Kılıçdaroğlu'ndan flaş muhtar açıklaması!  Bütçesi olması lazım

Kılıçdaroğlu'ndan flaş muhtar açıklaması!  Bütçesi olması lazım

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Antalya'da muhtarlarla bir araya geldi.

Muhtarlarla buluşmasında konuşan yapan Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

Demokrasi bir dip dalgası gibi yukarıya taşmak zorunda. 

Muhtarlar demokrasinin temel taşıdır. Muhtarlık kurumu değerlidir. Tarihsel süreç içinde bu kadar değerliyken bugün gerçekten çok önem veriliyor mu? Hayır. Niye önem verilmiyor...

Siz de seçimle geldiniz. Milletvekilleri için birleşik oy pusulası varsa sizin için de olmalı. Bunların yapılmaması muhtarlık seçimi ikinci sınıf seçimdir algısı yaratır. Oysa muhtarlık seçimi en gerçek seçimdir. Hiçbir partiye bağlı olmaksızın milletin karşısına çıkıyor. 

Çoğu muhtarın evi yok, kirada oturuyor çoğu. Burası muhtarlık evidir diyeceğimiz bir yapı neden yok? Anlı şanlı bir şey istemiyoruz. Bir muhtarın ihtiyacını karşılayabilecek bir muhtarlık evi. Muhtar da seçimle geldi. Bazı özel kalem müdürü olsun. Muhtar olmadığında dosyaları rafa dizecek birisi olsun. Biz CHP olarak büro personeli olmayan çoğu muhtara belediye bir büro personeli görevlendiriyor. 

Muhtarların niye bir bütçesi yok? Bütçesi olsun. Bütçesi olsun da parayı nereden bulacağız diyecek iktidar. Belediye başkanı emlak vergisi topluyor mu, evet. Sizin mahallede oturan vatandaşlardan da topluyor. O bütçenin yüzde 1-2'sini muhtarlara bütçe olarak ayırsalar kıyamet mi kopar? Hayır kopmaz. Her muhtarımızın bir bütçesi olması lazım. Bütçe sahibi olmak aynı zamanda denetlenebilir olmak demektir. 

Belediye Meclisi karar alıyor muhtarın haberi yok. O mahalleyle ilgili bir karar alınacaksa, zorunlu olarak muhtar meclisin o toplantısına katılmalı, söz ve oy sahibi olmalı. 

Kanun muhtarlığı bir kamu kurumu olarak tanımlamıyor. Belediyeler kamu kurumlarıyla işbirliği yapar diyor kanun. Ama siz kamu olarak görülmediğiniz için belediyeler sizinle işbirliği yapamıyor kanuna göre. 

Türkiye Muhtarlar Birliği kurulmalı. 

Her birinizin ayrı partisi olabilir. Ben gerçek anlamda Türkiye sevdalısı birisiyim. Herkesin siyasi görüşüne saygı gösteririm. Herkesin Türkiye'nin çıkarlarını öncelemesini isterim. 

İzinli olduğunuz günde sizin ödenekleriniz kesintiye uğruyor. Niçin? Milletvekili, belediye başkanı izinli olduğunda kesinti olmuyor. Siz de seçimle geldiniz. 

Demokrasiyi gerçek anlamda inşa edeceksek temellerinin sağlam olması lazım. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.