Kimse sevmiyor ama kalın bağırsak kanserini önlüyor!

Kimse sevmiyor ama kalın bağırsak kanserini önlüyor!

Diyetisyen Yıldız Melek Aksoylu kolon kanserinden korunma yolları hakkında açıklamalarda bulundu

Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, posalı besinlere yakın olan kişilerin kolon kanserinden uzak olacağını belirterek, "Posadan zengin beslenmek birçok hastalığı önler. Düşük posalı beslenen toplumlarda kolon kanseri görülme sıklığı, yüksek posalı beslenen toplumlara göre oldukça fazladır. Sebze, meyve ve kuru baklagiller posanın zengin kaynaklarıdır" ifadelerini kullandı.

Aksoylu, kolon kanserinden korunmak için beslenme alışkanlıkları hakkında bilgi verdi:


Sade makarna yerine esmer makarna

Aksoylu, posalı besinlere yakın olan kişilerin kolon kanserinden uzak olacağını dile getirerek, şunları kaydetti: "Sindirilemeyen besin parçacıkları posadır, dışkıya hacim kazandırır, atıkları bağırsak boyunca taşır.

Posadan zengin beslenmek birçok hastalığı önler. Düşük posalı beslenen toplumlarda kolon kanseri görülme sıklığı, yüksek posalı beslenen toplumlara göre oldukça fazladır. Sebze, meyve ve kuru baklagiller posanın zengin kaynaklarıdır. Posadan zengin beslenmek için tam tahıllı ekmek, yulaf, günde 1-2 porsiyon pişmiş sebze, haftada 2-3 kez kurubaklagil, sade makarna yerine esmer makarna ve esmer pirinç ya da bulgur tercih ediniz."
 

Meyvelerin suyunu sıkmadan tüketin

Yeterli antioksidan alımının kansere yol açan etmenlerle savaştığına işaret eden Aksoylu, "Antioksidanlar bağışıklık sistemini güçlendirir, kansere yol açan etmenlerle savaşır. Meyve-sebzeler en iyi antioksidan kaynağıdır.

Aşırı karbonhidrat tüketmek yerine taze meyve sebze tüketin. Yeterli antioksidan alanlarda kolon kanseri görülme sıklığı daha düşüktür. Meyvelerin suyunu sıkmadan kabuklarıyla birlikte tüketmenizde posa açısından zenginlik sağlar. Meyve-sebze seçiminde mevsime uygun olanı tercih ediniz" yorumunu yaptı.

Zeytinyağı ve omega-3 vücuda iyi gelen yağlardır. Somon balığı, ceviz, keten tohumu omega-3 yağ asitlerinin mükemmel kaynağıdır. Folik asit tüketimi sindirim sistemini güçlendirir. Hücre gelişimini düzenler ve hastalıklarla savaşır. Takviye olarak almak yerine besinlerden folik asit ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Folik asitten zengin besinler arasında; yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, portakal, brokoli, pazı, mercimek, bezelye, fıstık, muz yer almaktadır."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.