KEYDER kapılarını yeniden açtı 

KEYDER kapılarını yeniden açtı 

Nevşehir’in Göreme ilçesinde faaliyet gösteren Kapadokya Engelli Yardımlaşma Derneği (KEYDER) kapılarını tekrar açtı. 

Kapadokya Engelli Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Kalcı, elektrik ve su sorunlarını aşamadıklarını ancak özel çocukların eğitimlerine devam edebilmeleri için eğitimlere tekrar başladıklarını aktardı. 

Kurulduğu günden bugüne 15 ülkeden 250 yakın gönüllüyü ağırlayan KEYDER, Türkiye’den ise 500’e yakın gönüllünün desteğini aldı.  KEYDER Başkanı Hasan Kalcı Yurt dışından ABD, Kolombiya, Brezilya, İtalya gibi ülkelerden gönüllülerin geldiğini söyledi. 

 7 BİN 500 AKTİVİTE 

Dernek olarak çalışmalarından söz eden Kalcı, “Bizler ortalama 7 bin 500 aktivite gerçekleştirdik. Bu verileri gönüllülerle birlikte yaptığımız günlük raporlardan elde ediyoruz.  Dolayısıyla bin veya bin 500 çocuğa dokunduğumuzu söyleyebiliriz. Ayrıca düzenlediğimiz “Çocuğunu Keşfet” projesi kapsamında bize farklı illerden çok fazla dönüş oldu. İlk önce Ankara’dan aileler aldık. Daha sonra Şanlıurfa, Trabzon, Çorum, Sivas ve Yalova’dan ve yurt dışından Kırgızistan’dan aileler aldık. 2016 yılından beri buraya sürekli gelen, yaz döneminde gelip kışın ara veren çocuklar var. Burası onlar için zorunlu bir mekan değil istedikleri zaman gelip gidebiliyorlar. Mesela 4-5 senedir gelen çocuklarımızdan daha çok at binicilik atölyesini kullananlar var müzik atölyesini kullananlar var hatta uzun süredir gelen çocuklardan bile yeteneklerini daha geçen yıl keşfeden öğrencilerimiz var. Örneğin geçen sene buraya piyano alındıktan sonra bu alanda çok yetenekli iki öğrencimizi keşfettik” dedi. 

image-001.png

Engelli durumuna ve yaş kriterlerine göre belirleme yapmak zorunda kaldıklarını belirten Kalcı, dernek olarak eğitim verdikleri gençlerin yaş aralıklarının 13-20 olduğunu söyledi.  Ayrıca Kalcı, haftalık sabit olarak şehir dışından gelen 5 ailenin olduğunu ve aynı bölgeden de 5 aile geldiğinde günlük 10 aileye kadar bir aktivite gerçekleştirdiklerini belirtti. 

BU FİKİR TÜM TÜRKİYE’YE YAYILMALI

17 bin m2 alan içerisinde faaliyet gösterdiklerini vurgulayan Kalcı, “Bizim amacımız bu çocuklara daha fazla nasıl ulaşırız sorusuna cevap bulmak. Burada önemli olan bizim büyümemiz değil. Türkiye’nin her şehrinde bu fikri uygulayan bir okul neden olmasın? Bu konuyla ilgili dönüşler de alıyoruz. Çocuğunu Keşfet projesi kapsamında Urfa’dan gelen bir aileye vesile olan Belediye burayı çok beğendi ve bu mimarinin aynısını Urfa’ya yapmak istedi. Amaç bu fikrin küçükte olsa burada yaşatılıp Türkiye’ye yayılması ve ailelerin bu yaklaşımı orada daha fazla yaymaları. Kapasite geliştirmeyle ilgili gerçekleştirmeye çok yaklaştığımız hedeflerimiz var. Biz dernek olarak AB projelerine dahil olmayı çok önemsiyoruz.. Tabi bunu ulusalda ve uluslararası boyutta nereye taşıyabiliriz konularında hedeflerimiz ve çalışma alanlarımız var. Ulusalda daha çok yayılması için, gönüllük sistemimiz var. Yurt içinden ve yurt dışından gönüllülerimiz var ayrıca üniversitelerin özel eğitim bölümü öğrencilerinden de faydalanabiliyoruz. Prensibimiz her çocuğa bir gönüllünün eşlik etmesi. Çocukların ilgili alanlarını fark eden, atölyesini keşfeden ilk kişi bu gönüllüler oluyor. Burası, üniversitelerin ilgili alanlarında okuyan öğrenciler içinde büyük bir fırsat” diye söyledi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.