Kocaoğlu: "Tramvay İzmir'in kurtuluşu olacak"

Kocaoğlu: "Tramvay İzmir'in kurtuluşu olacak"

Güzergah üzerindeki otobüslerin kalkması ile birlikte trafiğin nasıl rahatlayacağını göreceğiz.

Tramvay yatırımına ilişkin kararını vermeden önce Avrupa'nın önemli merkezlerindeki tramvay işletmeciliğini yerinde incelediklerini söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, "Yılbaşında Konak Tramvayı bitecek. Güzergah üzerindeki otobüslerin kalkması ile birlikte trafiğin nasıl rahatlayacağını göreceğiz. Vatandaşlarımız Üçkuyular’dan binip konforlu bir biçimde Halkapınar’a gidecek. Tramvay, İzmir'in, Konak'ın ve Alsancak'ın kurtuluşu olacak" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu'nun Konak Rotary Kulübü ev sahipliğinde düzenlediği toplantıda konuştu. Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu Başkanı Lütfi Demir, Konak Rotary Kulübü Başkanı Levent Bilgili, Program Komitesi Başkanı Erdoğan Tözge ve 2440. Bölge Guvernörü Mecit İsce'nin de katıldığı toplantıda Rotary üyelerinin sorularına tek tek yanıtlayan Başkan Kocaoğlu, kent gündemine ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

Teslim olmayacağız

İZBAN ve İZDENİZ’de yaşanan grevler örnek gösterilerek geleceğe ilişkin endişeleri içeren bir soruya yanıt veren Başkan Kocaoğlu, "Eskiden ulaşımda toplu sözleşmeleri uzlaşarak veya yüksek hakeme giderek çözüyorduk. Şimdi grev olmaması için uğraşıyoruz. Bu arada şunu da söylemeliyim: Sendikalar AKP’li belediyelerde grev yapmaya cesaret edemiyor. Zaten çoğunda sendika yok. Olanlar da limon gibi sararmış durumda..  Biz parayı tasarruflu kullanmak, sendikalarla sonuna kadar pazarlık etmek durumundayız. İşçiye zaten yüksek ücret veriyoruz. Bunun üstüne grev yapacaklarsa yapsınlar.  Çekeceksek hep beraber çekeceğiz. Millet oy vermezse de vermeyecek.  Ama teslim olmayacağız! Her imar isteyene imar ver, grev yapana hak ettiğinden çok daha fazla para ver, ona ver, buna ver! Böyle belediye başkanlığı olmaz! O zaman git evine, yat! Belediye başkanlığı farklı bir iştir” dedi. 

Avrupa örneklerini yerinde inceledik

Kent merkezine gelen insanların toplu ulaşıma ağırlık vermesi gerektiğini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Bunun için de önce insanlarımızı toplu ulaşıma özendirmemiz gerekiyor. Bu güzergahtaki inşaat çalışmaları ve bol miktarda lehte-aleyhte konuşmalar, şu sıralar herkesin kafasını karıştırıyor. Oysa Tramvay, İzmir'in, Konak'ın ve Alsancak'ın kurtuluşu olacak. Birlikte yaşayıp göreceğiz. Tramvay, sadece Şair Eşref Bulvarı ve Cumhuriyet Bulvarı'nın bir bölümünde trafikle örtüşüyor. Diğer yerlerde kendine ayılmış yoldan gidiyor. Şair Eşref, korsan otoparklanma nedeniyle zaten tek şerit çalışıyordu. Tramvayla birlikte 1.5 şerit çalışacak ve park edilemeyecek. Güzergah üzerindeki otobüslerin kalkması ile birlikte trafiğin nasıl rahatlayacağını göreceğiz. Yılbaşında Konak Tramvayı bitecek. Vatandaşlarımız Üçkuyular’dan binip konforlu bir biçimde Halkapınar’a gidecek” dedi. Başkan Kocaoğlu, tramvay yatırımına ilişkin kararını vermeden önce Avrupa'nın önemli merkezlerindeki tramvay işletmeciliğini yerinde incelediklerini de sözlerine ekledi.

Trafik sıkışıklığı konusunda da konuşan Başkan Kocaoğlu, yeni arterler açtıklarını ama trafik denetiminin yapılmasının şart olduğunu söyledi. Kocaoğlu, "Hatay Caddesi İzmir'in en önemli arteridir. Gidin bakın, şu anda bu caddede üç sıra parklanma yapılıyor. Buna kimsenin hakkı yoktur. Yaptırmaya da kimsenin hakkı yoktur. Trafiği yöneten sorumlular, bunun gereğini yapmalıdır" dedi.

TOKİ'ye gönderme

Konuşmasında kentsel dönüşüm konusuna da değinen Başkan Kocaoğlu, Türkiye’de bir ilke imza attıklarını vurguladı. Herhangi bir araziyi TOKİ’ye ya da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verip orada imar çalışması yaparak bina kurmanın kentsel dönüşüm olmadığını ifade eden Başkan Kocaoğlu, “Bir  tanesi binanın dönüşümü, diğeri bostan tarlasına bina yapmaktır. Kentsel dönüşüm çarpık yapıların, sağlıksız konutların olduğu bölgelerden uzlaşarak bu insanlara depreme dayanıklı, çevre düzeni, spor alanları olan mekanlar kurmaktır. Biz Uzundere’de bunu hayata geçirdik. İkinci etabın ihalesini de yapıyoruz" dedi. Uzundere'de TOKİ konutlarının arkasındaki 900 dönüm alanın TOKİ’ye "bina yapsın diye" verildiğine de dikkat çeken Aziz Kocaoğlu,  "Oysa oraya gelinceye kadar önünde Cennetçeşme, Uzundere, Aktepe, Emrez var. Nereden baksanız 100 bin dönüştürülecek konut var; çarpık kentleşme var. Ama TOKİ o 900 dönüm araziye konut yaparak buradaki kentsel dönüşümü de engelliyor. ‘Deprem geliyor, fay hatları var, depreme karşı mücadele edeceğim’ diyor ama çarpık yapıları dönüştürmeyip boş alanlara konut yapıyor. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu?" şeklinde konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.