Kilo Veremiyorsanız Hashimoto Hastası Olabilirsiniz

Kilo Veremiyorsanız Hashimoto Hastası Olabilirsiniz

Eğer kilo vermek konusunda sıkıntınız varsa...

Prof.Dr.Zeynel Beyhan, ”Tiroid bezi gırtlağın hemen önünde 18-20 gram ağırlığında bir organdır. T3 ve T4 hormonlarını salgılar.Bu tiroid hormonları büyüme,gelişme,enerji oluşumu ve enerji kullanımı,vücut ısısının sağlanması ve devamlılığı ile her türlü metabolizmamız için zorunludur. Bu hormonların eksikliği ya da fazlalığı, metabolizmamızın normalden daha hızlı, ya da daha yavaş çalışmasına yol açabilir. Tiroidin çok çalışması aşırı hormon ürettiği , az çalışması da hormon üretemediği ,yetersiz olduğu anlamına gelir “dedi.

Bağışıklık sisteminin neden olduğu tiroid iltihaplanmalarının da büyük sorun olduğunu söyleyen Anka Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zeynel Beyhan, bu hastalığın “Hashimoto “hastalığı olarak tarif edildiğini belirtti.

HASHİMOTO HASTALIĞI (TİROİDİT) BELİRTİLERİ

Hashimoto hastalığı tiroid iltihabının bir çeşidi (tiroidit) olarak tanımlanabilir. İltihap denildiğinde genellikle akla mikroplar ya da mikroorganizmalar gelir.
 
Fakat tiroiditte mikroplar veya mikroorganizmalar söz konusu değil, tiroid bezinin kendi kendine yok olması söz konusudur. Hashimoto hastalığı sıklığı, ABD ve Japonya gibi iyot kullanımının yüksek olduğu ülkelerde yüksektir.

HASHİMOTO HASTALIĞINA NEDEN OLAN FAKTÖRLER

Vücuttaki yabancı maddelere karşı mücadele eden antikorlar sistemi vardır ve bu antikorlar tiroid bezini yabancı bir madde gibi gördükleri için tiroid bezini tahrip etmeye çalışırlar. Bu tahribat nedeni ile tiroid hormonları çok fazla salgılanmaya başlar ve bu durumda tiroid zehirlenmesi gibi bir durum oluşur.

Bu oluşumlardan sonra tiroid bezinin çalışma fonksiyonu tamamen bozulur vehipotiroidi (tiroid bezinin çalışamaması) tablosu ortaya çıkar. Ayrıca hashimoto hastalığı genetik geçişli olabilir ve aile bireylerinden birinde hashimoto hastalığı tespit edilmiş ise ailenin diğer fertlerinde ve çocuklarında da bu hastalık ortaya çıkabilir.

HASHİMOTO HASTALIĞI BELİRTİLERİ

Hashimoto tiroiditi toplumda görülme sıklığı % 2 oranındadır ve genellikle kadınlarda görülür. Bu hastaların % 90-95 civarı kadınlardır ve genellikle yaş aralıkları 45-65 yaş arasıdır. Hashimoto hastalığı gençlerde de görülebilir. Hashimoto hastalarının bazılarında hiç bir şikayet olmayabilir.

Hashimoto hastalığı belirtilerinde, hastanın boğazında bir sıkışma hissi, nefes alamama hissi olabilir veya hastalığın başlangıcında tiroid bezinin fazla çalışmasından dolayı hipertiroidi denilen tablonun belirtileri (kilo verme, kalp çarpıntısı, terleme, cildin ıslak ve nemli olması, sık idrara çıkma ya da sık büyük abdest yapma isteği gibi) belirtiler görülebilir.

Hashimoto tiroiditi hastalığının ileri safhalarında ise tiroid hormonu azlığı (yetmezliği) tablosu ortaya çıkar. Bu hastaların kanlarında tiroid hormonu bulunmadığı için aşırı kilo alma, uykuya meyilli olma, çevreye ilgisizlik, algılama yeteneğinde düşme, kabızlık, bulanık görme, depresyon, tüm vücut ağrıları, adet düzensizliği, kısırlık, cinsel istekte azalma, kavgacı ruh hali, aşırı üşüme, göz altlarında şişlik, yüzde şişlik, sabahları kalkamama, el ve ayaklarda ödem gibi şikayetler ile doktora baş vururlar.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.