Kocagöz: ''Pamuk üretimi yüzde 20 artacak''

Kocagöz: ''Pamuk üretimi yüzde 20 artacak''

''2016 sezonu Türkiye pamuk üretimi ve geleceği'' konulu bilgilendirme toplantısı, İzmir Ticaret Borsası’nda (İTB) yapıldı.

Mehmet ÖZDOĞRU - İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz tarafından, pamuk üretiminde yaşanan gelişmeleri açıklandığı “2016 sezonu Türkiye pamuk üretimi ve geleceği” konulu bilgilendirme toplantısı, İzmir Ticaret Borsası’nda (İTB) yapıldı. Toplantıda Türkiye ve Ege Bölgesi’nde pamuğun durumu masaya yatırılırken, İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, içinde bulunulan sezonda ülke genelinde yüzde 20’ye yakın üretim artışı beklendiğini söyledi.

Son yıllarda iklimdeki artan sapmaların, bu yıl üst limitlerde kendini gösterdiğini ve pamuk üretim alanlarını zorladığını dile getiren Kocagöz, “Özellikle Ege Bölgesi’nde, ekimin başladığı günden beri hem 3 ayrı zamanda yağan yağmurlar hem de getirdiği serinlik ile pamuk üretimine uygun olmayan hava koşullarına maruz kaldık. Bu koşullar doğal olarak kök çürümelerine neden olduğu için bazı üreticiler 3, bazıları ise 2 kez tekrar ekim yapmak zorunda kaldı. Tabii ki özlenen, beklenen bitki gelişimi gerçekleşmedi. Ayrıca beklenmeyen bu gelişme önümüzdeki yıl için de şimdiden üretim maliyetlerine ek bir yük getirdi. Ege bölgemizdeki bu olumsuzlukların yanında Doğu ve G.Doğu Bölgemizde de tekrar ekimler olmasa da soğuk hava ve trips zararlısı bitki gelişimini olumsuz etkiledi” dedi.

935ca055-3f8f-43b2-a750-41093d3c3a73

Türk pamuk üretiminin, geçmişinde ithal pamuk üretimleri ile rekabet ettiği için hep dünya fiyatları yükseldiğinde ekim alanlarının arttığını, azaldığında da azaldığını dile getiren Kocagöz, “Biz bu kısır dalgalanmanın ülkemiz pamuk üretimi ve tekstil sanayisi için zararlı olduğunu ve hedeflerimize ulaşamayacağımızı defalarca ifade etmiştik. Ancak bu yıl ilk kez dünya fiyatlarında ciddi bir artış olmamasına rağmen Türk pamuk ekim alanlarında artış gözlemliyoruz. Bu açıkça doğru politikaların başladığının işareti ve meyvesidir” şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz sezon 65 kuruş olan destekleme prim miktarının, bu sezon için 75 kuruşa çıkarıldığını ifade eden Kocagöz, “Bunun kısa vadeli sonucu olarak da ekim alanlarında pamuk üretimini tercih ederek üretimi arttırmaya yönelik hareket etti. Bunun sonucu olarak içinde bulunduğumuz sezonda Ege Bölgesi’ndeki artışın % 20 Doğu ve G.Doğu Bölgemizdeki artışın da % 15-20 oranını yakalamasını bekliyoruz. Önümüzdeki günlerde yaşanacak hava koşullarına paralel üretim artışımızın da ülke genelinde % 20 ye yakın olmasını bekliyoruz. Bu da 700-750.000 ton üretim yapacak. Özellikle Nazilli, İncirliova ve Manisa gibi pamuğu tamamen terketmiş yörelerde pamuk üretimine geri dönülmüş olması bizleri çok memnun etti” ifadelerini kullandı.

Kocagöz, ''1,5 milyon ton tüketimimiz karşısında 1 milyon ton eşik üretime ulaşmamız konusunda yapmış olduğumuz üretim politikası önerilerimizin diğer hususlarının da bakanlığımız tarafında yankı bulması ve olumlu karşılanması bizleri memnun etti. Bu uğurda önermiş olduğumuz 5 yıllık destekleme politikası planının bakanlığımızca önümüzdeki yıldan itibaren 3 yıllık olarak başlatılacağını da memnuniyetle öğrendik. Yani destekleme programları 3 yıllık açıklanacak. Böylece üretici önünü görecek ve üretim planını yaparken ülkemiz tarımına da 3 yıllık ışık tutmuş olacak. Bu ülkemiz tarımında çok önemli bir adım. Çünkü özlediğimiz uzun vadeli tarım planlamasına geçişi ifade eder. Doğru politikalar uygulanmaya devam edilirse, 1 milyon ton eşik üretime ulaşma hedefimiz hayal değil” dedi.

‘Gmo Free Turkish Cotton’ projesine büyük ilgi

Ulusal Pamuk Konseyi’nin, İzmir Ticaret Borsası ile birlikte başlattığı proje olan “Gmo Free Turkish Cotton” markasının bitmiş tekstil ürünlerinde kullanımının büyük ilgi görmeye başladığını dile getiren Kocagöz, “Bu anlamda değerli markalar ile görüşmelerimiz, Türk tekstilinin bu projeden yararlanarak rekabet şansını arttırması yönünde ilerliyor. Umuyoruz ki önümüzdeki dönemde sizlerle ünlü Türk tekstil markalarının ürünlerinde bu avantajı kullandırmaya başladığını paylaşıyor olacağız” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.