Kerem Ali Sürekli, "Paraların nereye harcandığı belli değil"

Kerem Ali Sürekli, "Paraların nereye harcandığı belli değil"

AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i eleştirdi.

AK Parti İzmir İl Başkanlığı, Buca-Otogar bağlantı yolu tüllerinin önünde basın açıklamasında bulundu. AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, Buca Metrosu temel atma törenindeki ifadeleri değerlendirerek, “Ekonomiden şikâyet ederken temel atma böyle büyük bir şova dönüştürülmez. Temel atma töreni hem böyle bir şova dönüştürüldü hem de hükümete farklı yaklaşımlarda bulunuldu. Başkan ulusal kanallara çıktığı ve bir topluluk gördüğü zaman ne söylediğini bilmiyor” diye konuştu.

2a7f154c-67ee-49f3-bab0-b322d6ee24b4.jpg

“Yapımı aksarsa İBB'nin iflasa giden süreci başlar”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’in, Ulaştırma Bakanlığı’na teşekkür mesajını hatırlatan Sürekli şunları söyledi:

“Bir açılışla algı oluşturulmaz, kampanya yürütülmez, öyle bir tören yapılmaz. Bunun nedenini biliyoruz. Neden böyle bir şey yaptılar? Çünkü bu proje gayet güzel giderken burada önemli bir husus ortaya çıtı, metroyu 529 milyon fazla fiyat veren ikici firmaya ihalesini verdiler. Kamu vicdanı zedelenmiş ve projeye gölge düşürülmüştür. Bundan dolayı bir şova dönüştürmek istemişlerdir. Temel atma törenin yapıldı inşallah Hatay Metrosu'na dönmez. Üçyol-Üçkuyular metrosuna dönmez. Orada yaşananları biliyorsunuz. İnşallah zamanında bitirilir. Zamanında bitirilmezse sadece etrafında esnaf sıkıtı çekmeyecek, Üçyol-Üçkuyular metrosu belediyenin öz kaynakları ile yapıldı ve belediyeye yük getirmedi. Ancak bu projede 460 milyon Euro kredi kullanıldı. Zamanında bitilmezse bu kredinin geri dönüşü başlayacak ve belediyeye büyük bir finans yükü oluşturacak. Seferihisar'da yaşadığımız durum İBB'nin de iflasa giden süreci yaşamasına neden olur.”

cc1b85a6-3e7d-42c0-815f-0d9cf6619dc7.jpg

“Yönetimden kaynakları ekonomik sıkıntılar var”

Sürekli, temel atma törenine çok fazla masraf yapıldığını savunarak, “Biz istiyoruz ki İBB büyük bir finansal sıkıntı ile karşılaşmasın. Başkan da bu finans sorunun hissettiği için açıklamalar yapmaya başladı. Ön almalar başladı. Genel konjektürden etkilenerek olduğunun algısının yaratmak istiyor ancak kötü yönetimden kaynaklı bir sıkıtı var. Yüzlerce gayrimenkulün satıldığını biliyoruz. Seferihisar'daki gayrimenkul satısı furyası burada da başladı. 2019 yılı Sayıştay raporunu incelim. Burada borçlanma limitinin, personel alımı limitini defalarca aşıldığı açıkça belli” açıklamasını yaptı.

“Paraların nereye harcandığı belli değil”

Projeler için 50 milyara yakın kaynak kullanıldığını kaydeden Sürekli, “Ortada ne var? Hiç? Saldım çayıra mevlam kayıra. Bu paralar nereye harcanıyor beli değil. Bunlardan biri de Buca Onat Caddesi ile ilgili konu. 2015’te gündeme geldi. 2015'de ihalesi yapıldı, 2 firmaya ihale edildi. 7,4 kilometre bağlantı yolu, 2,5 kilometre 2 tüp tünel ve viyadükler. 2019'da firmaların hak edişleri ödenmediğinde dolayı sözleşme fes edildi. Başkan göreve geldikten sonra açıklama yaptı ve en kısa sürede ihalesini yapacağız diye. Yeni bir ihale yapıldı ve devamında yine 8 ay önce başkan açıklama yapıyor 13 Temmuz'da yılbaşında biteceğini söylüyor. 6 ay önce bir ihale yapılıyor 25 firma katılıyor, bunla ilgili ses seda yok. Daha ne kadar bekleyeceğiz? 7 yıl geçmiş ortada bir şey yok. Yapılan 50 metre tüp. 2,5 kilometrelik tünelden sadece 50 metresi yapıldı. Buraya geldiğimizde görüyoruz ki yapılanlarda sıkıntıya girmiş. Burada akmalar oluyor ve vidanjörlerle gelip su çekiyorlar” görüşünü aktardı.

