itibaren çok ciddi şekilde doldurmak olduğunu söyledi. Eşrefpaşa Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Özlem Özdemir Yılmaz şöyle devam etti:

“Özellikle 25 yaşına kadar kalsiyum depoları doldurulmalı. Ayrıca mutlaka spor yapılmalı. Spor yapmak için, eşofman giyerek bir spor salonuna gitmek şart değildir. Mümkünse asansör yerine merdiven kullanalım, araba yerine yürümeyi tercih edelim. Bunların haricinde kemik erimesi kontrollerinizi ihmal etmeyin. Sigara ve alkolün zararlarını hepimiz biliyoruz. kahveyi ve çayı çok yüksek miktarda tüketmemek gerekiyor çünkü kalsiyumun bağırsaklardan direkt olarak atılmasına neden oluyor. Dengeli beslenmeye dikkat etmeliyiz ve kalsiyumu bol gıdalar olan süt ürünleri ile bol yeşillik tüketmeliyiz. Hastalarımızın ayrıca D vitamini kontrollerini de yaptırmalarını ve kemik erimesine önlem olarak güneşten faydalanmalarını öneriyoruz. Özellikle 45 yaş üstündeki herkes yılda bir kez mutlaka kemik ölçümü yaptırmalı.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.