“Ketenin Döngüsü” belgeseli, İzmirlilerle buluşacak!

“Ketenin Döngüsü” belgeseli, İzmirlilerle buluşacak!

Institut français İzmir, tescil yolundaki keten tohumları Efe ve Cemre’nin doğuş hikayesini anlatan “Ketenin Döngüsü” belgeselini 30 Mart Çarşamba akşamı saat 19.00’da İzmirlilerle bir araya gelecek.

Türkiye’nin ilk tarımsal AR-GE Kooperatifi Döngü Kooperatifi, yolculuğunu keten hikayesiyle taçlandırdı. “Tarımda kadim bilgiler ve yeni fikirler” düşüncesi ile girişilen araştırmalarda edindikleri bilgileri, yaşananları ve keşfedilenleri fotoğraflara, kelimelere, görüntülere büründürdü; hikayenin ilk bölümü olan “Ketenin Döngüsü” belgeseli ortaya çıktı. Belgesel, tescil yolundaki keten tohumları Efe ve Cemre’nin bu doğuş hikayesini anlatıyor. Yapımı Döngü Kooperatifi’ne ait olan belgeselin yönetmenliğini ise Gazeteci-Yazar Ayçe Bükülmeyen Özerdem üstlendi.

Institut français İzmir’de gerçekleşecek olan programda Institut français Türkiye İzmir Müdürü Jose-Maria Querios, Döngü Kooperatifi Başkanı Zeynep Derece, Ege Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Ali Peksüslü, GEF-SGP Ulusal Koordinatörü Gökmen Argun ve çiftçi kadınlar adına Ayşe Naval konuşma yapacak. Belgeselin yönetmeni Ayçe Bükülmeyen Özerdem ise Washington’dan çevrimiçi bağlanarak belgeselin yapım sürecini anlatacak.

1647364508372-rs-keten.jpg

Döngü Kooperatifi hakkında

Döngü Kooperatifi, yerli keten üretimini yeniden başlatmak için kolları sıvayan Türkiye’nin ilk tarımsal AR-GE Kooperatifi olarak biliniyor. “Türkiye Orijinli Liflik Keten Genotipleri ile Keten Tarımının Tekrar Canlandırılması ve Kırsal Kesim İçin Gelir Getirici Yeni Faaliyet Alanlarının Yaratılması” isimli projeyi, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Tire Belediyesi ortaklığında iki yıldır sürdürüyor. Küresel Çevre Fonu GEF-SGP tarafından da desteklenen projede amaç, endemik bitki olan keten tohumlarını geliştirip tescilletmek. Tarım ve Orman Bakanlığı, Ege’nin ilk yerli ve milli liflik keten çeşit adayları olan Efe ve Cemre isimli atalık tohumlara üretim iznini verdi. Tohumların tescil süreci ise halen devam ediyor

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.