Kışa girerken klimanızı temizletmeyi ihmal etmeyin

Kışa girerken klimanızı temizletmeyi ihmal etmeyin

Klimanızı temizletin, sağlığınızı bozmayın

Uzmanlar, yaz aylarında yoğun çalışan klimaların kışa girerken temizlenmesinin önemine işaret ederek, kullanıcıları kış aylarına girerken klimaların mekanik olarak temizliğini ve dezenfeksiyon işlerinin yapılmasının gerektiği konusunda uyardı. 

Havaların soğumasıyla birlikte klima kullanımında bir takım tedbirler alınması gerektiğinin altını çizen Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Kaya Süer, klimaların sıcak günlerden kalma birçok bakteriyi barındırabileceğini ifade ederek, klimaların mekanik temizliğinin ve dezenfeksiyon işlerinin mutlaka yapılması gerektiğini vurguladı. 

“Kirli klima birçok enfeksiyona neden oluyor” 

Klima filtrelerinin zamanında değiştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Süer, "Klima çalışırken sulu, nemli bir ortam oluşuyor. Bu ortamla beraber belli bakterilerin yaşama şansları da otomatikman artıyor. Suyu seven bakterilerden Legionella akciğer enfeksiyonuna, Pseumdomanas ise birçok yerde insan vücudunda enfeksiyona sebep olacak mikroorganizmaların artışına neden oluyor. Ayrıca Legionella dediğimiz mikroorganizma özellikle 65 yaş üstü insanlarda görüldüğü takdirde seyri çok ağır oluyor. Nitekim zatürre söz konusu olduğu zaman vakaları tedavi etmekte oldukça zorlanıyoruz. Bu nedenle klima temizliği sağlık açısından oldukça önem arz ediyor. Bunun yanı sıra merkezi sistemlerde de filtreler her altı ayda bir değiştirilmeli. Riskli bölümlerde de hepatit filtreler kullanılmalı. Ancak evlerde bu tür hepatit filtrelerin kullanılması mümkün değil. Bu nedenle evdeki klimaların mekanik temizliğinin yapılması gerekir. Bu iş için klima tamiratı yapan veya bu işin teknik işleriyle uğraşan kişilerden yardım alınabilir” dedi. 

“Su sebillerinin temizliği de klima kadar önemli” 

Aynı uygulamaların su sebilleri için de geçerli olduğuna dikkati çeken Süer, su sebillerinde de aynı mekanizmaların olduğunu dile getirdi. Süer şunları söyledi: 

“Evinde su sebili olanlar arka tarafını açıp hortumların içine baksınlar. Çünkü orada oluşan bifofilm tabakaları gelen su eğer kirliyse birçok mikroorganizmanın hortumlara yerleşmesine sebep olacaktır. Dolayısıyla da bir takım hastalıklara da davetiye çıkarmış olacaktır. Önümüz kış ve klima temizliği ve su sebillerinin temizliği konusunda mutlaka tedbirler alınmalıdır. Aksi halde birçok enfeksiyon hastalıkları baş gösterebilir” şeklinde konuştu. 

“Kirli klima havaya bakteri üflüyor” 

Mevsimler arası geçişlerde mutlaka klimaların temizlenmesi gerektiğini belirten Klima Direktörü Alper Haluk ise, bunun bir yetkili tarafından gerekli ilaçların kullanılarak yapılmasının önemine işaret etti. Temizlik sonrası klimanın bol suyu ile durulanması gerektiği vurgulayan Haluk, "Klima çalıştığı zaman devamlı tozu çekiyor ve sulu çalıştığı için çamur yapışıyor. Kışın ise çalışan klima sistemin tersine döneceğinden çamuru toz ve bakteri olarak içeri üflüyor. Bunun sonucunda ise kullanıcılarda astım, bronşit ve koah hastalığına sebebiyet verebilir. Bu nedenle klimanızı temizletin, sağlığınızı bozmayın" dedi. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.