Kettle kireci nasıl temizlenir? İşte pratik temizleme yöntemleri...

Kettle kireci nasıl temizlenir? İşte pratik temizleme yöntemleri...

İşlevsel ve pratik bir kullanım sunan kettle (su ısıtıcı) mutfakların vazgeçilmez aletleri arasında yer alır. Diğer yandan, çok sık kullanılan bu aletler, zamanla kireçle kaplanır.

Suyu daha hızlı ısıtarak, mutfaktaki sıcak su ihtiyacına pratik bir çözüm sunan kettle, su ile yoğun teması nedeniyle, kireç probleminin sıklıkla görüldüğü aletlerdendir. Suyun içerisinde bulunan mineraller, zaman içerisinde su ısıtıcısının iç yüzeyinin ve rezistansının kireçle kaplanmasına neden olur.

Kettle içerisinde biriken kireç parçaları, ısınan suyla birlikte suyun kullanıldığı çay, kahve ya da yemeklere aktarılarak kötü bir tat oluşturur. Yanı sıra, kireç nedeniyle rezistans zarar göreceğinden, su daha geç ısınarak daha fazla enerji tüketir. Devamında ısıtıcının bozulması söz konusu olacaktır. Bu açıdan, kettle iç yüzeyinin düzenli olarak kireçten arındırılması gerekir. Peki, kettle kireci nasıl temizlenir?

Farklı temizlik yöntemleri ve püf noktaları ile kettle’daki kireçten kolayca kurtulabilir, daha uzun ömürlü ve sağlıklı bir kullanım imkânı elde edebilirsiniz.

Beyaz sirke

Doğal temizlik denilince akla ilk gelen sirke, ketlle’daki kireçten kurtulmak için de oldukça etkili bir maddedir. Sirke ile kireç çözme yönteminde ilk olarak su ısıtıcısı maksimum su seviyesi göstergesinin dörtte üçüne kadar su ile doldurulur ve çalıştırılır. Su kaynadıktan sonra 1-2 dakika beklenir ve sonrasında maksimum su seviyesine kadar beyaz sirke eklenir. Kireçlenme durumuna göre, kettle bu şekilde 8 – 12 saat bekletilir. Bu sürede, kireç kabararak çözülmeye başlayacaktır. Son aşamada sirkeli su boşaltılarak ısıtıcı durulanır. Sirke kokusunun tamamen geçmesi için, ısıtıcıya temiz su koyup suyu kaynattıktan sonra durulamanız ve bu işlemi bir kaç kere tekrarlamanız yeterli olacaktır.

Limon tuzu

Isıtıcıdaki kireci yok etmek için olay ve etkili yollardan biri de limon tuzudur. Bu yolla, özellikle, kettle iç yüzeyindeki yoğun kireç tabakasından kolayca kurtulabilirsiniz. Bu yöntemde, ısıtıcının içine kireçli bölümü biraz geçecek şekilde su doldurulup, 1 yemek kaşığı limon tuzu eklenir ve ısıtıcı çalıştırılır. Su kaynadıktan sonra, kapak kapalıyken ısıtıcıyı çalkayarak limon tuzunun tüm alana etki etmesi sağlanır. 5 – 10 dakika beklendikten sonra kettle içerisindeki su boşaltılıp, temiz su ile birkaç defa durulanır. Bu işlem sonrasında, kısa bir sürede ve zahmetsizce tüm kireç tabakasının yok olduğunu görebilirsiniz.

Limon suyu

Eğer ısıtıcınızın içindeki hafif bir kireç tabakası varsa, limon suyu kullanarak istediğiniz görünümü elde edebilirsiniz. Bunun için, bir limonun suyunu sıkıp kettle içerisine boşaltıp 15 – 20 dakika bekleyin. Ardından kireçli bölgeyi biraz geçecek şekilde su ekleyerek ısıtıcıyı çalıştırın. Su kaynadıktan 5 dakika sonra suyu boşaltın ve temiz su ile durulayın.

Kireç çözücü kimyasallar
 

Kettle içerisindeki kireçten kurtulmak için kireç çözücü kimyasal maddeler de kullanabilirsiniz. Ürünün kullanma talimatına göre kireçli bölgeye bir miktar çözücü dökerek etki sesi kesilene kadar bekledikten sonra durulama yapabilirsiniz. Diğer yandan, kimyasal maddelerin sağlığa zarar verebileceğini ve durulama aşamasının çok daha zor olacağını göz önünde bulundurarak, doğal yöntemleri tercih etmeniz daha doğru olacaktır.

Kaynak: Milliyet Emlak

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum