KOBİ’lere uzmanından çağrı

KOBİ’lere uzmanından çağrı

İZMİR’de iş sağlığı ve güvenliği konusunda önde gelen şirketlerden biri olan Kariyer OSGB Genel Müdürü Kadir Albayrak, 10’dan az çalışanı bulunan KOBİ’lere önemli bir duyuruda bulundu.

Bakanlığın Anadolu Üniversitesi ile bir eğitim düzenlediğini belirten Albayrak, katılım çağrısı yaptı ve kendi uzmanını yetiştirmeyen işletmelerin önümüzdeki yazdan itibaren zorunlu iş güvenliği uzmanı istihdam etmek zorunda kalacağını duyurdu.

 

Kariyer OSGB Genel Müdürü Kadir Albayrak, İş Sağlığı ve Güvenliği E-Sertifika Programı’nın detaylarını anlattı. Bu eğitim programı için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Anadolu Üniversitesi ile bir protokol imzaladığını hatırlatan Albayrak, “Buna göre sertifika programına katılarak başarılı olan işveren veya işveren vekilleri ondan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendileri yürütebilecek” bilgisini verdi. AÖF bürolarına yapılacak son başvuru tarihinin 28 Ekim olduğuna dikkat çeken Albayrak, kayıt bedelinin 250 TL olduğunu kaydetti.

 

“EĞİTİMLE YÜKÜMLÜLÜKTEN KURTUL”

Sınavı kazanan işveren veya vekillerinin bu hizmeti kendilerinin yürütecek olmasının büyük bir avantaj olduğunu vurgulayan Albayrak, “Önümüzdeki 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren 10 kişiden az çalışanı olan az tehlikeli iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorunlu hale gelecek. Firmalar eğitime katılırsa bu yükümlülükten kurtulmuş olacak. Çünkü bu uygulama kapsamında uzman çalıştırmazlarsa idari para cezası söz konusudur. Bu da herhangi bir iş kazası olmasa bile ihmal edilen yükümlülüklerden dolayı 2 bin 500 ila 6 bin 500 TL arasında rakamlara denk geliyor” dedi.

 

KOBİ’LERE YAKIN MARKAJ

Büyük şirketlerle başlayan süreçte dahi binlerce liralık tazminat ve para cezalarının ödendiğine işaret eden Albayrak, KOBİ’lerin de yakından izlenmeye başladığını, gelişmelerden haberdar olmanın önemli olduğunu kaydetti. Albayrak, “İzmir iş hacminin büyük kısmı KOBİ’lerden oluşuyor. Eğitim sayesinde iş kazaları ve meslek hastalıkları önlenecektir. Eğer OSGB’lerden hizmet alırlar ise ilgili tüm kurumlara karşı sorumluluğunu yerine getirmiş ve büyük miktarda para cezaları ödemekten kurtulmuş olurlar” diye konuştu.

 

İZMİR BEŞİNCİ SIRADA

Bu hizmeti sunan KOBİ’lerin markalaşma yolunda daha hızlı ilerlediğini de vurgulayan Albayrak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ayrıca vermiş olduğumuz hizmet gider olarak gösterildiği için vergiden de düşebiliyorlar. İstatistiklere göre de bakacak olursak Eylül’de Türkiye geneli 141 kişi, İzmir’de ise 6 kişi iş kazalarından dolayı yaşamını yitirdi. Bu ortalama ile iş kazaları kaynaklı ölümlerde İstanbul ilk sırada yer alırken İzmir beşinci sırada yer almaktadır.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.