AK Parti’den İzmir’in yatırım raporu

Soyer’in ‘İzmir’e yatırım yapılmıyor, merkezi hükümetin İzmir’e yaptığı 1 metrelik metro tüneli yoktur’ açıklamalarına yönelik AK Parti’nin İzmir’e yaptığı yatırımları paylaşan Sürekli şunları söyledi:

“Konak Tüneline 2012 ‘de başladık, 2015’te bitirdik. 2.3 kilometre ve 847 milyon lira maliyet. 2 şeritli çift tünelden oluşuyor. İzmirlilere hizmet veriyor yıllardır. İzmirliler de bundan çok memnun. İlk geçenler de kendileri oldu. Şu anda trafiği rahatlatmış durumda. Bunların yanında Sabuncubeli Tüneli’ni yaptık. 2015’te temelini attık ve 2018’de açılışını yaptık. 1,2 milyar liraya mal oldu. 8.1 kilometre uzunluktan baret. Mükemmel bir proje. Manisa’ya artık çok rahat bir şekilde gidip gelebiliyoruz. Devamı var. Yine Kuzey Ege Otoyolu içerisinde biz 1.9 kilometre uzunluğundaki Buruncuk Tüneli’ni 22 ayda tamamlandı. Bunun altını çiziyorum. Biz bunları yaparken İBB’nin İzmir’de yaptığı, hizmete aldığı bir karayolu tüneli yoktu. Merkezi Hükümet sadece tünelleri yapmakla mı yetindi? Hayır, İstanbul-İzmir Otoyolu, şu anda İzmir’i cazibe merkezi haline getirmiştir. İzmir’e yatırımlar akıyor. İzmir’de gayrimenkul fiyatları bu projeden dolayı çok çok arttı. Kuzey Ege Otoyolu keza o şekilde. 56 kilometrelik otoyol, 40 kilometrelik bağlantı yollarıyla 96 kilometrelik Kuzey Ege otoyolunu tamamladık.”

“İzmir’e İZBAN’ı kim getirdi?”

Sürekli, Soyer’in ‘İzmir’e hükümetin yaptığı 1 metrelik metro tüneli yoktur’ açıklaması üzerinden eleştirilerini sürdürerek İZBAN’ı işaret etti. İZBAN hattının 136 kilometre olduğunu paylaşan Sürekli, “İZBAN’ı kim getirdi? Hatlarını kim döşedi? İBB, sadece durakları yapacaktı. Onların da bir kısmını yaptılar bir kısmı eksik kaldı. TCDD’ye İBB’nin bu projeden dolayı borcu var. Sonuçta İzmir’e merkezi iktidar olarak ulaşım altyapısı yönünden tüneller, otoyollar, İZBAN çerçevesinde cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımları yapılmıştır, devam edecektir. Sadece merkezi hükümetin yatırımları değil, Büyükşehir’in yatırımlarında da elimizden gelen desteği veriyoruz. Vermeye de devam edeceğiz Buca Metrosu’nda talepleri oldu anında yerine getirdik. Çiğli Tramvayının yatırım programına alınması konusunda talepleri oldu anında yerine getirdik. Konak Tüneli’nde Yeşillik Caddesi’nde hattın devrini istediler yaptık. Özkanlar Pazaryeri kronik bir sorundu. Onun dışında Dikili Çandarlı Karayolu’nun talebini yaptılar, gereğini yaptık. Buca Cezaevi konusunu Buca Belediye Başkanı’nın talebiyle çözdüler” dedi.

136 kilometrelik bir hattın Türkiye’nin başka bir yerinde olmadığını vurgulayan Sürekli, “Merkezi hükümetin yaptığı 136 kilometrelik banliyö sistemi İzmir’den başka hiçbir yerde yok. Bu konuşma Buca Metrosu’nun temel atma törenindeki gösterişli tören 529 milyonluk şaibeyi ortadan kaldırmak için yapılan algı operasyonudur” sözlerine yer verdi.

