"Kentsel dönüşümde vatandaş bilinçsiz"

"Kentsel dönüşümde vatandaş bilinçsiz"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yetkilileri kentsel dönüşümde vatandaşın daha da bilinçlenmesi için yeni düzenlemeler yapıyor.

Nisan Yavuz - Kentsel dönüşüm, eski binaların dönuşüm noktasında ideal bir kanun ve doğru kullandıldığı takdirde vatandaşa istisnasız faydası olan eski yapının yeniden yapılandırılması noktasında kolaylaştıran özel bir kanun. 

Kentsel dönüşüm kanunu 2012 yılında çıktığı zaman gayet iyi  niyet çerçevesinde çıkmıştı ancak  o yıldan bu yana kanunun uygulaması sırasında sıkıntılar oluştu.  Alansal bazlı dönüşümler yapılması düşünülürken, lokal bazı dönüşümler yapıldı. Bu da muafiyetlerden ikili vatandaşlarımız olmadan mürteci firmaların rant sağlamasına neden oldu... 

İNSANLARI NASIL BİLİNÇLENDİRİRİZ?

Konu hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan aldığımız bilgilere göre;

"Kentsel dönüşümlerin bir kişinin müracaatıyla başlayabilceği konusunda insanlar bilinçsiz. Bilinçli olunmadığı için ülkedeki yaşlı kesim bu konuda çok müzdarip oludu. Bir mütahit 3 liralik yeri 5 liraya kişiden alıyor, o bölge kentsel dönüşüme giriyor ve mal sahibi veya muaifi tapu müdürlüğünün kendisine gönderdiği tebligatla bundan haberdar oluyor sonrada burası neden kentsel dönüşüme girdi diye sorunlar ortaya çıkıyor ve şikeyetler çoğalıyor. Kentsel dönüşümde kanunun faydası var ama inşaat sektörünün  sekteye uğraması,imar barışının ticari boyutu olduğu için vatandaşımızın sözleşme yapacağı firmayı iyi bir şekilde araştırıp tanıması şart" bilgisi verildi..

BAKANLIKTAN YENİ DÜZENLEME

Bakanlık sözleşme yapanları koruma altına almak adına bir taslak oluşturuyor.Bu konuda yeni bir düzenlemeye geçiyor dolayısıyla bu da kentsel dönüşümü devlet garantisi altında yapılacak bir hava sunuyor.

Şu an taslak halinde olan bu düzenleme kanun en son belirlendikten sonra kamuoyu ile paylaşılacak.

İMAR BARIŞININ KENTSEL DÖNÜŞÜME ZARARI

İmar barışında yapı kayıt belgeleri kentsel dönüşüme girene kadar geçerli olduğu için Türkiye'de İstanbul,Samsun ve Trabzon'da yıkılan binalara bakıldığında yapı kayıt belgesi almış olan çürük binaların tapu defterinde yıkılması aşikarken yapı eshafı olmayan yapılar,yapı kayıt belgesi aldı.İmar süreci bu yönden kentsel dönüşüm sürecini zorlaştırdı ve tür binaların ruhsatlandırılmış olması  acı bir kayıp olarak görülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum