Kış sezonu yaklaşıyor: soğuk algınlığına dikkat!

Kış sezonu yaklaşıyor: soğuk algınlığına dikkat!

İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı Uzm. Dr. Selma Erciyas kış sezonunun yaklaşmasıyla beraber artan soğuk algınlığı vakalarına karşı uyardı.

Halsizlik, boğaz ağrısı, kas ağrıları gibi belirtiler ile ortaya çıkan soğuk algınlığına yakalanan hastalarının soğuk algınlığına dair merak ettiklerine yanıt veren Uzm. Dr. Selma Erciyas, soğuk algınlığı hastalarının bilinçsiz ilaç kullanımından kaçınması ve uzman bir dahiliye hekiminin önerilerini dikkate almasının önemine dikkat çekti.

SOĞUK ALGINLIĞI BELİRTİLERİ

Soğuk algınlığı ve grip sıkça birbiri ile karıştırılan rahatsızlıklar olarak bilinmektedir. Yaygın bilinenin aksine soğuk algınlığı da grip gibi bulaşıcı bir hastalık olsa da, grip soğuk algınlığına oranla çok daha ağır klinik tablolar ile seyredebilmektedir. Soğuk algınlığı ve grip benzer belirtiler ile başlayabildiğinden hastanın tek başına hangisini geçirdiğini anlaması mümkün olmamaktadır. Bu noktada muayene olunarak tanı konulabilmektedir.

SOĞUK ALGINLIĞI BELİRTİLERİ,

⦁ Boğaz ağrısı

⦁ Gözlerde sulanma

⦁ Burun akıntısı

⦁ Burun tıkanıklığı

⦁ Öksürük

⦁ Halsizlik

⦁ Kas ağrıları olarak iletilmektedir.

BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA SOĞUK ALGINLIĞI

Soğuk algınlığı, bebeklerde ve çocuklarda en sık görülen hastalıklardan biri olarak öne çıkmaktadır. Soğuk algınlığına neden olan çok sayıda virüs bulunduğundan tam anlamıyla bağışıklık kazanmak mümkün olmadığından bebeklerde ve çocuklarda soğuk algınlığı yıl içerisinde birçok kez tekrar edebilmektedir. Özellikle bebeklerde soğuk algınlığı henüz birçok virüse karşı bağışıklık gelişmediğinden çok sık görülmektedir. Bebek ve çocuklarda soğuk algınlığından korumak için dikkat etmeniz gerekenler,

⦁ Emzik ve oyuncakları sıkça dezenfekte etmek,

⦁ Hasta olan insanlardan mümkün olduğunca uzak durmak,

⦁ Evin içinde hasta olan aile bireyleri varsa öksürürken ve hapşırırken peçete kullanmak,

⦁ Bebeğe veya çocuğa dokunmadan önce mutlaka ellerin yıkanması ve çocuklara da sıkça el yıkama alışkanlığı kazandırılması

⦁ Bebek ve çocukların dengeli beslenmesine özen göstermek olarak sıralanmaktadır.

SOĞUK ALGINLIĞI BULAŞICI MI?

Soğuk algınlığı hakkında en sık sorulan soru soğuk algınlığı bulaşıcı mı sorusu olmaktadır. Soğuk algınlığına dair yaygın inanış bulaşıcı olmadığı yönünde olsa da soğuk algınlığı, isminin yanıltıcılığının aksine soğuk alma ile değil virüsler nedeniyle ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalıktır. Soğuk algınlığı,

⦁ Hasta kişinin nefes aldığı ortamdaki damlacık yayılımı

⦁ Hasta kişinin öksürdüğü ve hapşırdığı esnadaki damlacık yayılımı

⦁ Hasta kişinin damlacık yayılımı ile ellerine geçen virüs kaynaklı dokunduğu cisimlere virüs bulaşı nedeniyle yayılabilmektedir.

SOĞUK ALGINLIĞI NASIL GEÇER?

Soğuk algınlığı belirtileri yaşayan hastalarca soğuk algınlığının nasıl geçeceği merak konusu olmaktadır. Bu noktada en önemli adım, alanında uzman bir hekime müracaat etmektir. Detaylı muayene ardından uzman hekim tanı koyar ve gerekli ilaçları reçete eder. Doktor tarafından reçete edilen soğuk algınlığı ilaçları genellikle semptom giderici ilaçlar olmaktadır. Ayrıca vücut direncini yükseltecek vitaminler de reçete edilebilmektedir. Hastalık süresince bilinçsiz ilaç kullanımından kaçınmak, yalnızca doktorun reçete ettiği ilaçları kullanmak, mümkün olduğunca istirahat etmek, dengeli beslenmeye özen göstermek ve vitamin bakımından nitelikli gıdalar tüketmek, rahat nefes alışverişini sağlayabilmek adına oda havasını nemlendirmek de önerilmektedir.

SOĞUK ALGINLIĞINDAN KORUNMA YOLLARI

Uzmanı Uzm. Dr. Selma Erciyas, soğuk algınlığından korunmak için,

⦁ El hijyenine özen göstermek,

⦁ Bulunulan ortamı sıkça havalandırmak,

⦁ Dengeli beslenmek,

⦁ Sigara içmemek ve sigara içilen ortamlarda bulunmamak,

⦁ Elleri dezenfekte etmeden burun ve gözlere dokunulmamasını önerdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.