Koç Üniversitesi'ne önemli destek

Koç Üniversitesi'ne önemli destek

Avrupa Araştırma Konseyi’nin (ERC) Türkiye’de desteklediği 40 araştırmanın 23’ü Koç Üniversitesi akademisyenlerinin imzasını taşıyor.

Koç Üniversitesi akademisyenlerinin yürüttüğü iki yeni proje Avrupa’nın bilimsel alanda en prestijli kurumu olan Avrupa Araştırma Konseyi’nden (European Research Council- ERC) hibe desteği almaya hak kazandı. Koç Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği ve Fizik Bölümleri öğretim üyesi Dr. Mehmet Cengiz Onbaşlı, “SuperPHOTON (2B Topolojik Süperiletken Tek Foton Dedektör Aygıtları)” başlıklı projesiyle ve yine Koç Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. M. Erdem Kabadayı da “GeoAI_LULC_Seg (1940’tan 2040’a Bulgaristan ve Türkiye’de Kırsal Nüfus Kaybı, Tarımsal Alan Terki ve Ormansızlaşmanın Analizi ve Tahmini: Coğrafi Yapay Zekâ Temelli Arazi Kullanımı/Arazi Örtüsü Segmentasyonu)” projesiyle “Kavram Kanıtlama Desteği”ne layık görüldü. ERC Kavram Kanıtlama desteğini bu dönem Türkiye’den almaya hak kazanan yalnızca iki proje Doç. Dr. M. Erdem Kabadayı ve Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Cengiz Onbaşlı’ya ait.

1645521952-eic-hakan-urey-afsun-sahin-scaled.jpeg

Avrupa Araştırma Konseyi daha önce ERC desteği almış araştırmacıların başvurabildiği Kavram Kanıtlama (Proof of Concept) desteğini topluma ve ekonomiye bir fayda oluşturulmasını sağlamak amacıyla veriyor. Koç Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Doç. Dr. M. Erdem Kabadayı, 2015’te Türkiye’de tarih alanında ilk ve Avrupa Araştırma Konseyi genelinde Türkiye ve Osmanlı İmparatorluğu iktisat tarihi alanında hâlâ tek olan UrbanOccupationsOETR (1850-2000 Yılları Arasında Osmanlı İmparatorluğu’ndan Cumhuriyet Türkiyesine Sanayileşme ve Kentleşme: Karşılaştırmalı Bir Bakış) projesi ile ERC Başlangıç desteğine layık görülmüştü. 1,5 milyon avro ile desteklenen ve Cambridge ve Glasgow Üniversiteleri ortaklığında yürütülen UrbanOccupationsOETR 1850’den 2000’e Türkiye’de kentleşme ve bölgesel ekonomik gelişme farklılıkları üzerine odaklanıyor. Doç. Dr. Kabadayı’nın UrbanOccupationsOETR araştırma altyapısı üzerine inşa ettiği “1940’tan 2040’a Bulgaristan ve Türkiye’de Kırsal Nüfus Kaybı, Tarımsal Alan Terki ve Ormansızlaşmanın Analizi ve Tahmini: Coğrafi Yapay Zekâ Temelli Arazi Kullanımı/Arazi Örtüsü Segmentasyonu” başlıklı çalışması ise 30.000 km2’lik bir alanın incelenmesiyle ekonomik boyutu da olan sosyal ve çevresel tehditlere ışık tutuyor. Radikal arazi kullanımı ve arazi örtüsü değişikliklerini nüfus dinamikleriyle ilişkilendirerek analiz edeceği projeyle Doç. Dr. Kabadayı, gelecekte yaşanabilecek tarımsal nüfus kaybı ve ormansızlaşmanın öngörülmesine katkı sunacak. Projenin sonuçlarının uluslararası akademik çevrelerle sınırlı kalmayarak Türkiye’de ve Bulgaristan’daki yerel idareler, yetkili bakanlıklar ve AB kuruluşlarıyla da paylaşılmasıyla, araştırmanın etki alanını büyütecek bir sosyal sorumluluğun yerine getirilmesi hedefleniyor.

2020 yılında “Termodinamik Limitlere Yakın Çok Düşük Güç Tüketimli ve Geniş Bantlı Spintronik Devreler” projesiyle ERC’den 2,5 milyon avro’luk Başlangıç Fonu alan Koç Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği ve Fizik Bölümleri öğretim üyesi Dr. Mehmet Cengiz Onbaşlı da başarısını bu yıl Kavram Kanıtlama desteğiyle sürdürdü. Dr. Onbaşlı “2B Topolojik Süperiletken Tek Foton Dedektör Aygıtları” (SuperPHOTON) adlı projesiyle, 21. yüzyılın en önemli araştırma alanlarından biri olan son derece hassas yeni kuantum ışık sensörlerini üretmeyi ve ticarileştirmeyi amaçlıyor. Bu yeni sensörler kuantum bilgisayarlar ile kuantum internet teknolojisinin yaygınlaşması için büyük önem taşıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.