Kitaptan Kütüphaneye Uzanan Serüven

Kitaptan Kütüphaneye Uzanan Serüven

Konak Belediyesi’nin davetlisi olarak İzmir’e gelen televizyon programcısı, yazar Yekta Kopan, editörlüğünü üstlendiği ‘İpekli Mendil’in kitaptan kütüphaneye olan serüvenini İzmirli edebiyatseverlerle paylaştı. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde ya

 

İpekli Mendil kitabının yayınlanmasında 2010 yılında açtığı Okumak Yazmak adlı atölyesine katılan ve o gün bugündür peşini bırakmayan 25 kişilik bir ekibin emeği olduğunu belirten Yekta Kopan, uzun süren mesailerden sonra çıkan kitabın adının da Sait Faik'in her okuyuşta zihni açan öyküsü İpekli Mendil'den aldığını söyledi. İpekli Mendil’in, aslında Türk öykücülüğünün özenle çekilmiş bir fotoğrafı olduğunu da sözlerine ekleyen Kopan, "Aylarca okuduk. Ulaşabildiğimiz her kitaptan, her kaynaktan öykümüzün damarını bulmaya çalıştık. Bu benzersiz okuma sürecinin bizi hem öykümüzün hangi evrelerden geçtiği hem de ne kadar güçlü bir geleneği olduğu gerçeğiyle bir kez daha yüzleştirdi.  İpekli Mendil aslında bir ‘hafıza kaydı’dır” dedi.  İpekli Mendil’in Antakya’da bir okulun kütüphanesine isim olmasının hikâyesini de dile getiren Kopan, idealist bir öğretmen olan Mehmet Tutar’ın çabalarına destek vermenin kendilerini çok heyecanlandırdığını söyledi.

1520 KİTAP ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU

Söyleşide Yekta Kopan’ın ardından İpekli Mendil Kütüphanesi’nin mimarlarından Mehmet Tutar söz aldı. Yekta Kopan’ın ‘İki Şiirin Arasında’ kitabında yer alan ‘Öğretmen’ öyküsünün kahramanı olan ve aynı zamanda görev yaptığı Antakya Narlıca Anadolu Lisesi’nde Yekta Kopan Okumak Yazmak atölyesi katılımcılarıyla birlikte İpekli Mendil Kütüphanesi’nin açılmasını sağlayan Tutar, “Bize inanıp, İstanbul’dan destek veren Yekta Kopan ve tüm ekibe teşekkür ederim. Umarım büyük emeklerle açılan kütüphanemizde her geçen gün kitap sayısı artarak geleceğe uzanır” dedi. İpekli Mendil ekibinden Gülda Şahin de, 12 türde bin 520 kitabı öğrencilerle buluşturduklarını dile getirerek, “Geçen yıl şenlik havasında bir kütüphane açılışı gerçekleştirdik. Öğrencilerin kitaplarla buluşma heyecanı görülmeye değerdi. Okul öğrencileriyle birlikte el ele hazırladık kütüphaneyi. Dünya edebiyatından çizgi romana, şiirden antolojiye birçok türe yer verdik. Elektronik numaralandırmayla bütün kitapları kayıt altına aldık, listeledik, etiketledik. Şimdi bu sayede en çok hangi kitap okunmuş, kaç günde okunuyor gibi birçok istatistiki veri de alabiliyorlar. Yazar fotoğraflarının üzerine isimlerini yazdık, çerçevelettik. Şu an Tezer Özlü’yle Yaşar Kemal karşılıklı gülümsüyor” dedi. Söyleşi sonunda Yekta Kopan, okurlarına İpekli Mendil kitabını imzaladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.