Kimya sektörü ihracatta 2 milyar doları aştı

Kimya sektörü ihracatta 2 milyar doları aştı

İKMİB verilerine göre, kimya sektörünün Ağustos ayı ihracatı 2 milyar 50 milyon dolar oldu.

Kimya sektörünün Ağustos ayı ihracat rakamlarını değerlendiren İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 21,7 ile rekor bir büyüme gerçekleştirdi. Net ihracatın büyümeye en çok katkı verenlerden olduğunu görüyoruz. Üretim, ihracat ve yatırımlar ile büyümek ülkemizin büyüme stratejisi olduğu kadar sürdürülebilirlik bakımından da önem taşıyor. Kimya sektörümüz de ülkemizin ekonomisine, ihracat artışına en büyük katkı sağlayan ikinci sektör konumunda.

Sektörümüzün ikinci çeyrekte kapasite kullanım oranı geçen yıl ortalama yüzde 67,93 iken bu yıl ortalama yüzde 74,66 oldu. İkinci çeyrekte Mayıs ve Haziran aylarında ihracatta lider konuma yükseldik. Ağustos ayında ise ihracatımız geçen yıla kıyasla yaklaşık yüzde 50 artarak 2 milyar doları aştı. Ağustos ayı kapasite kullanım oranı ortalama yüzde 73’ün üzerinde gerçekleşti. İlk sekiz aylık dönemde ise yaklaşık 16 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Ağustos ayında alt sektörlerimizde en çok ihracat yapılan ürün grupları “plastikler ve mamulleri”, “mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünleri” ve “anorganik kimyasallar” olmak üzere ilk üç olarak sıralandı. Ağustos ayında en çok ihracat yaptığımız ülke sıralamasında Hollanda, ABD ve Irak ilk üçte yer aldı. Kimya ihracatımızın güçlü performansını sürdüreceğini öngörüyor ve yıl sonunda yeni bir rekora ulaşmayı bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

1630661930-adil-pelister-1.jpg

Ağustos ayında en fazla ihracat yapılan ülke Hollanda oldu

Hollanda, Ağustos ayında en çok ihracat yapılan ülke oldu. Ağustos ayında Hollanda’yı takip eden ilk onda yer alan diğer ülkeler ise ABD, Irak, Almanya, İngiltere, Belçika, İtalya, Yunanistan, İspanya ve Azerbaycan-Nahçıvan oldu. Ağustos ayında ilk 10 ülke arasında en çok artış yüzde 224,57 ile Hollanda’da oldu.

Ağustos ayında Hollanda’ya yapılan kimya ihracatı 138 milyon 534 bin dolar olarak gerçekleşti. Geçen yıl aynı döneme kıyasla yüzde 224,57 arttı. Ağustos ayında Hollanda’ya en çok “mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler”, “plastikler ve mamulleri”, “anorganik kimyasallar”, “uçucu yağlar, kozmetikler ve sabun” ve “kauçuk, kauçuk eşya” ihraç edildi.

Ağustos ayında en çok “plastikler ve mamulleri” ihracatı gerçekleştirildi

Ağustos ayında kimyevi maddeler ve mamulleri ürün gruplarında plastikler ve mamulleri ihracatı, 775 milyon 474 bin dolarla kimya ihracatında ilk sırada yer aldı. İkinci sırada 362 milyon 332 bin dolarlık ihracatla mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler yer alırken, anorganik kimyasallar ihracatı 162 milyon 781 bin dolarla üçüncü sırada yer aldı. ‘Anorganik kimyasallar’ı takiben ilk onda yer alan diğer sektörler ise; ‘eczacılık ürünleri’, ‘kauçuk, kauçuk eşya’, ‘uçucu yağlar, kozmetikler ve sabun’, ‘boya, vernik, mürekkep ve müstahzarları’, ‘organik kimyasallar’, ‘muhtelif kimyasal maddeler’ ve ‘yıkama müstahzarları’ oldu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.