Kestelli: "İzmir en büyük aday"

Kestelli: "İzmir en büyük aday"

İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, İstanbul’un obez büyümesine karşı ülkede yeni çekim merkezleri oluşturarak, kentlerin büyümesini daha sağlıklı hale gelmesi gerektiğini ve İzmir’in bu anlamda en büyük aday olduğunu açıkladı.

Mehmet ÖZDOĞRU - İzmir Ticaret Borsası (İTB) Mayıs ayı meclisinde konuşan İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, ağırlıklı olarak sadece bir kentin büyümesine yönelik yatırımların büyümede sağlıksız sonuçlar doğuracağını ifade etti. İTB Başkanı Kestelli , “Bu ülkede İstanbul’un obez büyümesinin olumsuz etkilerini azaltacak yeni çekim merkezi olmaya aday kentlerin başında İzmir geliyor. Ama İzmir’in ne yazık ki dış dünyayla yeteri kadar direkt bağlantısı yok. Dünyanın en çok noktasına uçan ve övünç kaynağımız olan Türk Hava Yolları’nın İzmir’i Akdeniz coğrafyasının uçuş HUB’ı haline getirmesi, vatani bir sorumluluk. Bu amaçla, kentte başlatılan ve valimiz tarafından THY yönetimine götürülen İzmir’den direkt uçuşların artırılması talebini sonuna kadar destekliyoruz” diye konuştu.

Ekonomi’de patinaj havasından çıkılmalı

Türkiye’nin 2002 ve 2009 yılları arasında özellikle ekonomi alanında büyük dönüşüm ile adeta destan yazdığını belirten Kestelli, “Biz Türkiye’nin hikayesine daima inandık ve inanmaya devam edeceğiz. Bu ülke 2002-2009 yılları arasında ekonomide gerçek bir dönüşüm hareketini başardı. 2009’dan bu yana küresel gelişmelerin de etkisiyle girdiğimiz patinaj havasının, 16 Nisan referandumunun ardından artık bitmesi gerekiyor. Hızlanmamak için artık bahanemiz kalmadı. Bugün çift haneye tırmanan faiz, enflasyon ve işsizlik oranları bu ülkeye yakışmıyor. Yüzde 4’ün altında kalan büyüme oranları bize yakışmıyor. Bu nedenle bize yakışan parlak günler için daha fazla özgürlük, daha fazla demokrasi, daha iyi yönetişim, daha adil bir hukuk sitemi, daha verimli bir eğitim sistemi, daha verimli bir üretim iklimi yolunda reformları hızlandırmalıyız. Bunun için önümüzde iki yılı aşkın seçimsiz bir dönem var. Bu fırsatı kaçırmamalıyız. Yeni bir büyüme atağı başlatırken, ülkenin tüm dinamiklerini azami ölçüde kullanmanın büyük önemi var” dedi.

“Verimlilik ile doğal çevre de korunmalı”

Son yıllarda tüm dünyada tarımsal üretimde önemli bir değişim yaşandığını değinen Kestelli,verimlilik ile doğal çevrenin korunması gerektiğini vurguladı Işınsı Kestelli şöyle konuştu: “Üretimde verimlilik yanında doğal çevrenin korunması ve ürünlerin kalite ve sağlık kriterlerine uygunluğunun sağlanması da yeni dönemin önemli konular arasında. Her alanda olduğu gibi tarım sektörü de bu yeni dönemde bilgi teknolojilerinden önemli katkılar sağlayacak. Bilgi teknolojilerinin tarım ile entegrasyonu sadece mevcut durumun tespit edilmesine yönelik olarak kullanılmıyor.  Tıpkı insanlarda olduğu gibi bitkilerin de check-up misali taraması yapılarak gelişmeleri izleniyor. Hastalık ve zararlıların oluşmadan önce tespit edilmesinin verim miktarından kaliteye birçok önemli katkısının olacağı kesin. Aynı zamanda kültürel işlemlerdeki maliyetin de azalmasına imkan sağlayabilecek. Sonuç olarak, her geçen gün dünyada yeni örneklerini okuduğumuz tarım ve bilgi teknolojileri entegrasyonunu ülkemizde ne kadar iyi sağlayabilirsek o kadar kazançlı çıkacağımız kesin. Bu anlamda borsamız ve ege üniversitesi iktisadi ve idari bilimler fakültesi ortaklığında başladığımız Türk Tarımın Global Entegrasyonu Ve Tarım 4.0 Projesinin çok önemli olduğuna inanıyoruz.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.