Kızılcaköy'de Jeotermal Enerji Santralleri tartışması, yeniden alevlendi

Kızılcaköy'de Jeotermal Enerji Santralleri tartışması, yeniden alevlendi

“Gökyüzünün altındaki en güzel yeryüzü” tehdit altında

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Kızılcaköy Mahallesi’nde köylülerin direnişi ve jandarma müdahalesi ile Türkiye’nin gündemine oturan Jeotermal Enerji Santralleri tartışması, yeniden alevlendi.

Aydın’ın 17 ilçesinden 16’sında, 7 jeotermal kaynak işletme ve 64 jeotermal kaynak arama ruhsatlı sahası ile 39 doğal mineralli su ruhsat sahasının ihaleye çıkarılması kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

39 doğal mineralli su ruhsat sahasının ihalesi 5 Ağustos Pazartesi günü, 7 jeotermal kaynak işletme ve 64 jeotermal kaynak arama ruhsatlı sahaların ihaleleri ise 6-8 Ağustos tarihlerinde Aydın Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Doğal Kaynaklar Ruhsat ve Kültür Varlıkları Müdürü odasında yapılacak.

İhale ilanının Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından, Aydın’da büyük bir tartışma başladı.

5c0924390f25442cb8aac179.jpg

BAŞKAN ÇERÇİOĞLU: MÜSAADE ETMEYİZ

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, jeotermal enerji santralleri konusunda tavırlarının net olduğunu, bundan sonrada aynı şekilde olacağını belirtti. Çerçioğlu, "Bir grup insan diyor ki jeotermal zararlı değil. Bacalardan çıkan dumanın raporunu masaya koyu görelim. Bizi de bilgilendirin. Ölçümleri kime yaptırıyorsunuz? Eş dost ilişkisiyle mi oluyor? Bu kadar zor mu? Gizlemeyin. Hangi özel firma yapıyor” dedi. Çerçioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Her geçen gün daha da çok jeotermal tesisleri kuruluyor. Beş yıl sonra, on yıl sonra, ne olacak? Bunun çalışmasının yapılması gerekiyor. Buna nerede ‘dur’ denilecek? Bu hızla devam edecek miyiz bunlara kurmaya? Bu tesislerin buradaki insanlarımızın hayatı ve canlıların üzerindeki etkileri bir an önce açıklanmalı. Şimdiye kadar böyle bir araştırma yapılmadıysa da hemen bir araştırma başlatılmalı ve vatandaşlarımıza gerekli bilgilendirme yapılmalı. Aydın Ovası çok verimli ve önemli. Jeotermalle ölmesini istemiyoruz. Buna müsaade etmeyiz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.