975849d5-21b7-4a0e-b83c-fbe321e57d31.jpg

“İzmir’in kuzeyi ve güneyi ihmal edilmiştir”

Cumhurbaşkanı’nın önünce İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bekleyen projesi olmadığını söyleyen Sürekli, “Diğer ufak teknik konularda da kendilerinin takibi gerekir. Eğer takip etmeyecek ve mazeret üreteceklerse bize versinler biz takip ederiz. Algı yaratmasınlar. Metro projesindeki 529 milyonluk şaibeyi ortadan kaldırmak için bu temel atma törenini Merkezi Hükümet’e meydan okumaya çevirmek kabul edilemez, doğru bir davranış değildir. Bunu şiddetle reddediyoruz. Esasında bir ayrımcılık varsa Cumhur İttifakı belediyelerine yapılan bir ayrımcılık vardır. İzmir’in kuzeyi ve güneyi ihmal edilmiştir” diye konuştu.

“Elinizi tutan mı vardı yapsaydınız”

Sürekli CHP’nin İzmir’de yaptığı 1 metrelik karayolu tüneli olmadığının altını çizerek, “Bu daha işletmeye girmediği için saymıyoruz. Buradaki projenin bedeli 155 milyon. Bu gecikmeden sonra aynı proje belki 1 milyarı geçecek. Evet, bu gecikmelerden dolayı yükü İzmirliler çekiyor. Ondan sonra da çıkıyor döviz arttı maliyetler arttı diyorlar. Bu proje 2015’te gündeme geldi 2017’de ihale yapıldı. Elinizi tutan mı vardı yapsaydınız. 2019’da durum çok iyiydi, neden yapmadınız? Yapmadıkça maliyetler yükseliyor ondan sonra da isyan ediyorlar. Tamamıyla algıya oynuyorlar, bu algı oyunlarına gelmeyelim. Her şey oy değil, İzmirliler hak ettikleri yaşamı sürmeleri” görüşünü aktardı.

“Belediye başkanlarının siyasete girmesini kabul edemiyorum”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e yönelik eleştirilerini sürdüren Sürekli, “Deniz Bey bir siyasi partinin il başkanı; otururuz, İzmir’in sorunlarını da konuşuruz, çıkar oraya eleştirisini de yapar, daha farklı da bir üslup kullanabilir, takdir onundur. Ancak ben şunu kabul edemiyorum; belediye başkanlarının genel siyasete girmesini kabul edemiyorum. Hele hele bir topluluk görünce bambaşka bir üslup kullanılmasını kabul etmiyorum, doğru bir yaklaşım değil. Büyükşehir Belediye Başkanı tüm İzmirlilerin belediye başkanıdır. İlçe belediye başkanı, başkanı olduğu ilçenin tümünün belediye başkanıdır. Siyaseti belediye başkanları, il başkanlarına, ilçe başkanlarına, milletvekillerine bıraksın” ifadelerini kullandı.

5e0f169a-80d0-44a8-a5bc-fd554f594d19.jpg

“Biz oya değil İzmirlilere hizmet etmek istiyoruz”

Sürekli, son olarak Uzundere kentsel dönüşümünde oyalama yoluna gidildiğine dikkat çekti ve ekledi:

“O gün CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, dedi ki: ‘Hükümet yapsın’ vatandaş tamam dedi. Biz de biz yapalım dedi. Daha sonra ise hükümet vatandaşı oyalama taktiğine başladı yok etap etap yapacağız gibi… Oradan da bir şey çıkmayacak. Biz hala sözümüzeyiz. Uzundere-Yurtoğlu Mahallesi’ndeki dönüşümü yapmaya hazırız. Tamamlamayla göz boyamaya yönelik çalışmalara geçtiler. İzmir’in dönüşümüyle ilgili önemli bir adımı göremiyoruz. Burada, Buca Tünellerinde bize ne düşüyorsa somut olarak bize yapılması gerekeni söylesinler. Talep etmiyorlar, etseler yapacağız. Bize kendilerinde siyasi artı puan kazandırmak istemiyorlar. Biz puanında değiliz, skoruna oynamıyoruz. Biz oya değil İzmirlilere hizmet etmek istiyoruz.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.