Kestelli: “Yunanistan ile ticaret hacmimiz çok düşük”

Kestelli: “Yunanistan ile ticaret hacmimiz çok düşük”

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Ekim ayı olağan meclis toplantısı Yunanistan'ın İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia'nın katılımıyla gerçekleştirildi.

Mehmet ÖZDOĞRU

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Ekim ayı olağan meclis toplantısı Yunanistan'ın İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia'nın katılımıyla gerçekleştirildi. İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, ekonomide zor bir dönemden geçildiğini söyleyerek orantısız kur atağının, makro dengelerde bozulmaya yol açtığını savundu.

Makro dengelerdeki bozulmanın kısa vadede düşük büyüme, işsizlik, azalan yatırım ve daha az karlılığa yol açacağını belirten Kestelli, “Geldiğimiz noktada hükümetin ve Merkez Bankası'nın aldığı önlemler de işe yaramış görünüyor. Ancak istikrar ve beklentiler iyileşme henüz sağlanmış değil. Biraz sabır, biraz da ekonomimize güven ile beklediğimiz iyileşmenin de kısa sürede gerçekleşeceğine yürekten inanıyorum. Zorlaşan küresel likidite şartları, her zamankinden çok daha dikkatli ve yaratıcı olmamız gerektiğini ortaya koyuyor. Günümüz dünyasında sıcak paraya ulaşmak eskisinden çok daha zor. Bu yeni dönemde daha fazla üretim yapmaya ve nitelikli üretime yönelmeye mecburuz. Daralan çemberi ancak ve sadece bu yolla kırıp geçebiliriz” dedi.

Bu dönemi komşularla ekonomik ve siyasi ilişkileri gözden geçirmek açısından yeni bir başlangıç fırsatı olarak görebileceklerini anlatan Kestelli, Yunanistan ile köklü tarihi geçmişi olan iki komşu ülke olmalarına karşın dış ticaretin beklenen seviyede olmadığını belirtti. Ege Denizi'nin iki yakasındaki ülkeler olarak daha fazla ticaretin mümkün olduğunu söyleyen Kestelli: “Türkiye ve Yunanistan arasında 2017 yılında toplam 3.5 milyar dolar ticaret hacmi var. Mevcut potansiyelimizi düşündüğümüzde bu rakam  çok düşük. Tarım ve gıda ürünleri ticaretimiz ise 342 milyon dolar seviyesinde. Yani toplam ticaretimizin sadece yüzde 10'u kadar. Bunun da yarısından fazlası Yunanistan'dan ithal ettiğimiz pamuğun bedeli. Türkiye olarak Yunanistan'a tarım ve gıda ürünleri ihracatımız 113 milyon dolar. Toplam tarım ve gıda ürünleri ihracatımızın yüzde 1'inden az. Yunanistan'ın 2017 yılında ithal ettiği toplam tarım ve gıda ürünlerinin değeri ise 7.5 milyar dolar. "

Yunanistan'ın İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia 2016 yılının nisan ayından bu yana aynı görevi yaptığını söyleyerek ticaret, ulaştırma ve turizm alanında ikili ilişkileri geliştirmek için çalıştığını belirtti. Yetki alanlarının Marmara'dan Akdeniz'e kadar bir sahil şeridini kapsadığını anlatan Papoulia, "Son 15 yılda katlanan ekonomik ilişkiler birbirimize nasıl ihtiyaç duyduğumuzu kanıtlamıştır. 2017 yılında Türkiye'ye yapılan ihracat 2 milyona ulaştı. 2017 yılında Türkiye'den Yunanistan'a yoğun ziyaretler gerçekleşti. Hedef karşılıklı turizm ilişkilerinde 3.5 milyar Euro'dan 7 milyar Euro'ya ulaşılması." dedi.
Çin'e İhracatda İş Birliği

Yunanistan'ın Türkiye'nin Avrupa'ya girişinde önemli bir alan olabileceğini ifade eden Papoulia, Midilli ve Ayvalık'taki zeytinyağının Çin'e ihracatında iş birliği içinde olabileceklerini ifade etti. Papoulia, iki ülke arasındaki diplomasinin yanında halkların da yakınlığının önemli olduğunu belirterek Türk ve Yunan dostluğunun diğer ülkelere örnek gösterilebilir dedi. 

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Yunanistan'ın İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia'ya konuşmasının ardından ziyaretinin anısına plaket takdim etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.