Konak’ta Eşitlik Birimi hizmete girdi

Konak’ta Eşitlik Birimi hizmete girdi

Konak Belediyesi’nin Eşitlik Birimi 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde düzenlenen törenle hizmete açıldı.

 

Kadın, Sosyal Politikalar ve Projeler Müdürlüğü bünyesinde yer alan birim; üniversiteler, kamu kurumları ve STK’larla işbirliği içinde çalışmalar yapacak. Kamudaki tüm faaliyetlerde eşitliğinin ön planda tutulması için çalışacak birimin açılış töreninde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi (PM) Üyesi İlhan Cihaner ile Gazeteci-Yazar Barış İnce’nin konuşmacı olduğu ‘Neden Eşitlik Neden İnsan Hakları’ başlıklı söyleşi de gerçekleştirildi.

FARKLILIKLARA DUYARLI OLMALIYIZ

Açılış töreninde konuşan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, göreve başladıktan kısa bir süre sonra felsefenin duayen ismi Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’yi Konak’a davet ettiklerini anlatarak, “İoanna Hoca; ‘İnsan hakları kamunun yerine getirmek zorunda olduğu bir görevdir ve kamu kurumları insan haklarının engellemesini önlemek zorundadır’ der. O zaman en temel kamu birimi olan yerel yönetimlerin görevi de hemşehrilik hukuku çerçevesinde, yurttaş kimliğiyle donanmış bireyler yaratmaktır. Bunun ilk adımı da eşitliği hayata geçirmektir. Biz de bu amaçla yola çıktık. Bu işin paydaşları ne düşünür diyerek çeşitli toplantılar yaptık. Açtığımız bu birimin görevlerinden birincisi belediyenin neler gerçekleştireceğini tespit etmek, ikincisi de kamuda yapılması gerekenleri belirlemek olacak. Belediyelerin bütün birimleri hizmet üretirken eşliliğe riayet etmek zorunda, farklılıklara saygı duymalıdırlar. Her bir hemşehrimizin ayrı ayrı farklı olduğunu bilmesi, onun farklılığına saygı duyması, bir arada yaşama kültürünü oluşturması, özgürlüklerimizin sınırının bir başkasınınkiyle sınırlandığını bilmesi, bu konuda kamusal bilici oluşturmamız gerekiyor” dedi.

SOSYAL ADALET VURGUSU

Açılışın ardından ‘Neden Eşitlik Neden İnsan Hakları’ başlıklı söyleşiye geçildi. Gazeteci-Yazar Barış İnce, konuşmasında sık sık sosyal adalet vurgusu yaptı. Farklı görüşlere sahip kişilerin devlet ve toplum nezdinde eşit sayılması ve aynı kamu hizmeti alabilmesi gerektiğini dile getiren İnce, eşitliğin sağlanabilmesi adına en önemli olan unsurlardan birinin de laiklik olduğunu söyledi. Devletin dini kurumlardan elini çekmesi gerektiğini savunan İnce, eşitliği sağlamanın kamunun görevi olduğunu dile getirdi.

SİYASAL EŞİTSİZLİK

CHP PM Üyesi ve Denizli eski Milletvekili İlhan Cihaner ise hayatın her alanında olması gereken eşitlik birimini Konak’ta yaşama geçiren Başkan Sema Pekdaş ve ekibine teşekkür ederek konuşmasına başladı. Eşitlik ve insan hakları kavramlarının birbirinden ayrılmaz olduğunu söyleyen Cihaner, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde eşitliği tanımlayan ve sınırlarını çizen ana bir metin olduğunun da altını çizdi. Hukuka yapılan müdahalelerin eşitliği ortadan kaldırdığını belirten Cihaner, Türkiye’de siyasal eşitsizliğin çok fazla olduğunun dile getirerek,“Seçim mevzuatı ve seçim hukuku eşitsizliklerin başında geliyor. Türkiye’de hala yüzde 10 gibi seçim barajı yamukluğu var” dedi. Cihaner, konuşmasında kadınların siyasal alanda daha çok görev almaları gerektiğini de vurgulayarak, bu mücadeleye destek vereceğini söyledi. Soru-cevapla son bulan söyleşinin ardından törene katılan herkese günün anısına lale soğanı hediye edildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.